Zasobniki c.w.u.

Główne forum dyskusyjne

Zasobniki c.w.u.

Postprzez miumiuaac » 24 kwi 2019, o 13:52


Czy do pieca gazowego 1-f np. Temet Ecocondens Gold Plus można podłączyć
dowolny zasobnik c.w.u. czy tylko te produkowane przez Termet?
Chce miec piec 1-f z zewnętrznym zasobnikiem o malych wymiarach i objetosci
max 80l, a termet takich nie ma w ofercie, stad kombinacje :)

--
Pzdr
miumiuaac
 
Posty: 0
Dołączył(a): 1 sty 2019, o 18:00


Re: Zasobniki c.w.u.

Postprzez UTF-8BQnVkecWEbudynpl.poland » 24 kwi 2019, o 14:19


W dniu środa, 24 kwietnia 2019 14:52:09 UTC+2 użytkownik miumiu n=
apisał:
Czy do pieca gazowego 1-f np. Temet Ecocondens Gold Plus można pod=
łączyć=20
dowolny zasobnik c.w.u. czy tylko te produkowane przez Termet?
Chce miec piec 1-f z zewnętrznym zasobnikiem o malych wymiarach i ob=
jetosci=20
max 80l, a termet takich nie ma w ofercie, stad kombinacje :)


zbiornik moze być dość dowolny byle miał wężo=
wnice i pochwe na czujnik temperatury.


b.
UTF-8BQnVkecWEbudynpl.poland
 
Posty: 0
Dołączył(a): 24 wrz 2016, o 20:10

Re: Zasobniki c.w.u.

Postprzez ZenekKapelinder4kogutek44 » 24 kwi 2019, o 15:04


Nie musi miec nic na czujnik temperatury. Zbiorniki sa ocieplane i mozna mierzyc zewnetrzna temperature scianki zbiornika. Od kilkunastu lat u mnie tak jest zrobione i dziala bardzo dobrze.
ZenekKapelinder4kogutek44
 
Posty: 0
Dołączył(a): 12 kwi 2016, o 21:50

Re: Zasobniki c.w.u.

Postprzez UTF-8BS8W8eWhvkzyhowycinamy » 24 kwi 2019, o 16:37


W dniu 24.04.2019 o 14:52, miumiu pisze:
Czy do pieca gazowego 1-f np. Temet Ecocondens Gold Plus można podłączyć
dowolny zasobnik c.w.u. czy tylko te produkowane przez Termet?
Chce miec piec 1-f z zewnętrznym zasobnikiem o malych wymiarach i
objetosci max 80l, a termet takich nie ma w ofercie, stad kombinacje :)

Zwykle zasobnik możesz mieć dowolny. Jedynie do kotła trzeba mieć
czujnik, który w ten zasobnik wsadzisz.
Ja np. kocioł mam Junkersa, a zasobnik Galmetu.
Swoją drogą zastanów się nad pojemnością, bo 80 litrów to naprawdę mało.
U mnie 120 l, jak dwie osoby pod rząd wezmą długi prysznic, to już
ledwie ciepłej wody starcza.

Pzdr

--
/__/_* /
/ ) /_(//)()
/
UTF-8BS8W8eWhvkzyhowycinamy
 
Posty: 0
Dołączył(a): 13 kwi 2016, o 09:20

Re: Zasobniki c.w.u.

Postprzez miumiuaac » 24 kwi 2019, o 17:10

Zwykle zasobnik możesz mieć dowolny. Jedynie do kotła trzeba mieć czujnik,
który w ten zasobnik wsadzisz.
Ja np. kocioł mam Junkersa, a zasobnik Galmetu.
Swoją drogą zastanów się nad pojemnością, bo 80 litrów to naprawdę mało.
U mnie 120 l, jak dwie osoby pod rząd wezmą długi prysznic, to już ledwie
ciepłej wody starcza.


Ciekawe czy czujniek nie jest jakis specjalny np cyfrowy. Jestem w stanie
sobie wyobrazic, ze "komputer" pieca moze miec na sztywno zapisany w
programie adres bitowy konkretnego egzemplarza czujnika.. Wtedy bez
ingerencji autoryzowanego serwisu nie podepnie sie wlasnego czujnika, a
oryginalne mogą byc w obudowach dostosowanych tylko do zasobników termetu.
Tak sobie gdybam :)

Generalnie to mi zalezy na zasobniku, ktory wejdzie bez wystawania do wneki
o o wymiarze szer x gl 96x50cm. Sa niektore 100l mieszczace sie w takim
wymiarze, ale klase energetyczna maja C (czyli malo izolacji). Ja chcialbym
zeby sie tam zmiescilo cokolwiek w klasie A :)

--
Pzdr

miumiuaac
 
Posty: 0
Dołączył(a): 1 sty 2019, o 18:00

Re: Zasobniki c.w.u.

Postprzez miumiuaac » 24 kwi 2019, o 17:23



Ciekawe czy czujniek nie jest jakis specjalny np cyfrowy. Jestem w stanie
sobie wyobrazic, ze "komputer" pieca moze miec na sztywno zapisany w
programie adres bitowy konkretnego egzemplarza czujnika.. Wtedy bez
ingerencji autoryzowanego serwisu nie podepnie sie wlasnego czujnika, a
oryginalne mogą byc w obudowach dostosowanych tylko do zasobników termetu.
Tak sobie gdybam :)


Oki, znalazlem info ze jest tam zwykly czujnik NTC czyli analogowy i mozna
bez problemu kupic.

Pzdr

miumiuaac
 
Posty: 0
Dołączył(a): 1 sty 2019, o 18:00

Re: Zasobniki c.w.u.

Postprzez WSLipnyAdresDlaSpamerow@chello.pl » 24 kwi 2019, o 17:52


On Wednesday, April 24, 2019 at 6:12:27 PM UTC+2, miumiu wrote:
Generalnie to mi zalezy na zasobniku, ktory wejdzie bez wystawania do wneki
o o wymiarze szer x gl 96x50cm. Sa niektore 100l mieszczace sie w takim
wymiarze, ale klase energetyczna maja C (czyli malo izolacji). Ja chcialbym
zeby sie tam zmiescilo cokolwiek w klasie A :)

To wstaw tam ten C, kup puszke pianki i wypelnij wneke z zasobnikiem, zapewne wyjdzie A+++ ;)
WSLipnyAdresDlaSpamerow@chello.pl
 
Posty: 91
Dołączył(a): 8 wrz 2009, o 21:38

Re: Zasobniki c.w.u.

Postprzez UTF-8BQnVkecWEbudynpl.poland » 24 kwi 2019, o 17:54


W dniu środa, 24 kwietnia 2019 18:12:27 UTC+2 użytkownik miumiu n=
apisał:
> Zwykle zasobnik możesz mieć dowolny. Jedynie do kotła tr=
zeba mieć czujnik,=20
> który w ten zasobnik wsadzisz.
> Ja np. kocioł mam Junkersa, a zasobnik Galmetu.
> Swoją drogą zastanów się nad pojemnością,=
bo 80 litrów to naprawdę mało.
> U mnie 120 l, jak dwie osoby pod rząd wezmą długi pryszn=
ic, to już ledwie=20
> ciepłej wody starcza.
>
=20
Ciekawe czy czujniek nie jest jakis specjalny np cyfrowy.

w termetach jest zwykły czujnik, zaden cudak, jakis tam rezystancyjny =
ntc
=20
Generalnie to mi zalezy na zasobniku, ktory wejdzie bez wystawania do wne=
ki=20
o o wymiarze szer x gl 96x50cm. Sa niektore 100l mieszczace sie w takim=
=20
wymiarze, ale klase energetyczna maja C (czyli malo izolacji). Ja chcialb=
ym=20
zeby sie tam zmiescilo cokolwiek w klasie A :)


tez uwazam ze 80l to troche mało, najwyżej wyższą tempe=
rature ustawisz.



b.
UTF-8BQnVkecWEbudynpl.poland
 
Posty: 0
Dołączył(a): 24 wrz 2016, o 20:10

Re: Zasobniki c.w.u.

Postprzez Lisciastylisciasty » 24 kwi 2019, o 18:27


W dniu środa, 24 kwietnia 2019 18:24:57 UTC+2 użytkownik miumiu n=
apisał:
Oki, znalazlem info ze jest tam zwykly czujnik NTC czyli analogowy i mozn=
a=20
bez problemu kupic.

To nie jest rocket science. Ja u siebie odpiąłem kawałek oci=
eplenia
(nawet pokrowiec z zamkiem mam na baniaku ;) wetknąłem czujnik
gdzieś tam w górnej części i tyle.=20

L.
Lisciastylisciasty
 
Posty: 46
Dołączył(a): 25 mar 2010, o 21:00

Re: Zasobniki c.w.u.

Postprzez miumiuaac » 24 kwi 2019, o 19:03



To wstaw tam ten C, kup puszke pianki i wypelnij wneke z zasobnikiem,
zapewne wyjdzie A+++ ;)


Ale spoko spoko, tak tez kombinuję :))

Pzdr

miumiuaac
 
Posty: 0
Dołączył(a): 1 sty 2019, o 18:00

Następna strona >>

<< Zobacz inne tematy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 13 gości



cron