UPS do pieca CO

Główne forum dyskusyjne

UPS do pieca CO

Postprzez Yozwigjsugalski » 16 paź 2009, o 19:40


Witam

W mojej miejscowości zdarzają się długie awarie sieci
anergetycznej a moja sytuacja zmusza mnie do pozostawienia
dzieci samych w domu (już prawie nastolatki ;) ) gdy
w kotłowni pali się piec węglowy. Instalacja nie działa
grawitacyjnie, więc gdy z braku prądu stanie pompa temperatura
rośnie i byłoby "bum", gdybym zawiadomiony przez dzieci
nie wracał "na piskaczach" do domu.

Zastosowałem UPS komputerowy (bo taki miałem w domu),
typu "500" i daje radę mimo poboru około 150W przez CO
zdecydowanie za krótko. Miałem też nowy akumulator
samochodowy 12V 34Ah i podpiąłem go usuwając oryginalny
12V 7Ah i pewnie już nadwątlony przez czas. Teraz UPS
działa podtrzymująco przez jakieś 3h. Powstaje jednak
pytanie:

-Czy UPS zdoła naładować duży akumulator samochodowy?
W sumie zamiast inwestować 400zł w "przetwornice do
pieców CO", które działają dokładnie tak jak ja podłączyłem
a nie zawierają akumulatora, mógłbym dokupić większy
akumulator. Np. 60Ah, czy dwie 45-tki...

-A może podpiąć je z prostownikiem samochodowym w gniazdku?
Jak wróci napięcie sieci, to będzie ładował i UPS i prostownik
(a właściwie silniejsze źródło), można tak?

Będę wdzięczny za sugestie (i inne rozwiązania tematu).

--
Yozwig
Yozwigjsugalski
 
Posty: 17
Dołączył(a): 11 wrz 2009, o 21:22


Re: UPS do pieca CO

Postprzez Jarekjarek » 16 paź 2009, o 20:14


Yozwig pisze:
-Czy UPS zdoła naładować duży akumulator samochodowy?
W sumie zamiast inwestować 400zł w "przetwornice do
pieców CO", które działają dokładnie tak jak ja podłączyłem
a nie zawierają akumulatora, mógłbym dokupić większy
akumulator. Np. 60Ah, czy dwie 45-tki...

Da radę. Znam przypadek działającej baterii akumulatorów o pojemności
kilkuset Ah podłączonej do UPS-a APC SMART 3kW. Jedyny problem, to to że
taki zestaw długo się ładuje (kilka dni), bo wydajność ładowarki od
UPS-a jest za słaba.
Można też zrobi taki układ:

Prostownik - Akumulatory - UPS jako przetwornica.

W takim układzie mamy UPS true-on-line. Trzeba tylko dobrać UPS o
odpowiednio dużej mocy (2-3x większej niż moc odbiornika), bo UPS
off-line nie są projektowane do pracy ciągłej i potrafią padać.
Szczególnie takie tanie chińskie,

Powodzenia
Jarek
Jarekjarek
 
Posty: 19
Dołączył(a): 15 paź 2009, o 23:00

Re: UPS do pieca CO

Postprzez Yozwigjsugalski » 16 paź 2009, o 20:28



Użytkownik "Jarek" napisał w wiadomości
news:hbah9n$1gl$1@nemesis.news.neostrada.pl...
Yozwig pisze:
-Czy UPS zdoła naładować duży akumulator samochodowy?
W sumie zamiast inwestować 400zł w "przetwornice do
pieców CO", które działają dokładnie tak jak ja podłączyłem
a nie zawierają akumulatora, mógłbym dokupić większy
akumulator. Np. 60Ah, czy dwie 45-tki...

Da radę. Znam przypadek działającej baterii akumulatorów o pojemności
kilkuset Ah podłączonej do UPS-a APC SMART 3kW. Jedyny problem, to to że
taki zestaw długo się ładuje (kilka dni), bo wydajność ładowarki od
UPS-a jest za słaba.
Można też zrobi taki układ:

Prostownik - Akumulatory - UPS jako przetwornica.

W takim układzie mamy UPS true-on-line. Trzeba tylko dobrać UPS o
odpowiednio dużej mocy (2-3x większej niż moc odbiornika), bo UPS
off-line nie są projektowane do pracy ciągłej i potrafią padać.
Szczególnie takie tanie chińskie,

A czemu nie mogę wtedy zasilać UPSa z sieci?
Czy ten prostownik zewnętrzny przy akumulatorze
jakoś zakłóci jego pracę sieciową?

--
Yozwig
Yozwigjsugalski
 
Posty: 17
Dołączył(a): 11 wrz 2009, o 21:22

Re: UPS do pieca CO

Postprzez Jarekjarek » 16 paź 2009, o 21:42


Yozwig pisze:
A czemu nie mogę wtedy zasilać UPSa z sieci?
Czy ten prostownik zewnętrzny przy akumulatorze
jakoś zakłóci jego pracę sieciową?

Może i można. Takiego patentu nie sprawdzałem.

Jarek
Jarekjarek
 
Posty: 19
Dołączył(a): 15 paź 2009, o 23:00

Re: UPS do pieca CO

Postprzez Maniek4brunobanani » 17 paź 2009, o 00:23



Użytkownik "Jarek" napisał w wiadomości
news:hbam0b$t2$1@atlantis.news.neostrada.pl...
Yozwig pisze:
A czemu nie mogę wtedy zasilać UPSa z sieci?
Czy ten prostownik zewnętrzny przy akumulatorze
jakoś zakłóci jego pracę sieciową?

Może i można. Takiego patentu nie sprawdzałem.

Taki permanentnie ladowany akumulator prostownikiem dlugo niestety nie
pochodzi.

Pozdro.. TK

Maniek4brunobanani
 
Posty: 3496
Dołączył(a): 10 wrz 2009, o 14:30

Re: UPS do pieca CO

Postprzez kikicy » 17 paź 2009, o 04:25



"Yozwig" wrote in message
news:hbaen1$the$1@news.onet.pl...
Witam


da radę tylko po prostu wolniej. Każda ładowarka ma ograniczenie prądowe i w
sumie to nawet lepiej dla akumulatora. Dłużej pożyje ładowany niższym
prądem. Tyle, że ładowanie to może byc kilka dni. Ale tyle wystarczy do
kolejnej awarii prądu. Ja mam z Allegro APC Smart 1500 nówkę za 250zł .
Kiedys były tego całe palety. Nowy kosztował 2000 :-)

kikicy
 
Posty: 485
Dołączył(a): 11 wrz 2009, o 17:53

Re: UPS do pieca CO

Postprzez WilliamBonawenturanie » 17 paź 2009, o 09:42

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WilliamBonawenturanie
 
Posty: 911
Dołączył(a): 10 wrz 2009, o 15:26

Re: UPS do pieca CO

Postprzez Irokezhenric8@op.pl » 17 paź 2009, o 10:10


Użytkownik "Yozwig" napisał w wiadomości
news:hbaen1$the$1@news.onet.pl...
Witam

-A może podpiąć je z prostownikiem samochodowym w gniazdku?
Jak wróci napięcie sieci, to będzie ładował i UPS i prostownik
(a właściwie silniejsze źródło), można tak?

Nie.

UPS naładuje, tylko dłużej to bedzie trwało.
Jak połaczysz tak jak chcesz to w najlepszym wypadku zgłupieje UPS.

--
Irokez
Irokezhenric8@op.pl
 
Posty: 36
Dołączył(a): 8 wrz 2009, o 21:54

Re: UPS do pieca CO

Postprzez TIMtrempes » 17 paź 2009, o 15:45



Użytkownik "William Bonawentura" napisał w wiadomości
news:hbc027$a0k$1@news2.ipartners.pl...

Użytkownik "Yozwig" napisał w wiadomości
news:hbaen1$the$1@news.onet.pl...

w kotłowni pali się piec węglowy. Instalacja nie działa
grawitacyjnie, więc gdy z braku prądu stanie pompa temperatura
rośnie i byłoby "bum", gdybym zawiadomiony przez dzieci
nie wracał "na piskaczach" do domu.


Możesz rozwinąć ? Co to jest "bum" ? Prawidłowo wykonana instalacja
wygotuje wodę przez otwarte naczynie wzbiorcze i tyle.

O tym samym pomyslalem,
Odpowedni zbiornik wyrownawczy otwarty badz zamkniety w zaleznosci od
instalacji oraz zawor bezpieczenstwa to podstawa
Mysisz liczyc sie z sytuacja gdy bedzie pad a zwyczajnie pompka nawali i na
kotle temperatura podskoczy

Pozdr

TIMtrempes
 
Posty: 19
Dołączył(a): 11 wrz 2009, o 21:32

Re: UPS do pieca CO

Postprzez Yozwigjsugalski » 20 paź 2009, o 16:03


Tak czy inaczej wyczaiłem jeszcze jeden
sposób. Pompa ma 3 prędkości. Na drugiej
bierze tylko 45W a jej wydajność wystarcza.
W związku z tym mój UPS z akumulatorem 34Ah
wytrzyma już ponad 6h. I to chyba załatwia
sprawę :).

Wszystkim za wypowiedzi w wątku serdecznie
dziękuję :).

--
Yozwig
Yozwigjsugalski
 
Posty: 17
Dołączył(a): 11 wrz 2009, o 21:22


<< Zobacz inne tematy

 


  • Tematy pokrewne
    Odpowiedzi
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Google Adsense [Bot], Majestic-12 [Bot] i 10 gości