Re=3a router w domu z silikat=c3=b3w

Główne forum dyskusyjne

Re=3a router w domu z silikat=c3=b3w

Postprzez UTF-8BS8W8eWhvkzyhowycinamy » 10 sty 2019, o 13:47


W dniu 10.01.2019 o 13:33, uciu pisze:
Temat zwiazany z budową wiec pisze tutaj :-)

Ściany w domu z silikatów - czy one mocniej zatrzymują sygnał z routera niż w przypadku gazobetonu?

U siostry router to jakiś tani chińczyk.
U mnie ASUS RT-AC1200G+ kupiony za namową sprzedawcy, miał tez dobre opinie w necie...

U siostry gazobeton - router w garazu i zasięg w domu (parterówka 100m2) ok.
U mnie silikaty za zasięg jest marny - 2,4 w ogóle nie wyszukuje (jest tylko tam, gdzie wisi router), 5GHz laptop wyszukuje ale zasieg w salonie to ok 20% - fotka poniżej.
A przecież 2,4 powinien być mocniejszy....

Jak sprawdzić - bo może mój egzemplarz jest jakiś wadliwy? Zrobiłem już upgrade softu.
Może jak się okaże że jest OK dać jakiś dodatkowy AP w miejsce zaznaczone na niebiesko? Powinno to pomóc. Tylko wkurza mnie to, że kupiłem router za 300zł i jest gorszy niż chinol za stówkę.

Fotka
https://drive.google.com/open?id=1AgxH-oc2gOmwKjQ-v6XXCLvqW6o8amgy

Wifi to niejednokrotnie ciężki temat i często nie ma gotowych
scenariuszy i zasad i trzeba próbować dla każdych uwarunkować ustawiać i
sprawdzać to indywidualnie.
Może być tak, że akurat masz tam jakąś ścianę pełną żelastwa, jakichś
instalacji czy czort wie czego i to zakłóca sygnał. Brak 2,4 przy
obecności 5 GHz jest co najmniej ciekawy :)
Na początek proponuję router poprzestawiać po domu i popróbować jak
wygląda wtedy kwestia w pozostałych pomieszczeniach.

Ja mam w domu u siebie przypadek takiej ściany nośnej idącej dokładnie w
połowie domu, że mając router/AP po jednej stronie tej ściany i siedząc
jakieś 5-6 m w linii prostej od niego, ale po drugiej stronie ściany, w
salonie tracę większość zasięgu. Zostają mi dwie kreski, ale jakość tego
połączenia jest duużo gorsza, co da się bardzo odczuć nawet przeglądając
tylko internet. Transfer plików z internetu wzrasta często 6-10 krotnie
jak tylko znajdę się po tej samej stronie ściany co router.
A ściana - nic tam specjalnego nie ma moim zdaniem. 28 cm bloczków
żużlobetonowych, w jednym miejscu przylegający do tego blok przewodów
kominowych i kominek z drugiej strony i tyle.

Pzdr
--
/__/_* /
/ ) /_(//)()
/
UTF-8BS8W8eWhvkzyhowycinamy
 
Posty: 0
Dołączył(a): 13 kwi 2016, o 09:20


Re: Re=3a router w domu z silikat=c3=b3w

Postprzez UTF-8BS8W8eWhvkzyhowycinamy » 10 sty 2019, o 14:20


W dniu 10.01.2019 o 14:05, hienryk pisze:
może będziesz musiał się zainteresować takimi urządzeniami
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/jaki-repeater-wi-fi-kupic.html


Wszelkie repeatery i takie kombinacje zostawiłbym na sam koniec, jak już
innej opcji nie będzie.
Zresztą u mnie repeater na przykład nie pomaga. Bo jak jest po tej samej
stronie ściany co router, to po drugiej stronie zasięg z niego jest
podobny do routerowego, a jak go umieszczę po drugiej stronie ściany, to
połączenie między nim, a routerem ma dokładnie takie same problemy, jak
mojego lapka bezpośrednio z routerem. Więc nie ma to żadnego sensu.

Pzdr
--
/__/_* /
/ ) /_(//)()
/
UTF-8BS8W8eWhvkzyhowycinamy
 
Posty: 0
Dołączył(a): 13 kwi 2016, o 09:20

Re: Re=3a router w domu z silikat=c3=b3w

Postprzez UTF-8BS8W8eWhvkzyhowycinamy » 10 sty 2019, o 14:21


W dniu 10.01.2019 o 13:47, Kżyho pisze:
W dniu 10.01.2019 o 13:33, uciu pisze:
Temat zwiazany z budową wiec pisze tutaj :-)

Ściany w domu z silikatów - czy one mocniej zatrzymują sygnał z
routera niż w przypadku gazobetonu?

U siostry router to jakiś tani chińczyk.
U mnie ASUS RT-AC1200G+ kupiony za namową sprzedawcy, miał tez dobre
opinie w necie...

U siostry gazobeton - router w garazu i zasięg w domu (parterówka
100m2) ok.
U mnie silikaty za zasięg jest marny - 2,4 w ogóle nie wyszukuje (jest
tylko tam, gdzie wisi router),  5GHz  laptop wyszukuje ale zasieg w
salonie to ok 20% - fotka poniżej.
A przecież 2,4 powinien być mocniejszy....

Jak sprawdzić - bo może mój egzemplarz jest jakiś wadliwy? Zrobiłem
już upgrade softu.
Może jak się okaże że jest OK dać jakiś dodatkowy AP w miejsce
zaznaczone na niebiesko? Powinno to pomóc. Tylko wkurza mnie to, że
kupiłem router za 300zł i jest gorszy niż chinol za stówkę.

Fotka
https://drive.google.com/open?id=1AgxH-oc2gOmwKjQ-v6XXCLvqW6o8amgy

Wifi to niejednokrotnie ciężki temat i często nie ma gotowych
scenariuszy i zasad i trzeba próbować dla każdych uwarunkować ustawiać i
sprawdzać to indywidualnie.
Może być tak, że akurat masz tam jakąś ścianę pełną żelastwa, jakichś
instalacji czy czort wie czego i to zakłóca sygnał. Brak 2,4 przy
obecności 5 GHz jest co najmniej ciekawy :)
Na początek proponuję router poprzestawiać po domu i popróbować jak
wygląda wtedy kwestia w pozostałych pomieszczeniach.


Przeskanuj sobie jeszcze eter u siebie w domu, czy nie masz tam tabuna
innych sieci i skonfiguruj router tak, żeby nadawał na możliwie wolnym
od innych sieci kanale.

Pzdr

--
/__/_* /
/ ) /_(//)()
/
UTF-8BS8W8eWhvkzyhowycinamy
 
Posty: 0
Dołączył(a): 13 kwi 2016, o 09:20

Re: Re=3a router w domu z silikat=c3=b3w

Postprzez UTF-8BS8W8eWhvkzyhowycinamy » 10 sty 2019, o 14:58


W dniu 10.01.2019 o 14:52, hienryk pisze:
Wszelkie repeatery i takie kombinacje zostawiłbym na sam koniec, jak już
innej opcji nie będzie.
Zresztą u mnie repeater na przykład nie pomaga. Bo jak jest po tej samej
stronie ściany co router, to po drugiej stronie zasięg z niego jest
podobny do routerowego, a jak go umieszczę po drugiej stronie ściany, to
połączenie między nim, a routerem ma dokładnie takie same problemy, jak
mojego lapka bezpośrednio z routerem. Więc nie ma to żadnego sensu.


Internet można przeprowadzić na drugą stronę ściany przez transmiter podłączany do gniazdka w ścianie. O choćby taki:
https://www.euro.com.pl/artykuly/wszystkie/artykul-powerline.bhtml

Tak wiem, jestem człowiekiem IT ;)
Akurat u mnie zamierzam zastosować Ubiquity UniFi z kontrolerem sieci w
formie maszyny wirtualnej na swoim domowym serwerze. Jakoś sobie poradzą ;)
A tak jeszcze konkretniej, to mam również cały dom okablowany skrętką
kat. 6 także w zasadzie w dowolnym pomieszczeniu mogę jak co podpiąć
jakieś AP i WiFi będzie. Tu chodziło o rozwiązanie dla bardziej
tradycyjnej sytuacji, o której pisze twórca wątku.

Pzdr

--
/__/_* /
/ ) /_(//)()
/
UTF-8BS8W8eWhvkzyhowycinamy
 
Posty: 0
Dołączył(a): 13 kwi 2016, o 09:20

Re: Re=3a router w domu z silikat=c3=b3w

Postprzez UTF-8BS8W8eWhvkzyhowycinamy » 11 sty 2019, o 16:00


W dniu 11.01.2019 o 15:25, uciu pisze:
W dniu piątek, 11 stycznia 2019 11:05:16 UTC+1 użytkownik GreDi napisał:
Wywal tego asusa... albo inaczej, skoro już go masz to go tam sobie
zostaw. Wyłącz WiFi w nim i kup sobie jedno z dwóch rozwiązań
- amplifi (firma UBNT)
- deco (firma tp-link)

Jeżeli masz skrętki rozciągnięte po domu to
- 2x UAP-AC-PRO

Asus jedzie do serwisu.
Skrętkę mam pociągniętą do salonu - 2szt.
Mogę też pociągnąć nową do przedpokoju - sufit podwieszany (po drodze)

I teraz tak - zostawić tego asusa i połączyć z nim 1 lub 2 DECO czy lepiej kupić cały zestaw ROUTER TP-LINK DECO M5 3-PACK? wtedy asusa po serwisie sprzedam. Czy moze lepiej dać do salonu tylko UAP-AC-PRO?
Cenowo wyjdzie podobnie choć chyba DECO troszke taniej wyjdzie...
Które rozwiązanie lepsze?

Te Ubiquiti generalnie mają ponoć zadziwiająco dobry zasięg.
Ja u siebie planuje dwa (po jednym na piętro) spięte wirtualnym
kontrolerem sieciowym. Ale bez niego też to może działać.
Tylko ja się zdecyduje raczej na tańsze wersje "nie PRO".

Pzdr

--
/__/_* /
/ ) /_(//)()
/
UTF-8BS8W8eWhvkzyhowycinamy
 
Posty: 0
Dołączył(a): 13 kwi 2016, o 09:20

Re: Re=3a router w domu z silikat=c3=b3w

Postprzez Adama.g » 11 sty 2019, o 23:27


W dniu 2019-01-10 o 15:56, uciu pisze:
W dniu czwartek, 10 stycznia 2019 15:29:20 UTC+1 użytkownik Sir_Robak napisał:

Nic nowego WiFi to bajka dla naiwnych niestety. Może leciutko pomóc
ustawienie go pod sufitem, ale cudów nie będzie. Planowaną lokalizację
AP daj pod sufit w przejściu lub salon (oczywiście pomiędzy routerem a
AP kabel inaczej szkoda czasu i kasy.

Router i AP ma być połączony skrętką, którą puszczę w suficie z KG.
Może uda się kupić jakiś AP z PoE. Budżet skromny (im mniej tym lepiej ale max 400) ale może coś znajdę :-)


Niedawno kładłem TP-Link EAP 110. Chodzi lepiej, niż przewidywałem, a
całkiem niedrogi.


--
Pozdrawiam.

Adam
Adama.g
 
Posty: 18
Dołączył(a): 9 wrz 2009, o 10:56

Re: Re=3a router w domu z silikat=c3=b3w

Postprzez Adama.g » 11 sty 2019, o 23:32


W dniu 2019-01-11 o 11:05, GreDi pisze:
On 11.01.2019 08:47, uciu wrote:
Asus chyba pójdzie do serwisu....

LOL sąsiadów tak dobrze widzisz a swojego SSID raptem kapkę lepiej,
który jest w pomieszczeniu obok?
Wywal tego asusa... albo inaczej, skoro już go masz to go tam sobie
zostaw. Wyłącz WiFi w nim i kup sobie jedno z dwóch rozwiązań
- amplifi (firma UBNT)
- deco (firma tp-link)

Jeżeli masz skrętki rozciągnięte po domu to
- 2x UAP-AC-PRO

IMHO to coś nie teges jest z tym routerem. Reklamacja albo sprawdź
antenki. Ewentualnie w konfiguracji jest moc nadajnika skręcony.


Ja u klienta w podobnym przypadku (zasięg kilka metrów) znalazłem
przyczynę: zarówno gniazdo, jak i wtyk to były samice.
Pomógł kawałeczek drucika, który wtyk "przerobił" na RP-SMA.

--
Pozdrawiam.

Adam
Adama.g
 
Posty: 18
Dołączył(a): 9 wrz 2009, o 10:56

Następna strona >>

<< Zobacz inne tematy

 


  • Tematy pokrewne
    Odpowiedzi
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Google Adsense [Bot] i 42 gości



cron