UPS do pieca

Główne forum dyskusyjne

UPS do pieca

Postprzez sulfixsulfix2 » 1 paź 2009, o 10:58


Mam piec stalmark 17kW
Wentylator 60W
Sterownik + pompa wody

Często brakuje u nas prądu, i jak wracam z pracy to nie ma np. ciepłej
wody lub w zimie jest zimno. Myślę nad zakupem UPS aby to podtrzymać.
Sprawdzi się to?
sulfixsulfix2
 
Posty: 7
Dołączył(a): 28 wrz 2009, o 19:00


Re: UPS do pieca

Postprzez BartoszAugustyniakogest » 1 paź 2009, o 10:59



Użytkownik "sulfix" napisał w wiadomości
news:ha1ug5$dbr$1@inews.gazeta.pl...
Mam piec stalmark 17kW
Wentylator 60W
Sterownik + pompa wody

Często brakuje u nas prądu, i jak wracam z pracy to nie ma np. ciepłej
wody lub w zimie jest zimno. Myślę nad zakupem UPS aby to podtrzymać.
Sprawdzi się to?

Jak długo nie ma u Ciebie pradu i jakiej mocy masz pompkę wody 60W czy 3kW ?



BartoszAugustyniakogest
 
Posty: 226
Dołączył(a): 10 wrz 2009, o 19:27

Re: UPS do pieca

Postprzez sulfixsulfix2 » 1 paź 2009, o 11:19


Bartosz Augustyniak pisze:

Użytkownik "sulfix" napisał w wiadomości
news:ha1ug5$dbr$1@inews.gazeta.pl...
Mam piec stalmark 17kW
Wentylator 60W
Sterownik + pompa wody

Często brakuje u nas prądu, i jak wracam z pracy to nie ma np. ciepłej
wody lub w zimie jest zimno. Myślę nad zakupem UPS aby to podtrzymać.
Sprawdzi się to?

Jak długo nie ma u Ciebie pradu i jakiej mocy masz pompkę wody 60W czy
3kW ?






20, 30 i 50W mam na niej napisane. Prądu nie ma czasami nawet od 8-14.
sulfixsulfix2
 
Posty: 7
Dołączył(a): 28 wrz 2009, o 19:00

Re: UPS do pieca

Postprzez SebastianSawickiforlist » 1 paź 2009, o 11:21


sulfix said the following on 01.10.2009 12:19:
20, 30 i 50W mam na niej napisane. Prądu nie ma czasami nawet od 8-14=
.


rozmiar ups'a sobie prosto policzysz.
Wez natomiast pod uwage, to, ze musi dawac pelny sinus, bo na tanim=20
ups'sie nie ruszy pompka..
S.
SebastianSawickiforlist
 
Posty: 199
Dołączył(a): 11 wrz 2009, o 10:03

Re: UPS do pieca

Postprzez sulfixsulfix2 » 1 paź 2009, o 11:30


Sebastian Sawicki pisze:
sulfix said the following on 01.10.2009 12:19:
20, 30 i 50W mam na niej napisane. Prądu nie ma czasami nawet od 8-14.

rozmiar ups'a sobie prosto policzysz.

Mógłbyś pomóc kolego? Niestety nie potrafię.
Wez natomiast pod uwage, to, ze musi dawac pelny sinus, bo na tanim
ups'sie nie ruszy pompka..

Byłem w elektrycznym i odradzili UPS a polecali mi agregat za 1200zł 2KW
a w drugim za 400zł
http://www.allegro.pl/item710482355_promocja_einhell_agregat_generator_ste_850_fv.html
+ stabilizator za 20zł. Tylko że agregat trzeba włączyć i przepiąć ale
przy agregacie 2 laptopy i tv 21'' by mi poszedł (obecnie jadę na jakimś
chińskim 800W i tv, tuner i laptop idzie), do pompy nie mam
stabilizatora więc nie podpinam
sulfixsulfix2
 
Posty: 7
Dołączył(a): 28 wrz 2009, o 19:00

Re: UPS do pieca

Postprzez hephalumpbedechcial » 1 paź 2009, o 12:15


sulfix pisze:


20, 30 i 50W mam na niej napisane. Prądu nie ma czasami nawet od 8-14.

Btw w którym rejonie zakład energetyczny [jaki?] takie jajca odstawia? U
mnie się zdarzają takie na 5 - 10 sekund też wkurzające, ale dłuższe
przerwy są rzadkie i zawsze poprzedzone informacją.

--
<<śmierć wegetarianom>>
to powiedział *hephalump*
"Wesoło w czubie i w piętach,/A najweselej na skrętach!"(Tuwim)
hephalumpbedechcial
 
Posty: 28
Dołączył(a): 9 wrz 2009, o 15:56

Re: UPS do pieca

Postprzez BartoszAugustyniakogest » 1 paź 2009, o 13:38



Użytkownik "sulfix" napisał w wiadomości
news:ha20cj$m01$1@inews.gazeta.pl...
Sebastian Sawicki pisze:
sulfix said the following on 01.10.2009 12:19:
20, 30 i 50W mam na niej napisane. Prądu nie ma czasami nawet od 8-14.

A wywalją Ci wszystkie 3 fazy ?

rozmiar ups'a sobie prosto policzysz.

Mógłbyś pomóc kolego? Niestety nie potrafię.

Wentylator 60W+ pompka pesymistycznie 50W + powiedzmy 20W na elektronikę co
daje 130W co przy fatalnym cos fi urządzeń jednofazowych da pewnie koło
200-210VA czyli nie tak wiele. Wystarczył by Ci najmniejszy UPS ale
problemem jest podtrzymywanie przez 6h. Bo te male UPS przy pełnym
obciążeniu podtrzymują przed jakieś 8 minut.. Załóżmy jak byś kupił jakiś
1000VA to miał podtrzymanie powiedzmy przez jakieś 40 minut. Żeby podtrzymać
to przez 6h będzie potrzebował spory moduł bateryjny. A do małych UPSów nie
da się podłączyć zewnętrznych modułów bateryjnych
Wez natomiast pod uwage, to, ze musi dawac pelny sinus, bo na tanim
ups'sie nie ruszy pompka..

Może ruszy ale bedzie bardzie obciążało pradowo

Byłem w elektrycznym i odradzili UPS a polecali mi agregat za 1200zł 2KW a
w drugim za 400zł
http://www.allegro.pl/item710482355_promocja_einhell_agregat_generator_ste_850_fv.html +
stabilizator za 20zł. Tylko że agregat trzeba włączyć i przepiąć ale przy
agregacie 2 laptopy i tv 21'' by mi poszedł (obecnie jadę na jakimś
chińskim 800W i tv, tuner i laptop idzie), do pompy nie mam stabilizatora
więc nie podpinam

Ja bym poszukał generatora z zapłonem elektrycznym i zrobił jakiś prosty
układ automatyki na 2 czujnikach napięcia, 2 stycznikach, pewnie ze 2-3
przekaźniki czasowe, i jakieś przekaźniki albo jakiś mały sterowniczek
(LOGO, może coś z moellera). robisz taki mały SZR

Do dwóch styczników podpinasz do jednego linię z drugiej agregat, wyjścia
styczników (z blokadami elektrycznymi i mechanicznymi) łączysz razem i
podpinasz do UPS (tylko taki który stale przetwarza energię). Na kupce
przekaźników lub logo robisz układ który po powiedzmy 3-5 minutowym zaniku z
lini, daje sygnał na start generatora, po wykryciu tam napięcia, odpina
stycznik lini, podpina generator, powrót powiedzmy po 10-minutach obecności
poprawnego napięcia na lini,

Na poczatku roku popełniłem coś takiego ale z dwóch lini (nie było problemu
startu agregatu), ale to robiłem w pracy i zupełnie się nie orientuje ile
graty na takie coś kosztują

Realnie to kosz pewnie koło 3-4 tys zł (1 tys UPS, 1-1,5 tys agregat, 1-1,5
tys automatyka)
BartoszAugustyniakogest
 
Posty: 226
Dołączył(a): 10 wrz 2009, o 19:27

Re: UPS do pieca

Postprzez sulfixsulfix2 » 1 paź 2009, o 13:40


hephalump pisze:
sulfix pisze:


20, 30 i 50W mam na niej napisane. Prądu nie ma czasami nawet od 8-14.

Btw w którym rejonie zakład energetyczny [jaki?] takie jajca odstawia? U
mnie się zdarzają takie na 5 - 10 sekund też wkurzające, ale dłuższe
przerwy są rzadkie i zawsze poprzedzone informacją.



Małopolskie.
Mieszkam na osiedlu domków i ciągle jak nie kogoś podpinają to coś
zmieniają, przerabiają itp. Dziś akurat wymieniają kable. Mam małe
dziecko i jak w zimie braknie to może być ciężko.
sulfixsulfix2
 
Posty: 7
Dołączył(a): 28 wrz 2009, o 19:00

Re: UPS do pieca

Postprzez Piotrekzizu1977 » 1 paź 2009, o 14:00


Włóż ruszta do pieca albo kup piec na węgiel i awaryjnie możesz palić
drzewem lub węglem. Koszt pieca 300 - 500 zł (używany). Koszt montażu ok 500
zł.

Użytkownik "sulfix" napisał w wiadomości
news:ha27v7$por$1@inews.gazeta.pl...
hephalump pisze:
sulfix pisze:


20, 30 i 50W mam na niej napisane. Prądu nie ma czasami nawet od 8-14.

Btw w którym rejonie zakład energetyczny [jaki?] takie jajca odstawia? U
mnie się zdarzają takie na 5 - 10 sekund też wkurzające, ale dłuższe
przerwy są rzadkie i zawsze poprzedzone informacją.



Małopolskie.
Mieszkam na osiedlu domków i ciągle jak nie kogoś podpinają to coś
zmieniają, przerabiają itp. Dziś akurat wymieniają kable. Mam małe dziecko
i jak w zimie braknie to może być ciężko.

Piotrekzizu1977
 
Posty: 62
Dołączył(a): 24 wrz 2009, o 16:09

Re: UPS do pieca

Postprzez WSLipnyAdresDlaSpamerow@chello.pl » 1 paź 2009, o 15:27


On 1 Paź, 14:38, "Bartosz Augustyniak"
wrote:
Wystarczył by Ci najmniejszy UPS ale
problemem jest podtrzymywanie przez 6h. Bo te male UPS przy pełnym
obciążeniu podtrzymują przed jakieś 8 minut.. Załóżmy jak b=
yś kupił jakiś
1000VA to miał podtrzymanie powiedzmy przez jakieś 40 minut. Żeby p=
odtrzymać
to przez 6h będzie potrzebował spory moduł bateryjny.

mozna kupic jakas przetwornice,
np. http://www.allegro.pl/item746307192_230v_z_12v_awaryjny_zasilacz_ups_pr=
zetwornica.html

i jakis aku o duzej pojemnosci...

np. http://www.allegro.pl/item753420353_akumulator_zelowy_120ah_panasonic_z=
ywotnosc_12.html

lub http://www.allegro.pl/item754259508_akumulator_12v_100ah_centra_futura.=
html

WS
WSLipnyAdresDlaSpamerow@chello.pl
 
Posty: 91
Dołączył(a): 8 wrz 2009, o 21:38

Następna strona >>

<< Zobacz inne tematy

 


  • Tematy pokrewne
    Odpowiedzi
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google Adsense [Bot] i 11 gości



cron