rekuperator brink

Główne forum dyskusyjne

rekuperator brink

Postprzez UTF-8BQnVkecWEbudynpl.poland » 30 maja 2019, o 13:23


se mam rekuperator brink renovent hr medium, cos mi swita ze adam ma taki.
Próbuję ustawic go na tryb letni, otworzyłem bypass, fizyczn=
ie zatkałem tekturą wymiennik w jednym kierunku, a za cholere nie=
mogę spowodowac aby do budynku dolatywało chłodne powietrze=
z zewnątrz. Czego nie robię mam na rekuperatorze przyrost +5stop=
ni.
Nie na rurach gdyby kto pytał, to juz wykluczyłem.

nie wiem o co biega, jakiego linka potrzebuję podobnie z materią =
walczących :-)

b.
UTF-8BQnVkecWEbudynpl.poland
 
Posty: 0
Dołączył(a): 24 wrz 2016, o 20:10


Re: rekuperator brink

Postprzez ArekMarkadiusz.matuszak » 30 maja 2019, o 20:27


W dniu czwartek, 30 maja 2019 14:23:40 UTC+2 użytkownik Budyń nap=
isał:
se mam rekuperator brink renovent hr medium, cos mi swita ze adam ma taki=
.
Próbuję ustawic go na tryb letni, otworzyłem bypass, fizyc=
znie zatkałem tekturą wymiennik w jednym kierunku, a za cholere n=

ie mogę spowodowac aby do budynku dolatywało chłodne powietr=
ze z zewnątrz. Czego nie robię mam na rekuperatorze przyrost +5st=
opni.
Nie na rurach gdyby kto pytał, to juz wykluczyłem.
=20
nie wiem o co biega, jakiego linka potrzebuję podobnie z materi=C4=
=85 walczących :-)


Ale po co tektura?

Uruchomienie by-pass-u konfigurujesz - podajesz, przy jakiej temp. wewn=C4=
=85trz i przy jakiej na zewnątrz ma się uruchomić (czyli zab=
lokować przepływ przez wymiennik). Np. konfigurujesz, ze jeś=
li temp. wew. przekracza 22 stopnie a zewn. jest wyższa niż 10 to=
bypass się uruchamia. Mam model excellent 400, i tak to się robi=
. Patrze teraz na instrukcje do Twojego - tam jest tak samo :)

I pamiętaj, ze powietrze z zewnątrz i tak przejdzie przez wymienn=
ik - to powietrze wyrzucane na zewnątrz go ominie.

--=20
PozdrawiAM!
ArekMarkadiusz.matuszak
 
Posty: 0
Dołączył(a): 8 wrz 2013, o 08:40

Re: rekuperator brink

Postprzez UTF-8BQnVkecWEbudynpl.poland » 30 maja 2019, o 20:44


W dniu czwartek, 30 maja 2019 21:27:50 UTC+2 użytkownik ArekM napisa=
ł:
W dniu czwartek, 30 maja 2019 14:23:40 UTC+2 użytkownik Budyń n=
apisał:
> se mam rekuperator brink renovent hr medium, cos mi swita ze adam ma ta=
ki.
> Próbuję ustawic go na tryb letni, otworzyłem bypass, fiz=
ycznie zatkałem tekturą wymiennik w jednym kierunku, a za cholere=

nie mogę spowodowac aby do budynku dolatywało chłodne powie=
trze z zewnątrz. Czego nie robię mam na rekuperatorze przyrost +5=
stopni.
> Nie na rurach gdyby kto pytał, to juz wykluczyłem.
>=20
> nie wiem o co biega, jakiego linka potrzebuję podobnie z materi=C4=
=85 walczących :-)
=20
Ale po co tektura?
=20
Uruchomienie by-pass-u konfigurujesz - podajesz, przy jakiej temp. wewn=
ątrz i przy jakiej na zewnątrz ma się uruchomić (czyli =

zablokować przepływ przez wymiennik). Np. konfigurujesz, ze je=C5=
=9Bli temp. wew. przekracza 22 stopnie a zewn. jest wyższa niż 10=
to bypass się uruchamia. Mam model excellent 400, i tak to się r=
obi. Patrze teraz na instrukcje do Twojego - tam jest tak samo :)
=20
I pamiętaj, ze powietrze z zewnątrz i tak przejdzie przez wymie=
nnik - to powietrze wyrzucane na zewnątrz go ominie.



plan był taki jak piszesz - poczytac, uruchomic i zapomnieć. Ale=
nie zadziałało. Rozebrałem, pooglądałem. Okazuje =
sie ze bypass otwiera boczny przelot powietrza, ale nie zamyka przejscia pr=
zez wymiennik, ze 20% i tak tam leci i psuje parametry. Internety mówi=
ą ze czasem tam występuje jakias druga przesłona która =
zasłania wymiennik. U mnie tego nie ma - zastosowalem tymczasowo tektu=
re. Ale i tak nie mam zadowalającej temperatury.
Powiedzmy ze grzejące sie wentylatory troche podgrzewają, musze p=
oliczyc o ile mogą podgrzać.

Mozesz u siebie zmierzyc temperature wlotu do budynku w stosunku do tempera=
tury zewnętrznej?
Oczywiscie gdy bypass otwarty.

b.
UTF-8BQnVkecWEbudynpl.poland
 
Posty: 0
Dołączył(a): 24 wrz 2016, o 20:10

Re: rekuperator brink

Postprzez UTF-8BQnVkecWEbudynpl.poland » 31 maja 2019, o 11:14


W dniu piątek, 31 maja 2019 08:18:38 UTC+2 użytkownik quent napis=
ał:
On 30.05.2019 21:44, Budyń wrote:
> plan był taki jak piszesz - poczytac, uruchomic i zapomnieć.=
Ale nie zadziałało. Rozebrałem, pooglądałem. Okaz=

uje sie ze bypass otwiera boczny przelot powietrza, ale nie zamyka przejsci=
a przez wymiennik, ze 20% i tak tam leci i psuje parametry.=20
=20
U mnie też nie ma takiej przesłony wymiennika a bypass (Large) =
jest taki=20
trochę mały żeby miało to dobrze działać :-=
)


no to jakie temperatury w stosunku do temp zewnętrznej dostajesz na wl=
ocie do mieszkania?


b.
UTF-8BQnVkecWEbudynpl.poland
 
Posty: 0
Dołączył(a): 24 wrz 2016, o 20:10

Re: rekuperator brink

Postprzez UTF-8BQnVkecWEbudynpl.poland » 31 maja 2019, o 12:54


W dniu piątek, 31 maja 2019 12:54:55 UTC+2 użytkownik Myjk napisa=
ł:
Fri, 31 May 2019 03:14:12 -0700 (PDT), Budyń=20
=20
> no to jakie temperatury w stosunku do temp zewnętrznej=20
> dostajesz na wlocie do mieszkania?
=20
Też mnie ciekawi. Niemniej z całą pewnością doda=
m=20
nagrzewnicę/chłodnicę za reku. Możę nawet dwie k=
askadowo.



u mnie teraz jest przyrost ok 4stopnie, zanim zaczne budować jakies GW=
C to najpierw z tym się muszę rozprawić. Własnie szykuj=
ę opcje ze w dzien gdy wentylacja mialaby nagrzewac budynek bedzie pr=
acowala na absolutnym minimum, a potem przez wieczór czy noc wentylowa=
la na maxa.


b.
UTF-8BQnVkecWEbudynpl.poland
 
Posty: 0
Dołączył(a): 24 wrz 2016, o 20:10

Re: rekuperator brink

Postprzez UTF-8BQnVkecWEbudynpl.poland » 31 maja 2019, o 15:26


W dniu piątek, 31 maja 2019 15:28:25 UTC+2 użytkownik Myjk napisa=
ł:
Fri, 31 May 2019 04:54:45 -0700 (PDT), Budyń=20
=20
> u mnie teraz jest przyrost ok 4stopnie, zanim zaczne budować jakie=
s GWC
> to najpierw z tym się muszę rozprawić. Własnie szyk=
uję opcje ze w dzien=20
> gdy wentylacja mialaby nagrzewac budynek bedzie pracowala na absolutnym
> minimum, a potem przez wieczór czy noc wentylowala na maxa.
=20
Nie wyobrażam sobie takiej opcji tj. wichury podczas wieczora/nocy. =
Ja się
w półśrodki, jak GWC pasywne, nie bawię. IMO szkoda n=
a to kasy i czasu.



na 3 biegu żadnej wichury nie ma, a tym bardziej na drugim. Mogę =
z poziomy komputra domowego dowolną opcje wysterować. Teraz napis=
ałem tak ze gdy są odpowiednie temeperatury to pompuje na 3 jesli=
jest tania taryfa, a na 2 jesli droga.=20

Ale te 5stopni przyrostu na samym pudle wkurza mnie niemilosiernie, podejrz=
ewam że tam się gdzies mieszaja strugi powietrza. A rozebrał=
em, przy okazji wyczyscilem wymiennik, nic podejrzanego nie widać :/

Na zewnątrz mam 22,5 a z rur leci 27,7

b.
UTF-8BQnVkecWEbudynpl.poland
 
Posty: 0
Dołączył(a): 24 wrz 2016, o 20:10

Re: rekuperator brink

Postprzez Kriskszysztofc » 31 maja 2019, o 16:03


W dniu piątek, 31 maja 2019 16:26:32 UTC+2 użytkownik Budyń =
napisał:
Na zewnątrz mam 22,5 a z rur leci 27,7
Czujniki temperatur miejscami zamień

Kriskszysztofc
 
Posty: 0
Dołączył(a): 28 lut 2012, o 11:50

Re: rekuperator brink

Postprzez UTF-8BQnVkecWEbudynpl.poland » 31 maja 2019, o 16:24


W dniu piątek, 31 maja 2019 17:03:57 UTC+2 użytkownik Kris napisa=
ł:
W dniu piątek, 31 maja 2019 16:26:32 UTC+2 użytkownik Budy=C5=
=84 napisał:
=20
> Na zewnątrz mam 22,5 a z rur leci 27,7
Czujniki temperatur miejscami zamień

ale no weź.... tego typu błąd nie wchdzi w grę=20


b.
UTF-8BQnVkecWEbudynpl.poland
 
Posty: 0
Dołączył(a): 24 wrz 2016, o 20:10

Re: rekuperator brink

Postprzez Kriskszysztofc » 31 maja 2019, o 16:40


W dniu piątek, 31 maja 2019 17:24:33 UTC+2 użytkownik Budyń =
napisał:
ale no weź.... tego typu błąd nie wchdzi w grę=20

Próbowałeś podmienić czujniki?
Kriskszysztofc
 
Posty: 0
Dołączył(a): 28 lut 2012, o 11:50

Re: rekuperator brink

Postprzez UTF-8BQnVkecWEbudynpl.poland » 31 maja 2019, o 18:04


W dniu piątek, 31 maja 2019 17:55:45 UTC+2 użytkownik Myjk napisa=
ł:
Fri, 31 May 2019 07:26:31 -0700 (PDT), Budyń=20
=20
> na 3 biegu żadnej wichury nie ma, a tym bardziej na drugim.=20
=20
A to są właśnie biegi "na maxa"20

zdaje sie ze max to 265m3/h, mocno z anemostatów dmucha ale tego sie n=
ie daje odczuć w pomieszczeniu, nic tez nie hałasuje. Tym sie nie=
przejmuję.
To pomiar za samym reku czy z anemostatu? Niezależnym termometrem?


mam ręczny elektroniczny i ten wtykałem wszędzie. Teraz za=
łożyłem 1wire zeby komputer też wiedzial, wyniki takie =
same.



b.
UTF-8BQnVkecWEbudynpl.poland
 
Posty: 0
Dołączył(a): 24 wrz 2016, o 20:10

Następna strona >>

<< Zobacz inne tematy

 


  • Tematy pokrewne
    Odpowiedzi
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Google Adsense [Bot] i 15 gości



cron