Rozpinanie WAGO

Główne forum dyskusyjne

Rozpinanie WAGO

Postprzez uciuadam.uttecht » 7 gru 2017, o 18:35


Czesc,

chciałbym podłączyć włączniki prądu.
Włączniki są z podświetlaniem i diode z podświetla=
nia musze podłączyć pod minus w gniazdku. Problem w tym ze w=
szystkie kable w gniazdku są na złączkach wago - w dodatku p=
rzewody są tak krótkie, że nawet złączki wago nie =
wystają za puszkę =3D przez co nie umiem wypiąc kabli by pod=
łączyć minus z diody....
Jest jakiś patent na wago gdy nie ma możliwość krę=
cenia kablem?

uciu
uciuadam.uttecht
 
Posty: 0
Dołączył(a): 9 paź 2013, o 07:40


Re: Rozpinanie WAGO

Postprzez WSLipnyAdresDlaSpamerow@chello.pl » 7 gru 2017, o 18:45


On Thursday, December 7, 2017 at 6:35:35 PM UTC+1, uciu wrote:
Czesc,
=20
chciałbym podłączyć włączniki prądu.

Rozumiem, ze takie najzwyklejsze, wlaczajace swiatlo?
Włączniki są z podświetlaniem i diode z podświet=
lania musze podłączyć pod minus w gniazdku.


Do wylacznika (jednoprzyciskowego) ida 2 przedody, wystarczy do nich podpia=
c - wtedy dioda (neonowka?) gasnie jak swiatlo sie zaswieci
Problem w tym ze wszystkie kable w gniazdku są na złączkach=
wago - w dodatku przewody są tak krótkie, że nawet zł=

ączki wago nie wystają za puszkę =3D przez co nie umiem wypi=
ąc kabli by podłączyć minus z diody....

Zalezy ktory rodzaj wago... moze da sie zdjac dekielek?, albo maja "wajche"=
do wyciagania? W najgorszym wypadku sie rozsypie i wsadzisz nowa ;)

WS

PS. 240V z sieci? to minusa tam nie ma ;)


WSLipnyAdresDlaSpamerow@chello.pl
 
Posty: 91
Dołączył(a): 8 wrz 2009, o 21:38

Re: Rozpinanie WAGO

Postprzez ZenekKapelinder4kogutek44 » 7 gru 2017, o 19:19


Jak to minusa nie ma. Jest i to bardzo czesto.
ZenekKapelinder4kogutek44
 
Posty: 0
Dołączył(a): 12 kwi 2016, o 21:50

Re: Rozpinanie WAGO

Postprzez uciuadam.uttecht » 7 gru 2017, o 20:46


tak zwykłe włączniki do światła.
Są w nich diody o której idą 2 przewody (jeden z oporniczkie=
m).
http://allegro.pl/podswietlenie-do-wlacznika-lampka-led-niloe-764521-i69336=
39002.html

Jak podpinam pod te 2 przewody o których piszesz to po chwili izolacje=
z kabli od diody się topi.... chyba że trzeba podpiąc jeden=
przewód do minusa???
Sorki ale na elektryce sie nie znam :-)
W puszkach są po 3 przewod - na dwóch (minus i ziemia) są za=
łożne złączki wago na trzecim jest zwykła kostka -=
po odkręceniu kostki ten przewód podpinam pod włącznik=
i :-)

uciu
uciuadam.uttecht
 
Posty: 0
Dołączył(a): 9 paź 2013, o 07:40

Re: Rozpinanie WAGO

Postprzez Kriskszysztofc » 7 gru 2017, o 21:00


W dniu czwartek, 7 grudnia 2017 18:35:35 UTC+1 użytkownik uciu napisa=
ł:
Czesc,
=20
chciałbym podłączyć włączniki prądu.
Włączniki są z podświetlaniem i diode z podświet=
lania musze podłączyć pod minus w gniazdku. Problem w tym ze=

wszystkie kable w gniazdku są na złączkach wago - w dodatku=
przewody są tak krótkie, że nawet złączki wago ni=
e wystają za puszkę =3D przez co nie umiem wypiąc kabli by p=
odłączyć minus z diody....

Znaczy magika elektryka miałeś;)
Jest jakiś patent na wago gdy nie ma możliwość kr=C4=
=99cenia kablem?


Wago kosztują grosze
Weż kobinerki zgnieć te wago co Tobie nie pasują i zał=
óż nowe jak tam potrzebujesz

A tak na poważnie: nie podłączaj włączników z=
podświetleniem jak ledami chcesz oświetlać
Kriskszysztofc
 
Posty: 0
Dołączył(a): 28 lut 2012, o 11:50

Re: Rozpinanie WAGO

Postprzez WSLipnyAdresDlaSpamerow@chello.pl » 7 gru 2017, o 21:37


On Thursday, December 7, 2017 at 9:00:15 PM UTC+1, Kris wrote:
A tak na poważnie: nie podłączaj włączników=
z podświetleniem jak ledami chcesz oświetlać


u mnie dziala bez problemu z LEDowym oswietleniem w lazience, ale chyba neo=
nowka to jest (?) , takie cos: Berker One.Platform - wkładka jarzeniow=
a
allegro.pl/berker-one-platform-wkladka-jarzeniowa-i7042347871.html

WS
WSLipnyAdresDlaSpamerow@chello.pl
 
Posty: 91
Dołączył(a): 8 wrz 2009, o 21:38

Re: Rozpinanie WAGO

Postprzez WSLipnyAdresDlaSpamerow@chello.pl » 7 gru 2017, o 21:47


On Thursday, December 7, 2017 at 8:46:27 PM UTC+1, uciu wrote:
tak zwykłe włączniki do światła.
Są w nich diody o której idą 2 przewody (jeden z oporniczk=
iem).
http://allegro.pl/podswietlenie-do-wlacznika-lampka-led-niloe-764521-i693=
3639002.html
=20
Jak podpinam pod te 2 przewody o których piszesz to po chwili izolac=
je z kabli od diody się topi.... chyba że trzeba podpiąc jed=

en przewód do minusa???
Sorki ale na elektryce sie nie znam :-)

Wg opisu powinno dzialac na 230V, czyli np. podpiete bezposrednio do kontak=
tu. Jesli sie topi, to cos jest zepsute!
Podpiecie do tych 2 przew. wylacznika powoduje, ze prad plynie przez zarowk=
i, jak podepniesz bezposrednio faza-zero, to bedzie sie jeszcze bardziej gr=
zalo (dokladnie tak samo jak wsadzone do kontaku)- odpadnie opor zarowek.

wg http://legrand.pl/produkt/lampka-led-230-v prad 2.5mA, co przy 230V daje=
0.6W
moze przyslali Ci na 12 lub 24V ? ;)

WS
WSLipnyAdresDlaSpamerow@chello.pl
 
Posty: 91
Dołączył(a): 8 wrz 2009, o 21:38

Re: Rozpinanie WAGO

Postprzez uciuadam.uttecht » 7 gru 2017, o 21:49


takie diody są w tych włącznikach:
http://legrand.pl/sites/default/files/764521_23_Dokumentacja_techniczna_EN.=
pdf

ale chyba to oleje :-) za dużo zachodu :-)

Pozdrawiam
uciu
uciuadam.uttecht
 
Posty: 0
Dołączył(a): 9 paź 2013, o 07:40

Re: Rozpinanie WAGO

Postprzez Irokezno.email » 7 gru 2017, o 23:10


W dniu 2017-12-07 o 19:19, Zenek Kapelinder pisze:
Jak to minusa nie ma. Jest i to bardzo czesto.



Zgadza się, tak z 50 razy na sekundę.


--
Irokez
Irokezno.email
 
Posty: 0
Dołączył(a): 5 lut 2012, o 15:20

Re: Rozpinanie WAGO

Postprzez Kriskszysztofc » 8 gru 2017, o 08:37


W dniu czwartek, 7 grudnia 2017 21:37:43 UTC+1 użytkownik WS napisa=C5=
=82:
On Thursday, December 7, 2017 at 9:00:15 PM UTC+1, Kris wrote:
=20
> A tak na poważnie: nie podłączaj włącznik=C3=
łw z podświetleniem jak ledami chcesz oświetlać
=20
u mnie dziala bez problemu z LEDowym oswietleniem w lazience, ale chyba n=
eonowka to jest (?) , takie cos: Berker One.Platform - wkładka jarzeni=

owa
allegro.pl/berker-one-platform-wkladka-jarzeniowa-i7042347871.html

A nie świecą Tobie delikatnie ledy pomimo tego ze włącz=
nik jest w pozycji off?
Bo tak bywa przy włącznikach z podświetleniem
Kriskszysztofc
 
Posty: 0
Dołączył(a): 28 lut 2012, o 11:50

Następna strona >>

<< Zobacz inne tematy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 18 gości



cron