UPS do pieca

Główne forum dyskusyjne

Re: UPS do pieca

Postprzez Krzysiekjachoska » 1 paź 2009, o 15:27

Często brakuje u nas prądu, i jak wracam z pracy to nie ma np. ciepłej
wody lub w zimie jest zimno. Myślę nad zakupem UPS aby to podtrzymać.
Sprawdzi się to?

Na allegro widziałem coś co sprzedawca nazywa "inverter". Na wyjściu sinus,
więc się sprawdzi. Do tego możesz podłączyć akumulatory jakie chcesz. 500W
za jakieś 600zł 1kW za 900zł (najlepiej sprawdź sam, oglądałem to kilka dni
temu) + akumulatory.
Ale w przypadku długiej przerwy w zasilaniu, to raczej warto pomyśleć o
małym UPS z sinusem i agregacie z autostartem.
Pozdr.
Krzysiek
PS. Większość starych UPS'ów dawała sinus na wyjściu. Najlepiej kupić jakąś
padlinę i wymienić akumulator w nadziei, że podziała jeszcze jakiś czas.

Krzysiekjachoska
 
Posty: 163
Dołączył(a): 11 wrz 2009, o 21:08


Re: UPS do pieca

Postprzez sulfixsulfix2 » 1 paź 2009, o 17:22


Piotrek pisze:
Włóż ruszta do pieca albo kup piec na węgiel i awaryjnie możesz palić
drzewem lub węglem. Koszt pieca 300 - 500 zł (używany). Koszt montażu ok 500
zł.

Mam piec na eko. Problemem jest pompka.
sulfixsulfix2
 
Posty: 7
Dołączył(a): 28 wrz 2009, o 19:00

Re: UPS do pieca

Postprzez WilliamBonawenturanie » 1 paź 2009, o 17:38


DQpVv3l0a293bmlrICJzdWxmaXgiIDxzdWxmaXhfMkBnYXpldGEucGw+IG5hcGlzYbMgdyB3aWFk
b21vtmNpIG5ld3M6aGEyN3Y3JHBvciQxQGluZXdzLmdhemV0YS5wbC4uLg0KPg0KPiBNYW0gbWGz
ZSBkemllY2tvIGkgamFrIHcgemltaWUgYnJha25pZSB0byBtb79lIGJ55iBjaeq/a28uDQoNCk1v
v2VzeiB0byByb3p3aW6x5iA/
WilliamBonawenturanie
 
Posty: 911
Dołączył(a): 10 wrz 2009, o 15:26

Re: UPS do pieca

Postprzez Kanesmaptrap@spamtrap.pl » 1 paź 2009, o 18:50

PS. Większość starych UPS'ów dawała sinus na wyjściu. Najlepiej kupić
jakąś padlinę i wymienić akumulator w nadziei, że podziała jeszcze jakiś
czas.

Jak kupisz starego APCka Smart to po wymianie akumulatorow i kalibracji
najprawdopodobniej
bedzie to dzialalo jeszcze mase czasu ;)

Pozdrawiam

Kane
Kanesmaptrap@spamtrap.pl
 
Posty: 447
Dołączył(a): 8 wrz 2009, o 21:23

Re: UPS do pieca

Postprzez Maniek4brunobanani » 1 paź 2009, o 19:09



Użytkownik "Jaroslaw Berezowski" napisał w wiadomości
news:a53fp6-06f.ln1@news.yarross.net.pl...
Dnia Thu, 01 Oct 2009 07:27:02 -0700, WS napisał(a):
http://www.allegro.pl/
item753420353_akumulator_zelowy_120ah_panasonic_zywotnosc_12.html

Ta cena jakas mocno podejrzana. AGM 100Ah Panasloika stoi ponad 1000
ladnie. Zelowy nie bedzie znaczaco tanszy.

A po co Wam zelowe? Kupic zwykly samochodowy, wyprowadzic kable batryjne z
UPS, podlaczyc je do zakupionego kwasowego aku i powinno byc git.

Pozdro.. TK

Maniek4brunobanani
 
Posty: 3496
Dołączył(a): 10 wrz 2009, o 14:30

Re: UPS do pieca

Postprzez sulfixsulfix2 » 1 paź 2009, o 19:19


William Bonawentura pisze:
Użytkownik "sulfix" napisał w wiadomości news:ha27v7$por$1@inews.gazeta.pl...
Mam małe dziecko i jak w zimie braknie to może być ciężko.

Możesz to rozwinąć ?


Jak braknie prądu to pompka nie pójdzie i może być chłodno.
sulfixsulfix2
 
Posty: 7
Dołączył(a): 28 wrz 2009, o 19:00

Re: UPS do pieca

Postprzez BartoszAugustyniakogest » 1 paź 2009, o 20:22


WS pisze:
On 1 Paź, 14:38, "Bartosz Augustyniak"
wrote:
Wystarczył by Ci najmniejszy UPS ale
problemem jest podtrzymywanie przez 6h. Bo te male UPS przy pełnym
obciążeniu podtrzymują przed jakieś 8 minut.. Załóżmy jak byś kupił jakiś
1000VA to miał podtrzymanie powiedzmy przez jakieś 40 minut. Żeby podtrzymać
to przez 6h będzie potrzebował spory moduł bateryjny.

mozna kupic jakas przetwornice,
np. http://www.allegro.pl/item746307192_230v_z_12v_awaryjny_zasilacz_ups_przetwornica.html

A co z ładowaniem tego akumulatora ?

i jakis aku o duzej pojemnosci...

np. http://www.allegro.pl/item753420353_akumulator_zelowy_120ah_panasonic_zywotnosc_12.html

lub http://www.allegro.pl/item754259508_akumulator_12v_100ah_centra_futura.html

Przybliżone obliczenia wskazują że jeżeli taki aku 100Ah rozładowywał by

się do końca bez spadku napięcia od 100% do ) i potem nagle zgon, a
przetwornica miał by 100% sprawności to przy poborze na poziomie 1A i
tak starczy na 5h, czyli trochę krucho. Może dwa takie

Ale idea bardo słuszna.

Może poszukać jakiegoś UPSa, sprawdzić ile maksymalnie może ładować i
dopakować mu tak z 160Ah-200Ah/12V i powinno starczyć




--
Z poważaniem
Bartosz Augustyniak,Łódź
BartoszAugustyniakogest
 
Posty: 226
Dołączył(a): 10 wrz 2009, o 19:27

Re: UPS do pieca

Postprzez Maniek4brunobanani » 1 paź 2009, o 23:57



Użytkownik "Bartosz Augustyniak" napisał w
wiadomości news:ha2vm6$3ag$1@atlantis.news.neostrada.pl...
Ale idea bardo słuszna.

Może poszukać jakiegoś UPSa, sprawdzić ile maksymalnie może ładować i
dopakować mu tak z 160Ah-200Ah/12V i powinno starczyć

Troche to desperackie. Akumulatory tej pojemnosci sa dosc drogie a ich
zywotnosc tez nie jest nieograniczona. Bez pracy wytrzymaja pewnie ze 3
lata. Z ekonomicznego punktu widzenia pewnie lepiej agregat na tak dlugie
przestoje bez pradu. Ale taki kociol przeciez nie musi miec non stop
zasilania. Nie zrobi sie raptem zimno po wygasnieciu. Te 5 godzin to tez juz
cos a mozna by uzytkowo krocej i nie podraza bez sensownie inwestycji.


Pozdro.. TK


Maniek4brunobanani
 
Posty: 3496
Dołączył(a): 10 wrz 2009, o 14:30

Re: UPS do pieca

Postprzez BartoszAugustyniakogest » 2 paź 2009, o 07:09



Użytkownik "Maniek4" napisał w wiadomości
news:ha3ask$ppb$1@news.interia.pl...

Użytkownik "Bartosz Augustyniak" napisał w
wiadomości news:ha2vm6$3ag$1@atlantis.news.neostrada.pl...
Ale idea bardo słuszna.

Może poszukać jakiegoś UPSa, sprawdzić ile maksymalnie może ładować i
dopakować mu tak z 160Ah-200Ah/12V i powinno starczyć

Troche to desperackie. Akumulatory tej pojemnosci sa dosc drogie a ich
zywotnosc tez nie jest nieograniczona. Bez pracy wytrzymaja pewnie ze 3
lata. Z ekonomicznego punktu widzenia pewnie lepiej agregat na tak dlugie
przestoje bez pradu. Ale taki kociol przeciez nie musi miec non stop
zasilania. Nie zrobi sie raptem zimno po wygasnieciu. Te 5 godzin to tez
juz cos a mozna by uzytkowo krocej i nie podraza bez sensownie inwestycji.

Wiem że desperackie. Ale przy piecu gazowym który probiera troche mniej, a

założenia jest bezobsługowy to zanik zasilania powoduje jego wyłaczenie i
się sam nie właczy. I co np w czasie tygodniowej nieobecności (dlatego do
braciszka jeżdze co 2 dni jak sa na urlopie).
Inwestycyjnie drożej wychodzi chyba taki SZR ale ma szanse posłużyć dłużej.
Tylko trzeba znaleźć mały agregat z rozrusznikiem elektrycznym
BartoszAugustyniakogest
 
Posty: 226
Dołączył(a): 10 wrz 2009, o 19:27

Re: UPS do pieca

Postprzez Maniek4brunobanani » 2 paź 2009, o 09:55



Użytkownik "Bartosz Augustyniak" napisał w
wiadomości news:ha45o9$oni$1@atlantis.news.neostrada.pl...
Wiem że desperackie. Ale przy piecu gazowym który probiera troche mniej, a
założenia jest bezobsługowy to zanik zasilania powoduje jego wyłaczenie i
się sam nie właczy. I co np w czasie tygodniowej nieobecności (dlatego do
braciszka jeżdze co 2 dni jak sa na urlopie).

Do tygodniowej nieobecnosci to musial bys miec baterie akumulatorow i
prostownik wielkosci kibla polowego do ladowania tego. :-)
Myslalem raczej o przestojach kiedy jestes w pracy. Zwykle to pare godzin w
ciagu dnia.
Inwestycyjnie drożej wychodzi chyba taki SZR ale ma szanse posłużyć
dłużej.
Tylko trzeba znaleźć mały agregat z rozrusznikiem elektrycznym

Chyba jedyne dobre rozwiazanie.

Pozdro.. TK

Maniek4brunobanani
 
Posty: 3496
Dołączył(a): 10 wrz 2009, o 14:30

<< Poprzednia stronaNastępna strona >>

<< Zobacz inne tematy

 


  • Tematy pokrewne
    Odpowiedzi
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Google Adsense [Bot] i 26 gości



cron