Tani agregat pradotworczy

Główne forum dyskusyjne

Tani agregat pradotworczy

Postprzez Maciekdocktor » 17 gru 2011, o 11:12



Czesc,

Potrzebuje agregatu 1f, ktory w przypadku wielogodzinnego zaniku pradu
zasili kociol CO (gazowy, Junkers, Heatronic), komputer i pare lamp w domu.
Nominalna moc ok. 1 kW powinna wystarczyc. Komputer ma UPS, wiec agregat
nie musi chyba byc specjalnie przystosowany do elektroniki. Kociol UPS-a
nie ma.

Polecicie jakas znosna chinszczyzne? Moze byc wersja walizkowa, z
szarpakiem.

--
Maciek

Karkulowsiał zwartusiał
Ratuwsianku Maciuwsio
Maciekdocktor
 
Posty: 202
Dołączył(a): 21 mar 2010, o 14:40


Re: Tani agregat pradotworczy

Postprzez Jackare123 » 19 gru 2011, o 09:18


Użytkownik "Maciek" napisał w wiadomości
news:ycmc8aouahrp$.10hm8oba4zddh$.dlg@40tude.net...

Czesc,

Potrzebuje agregatu 1f, ktory w przypadku wielogodzinnego zaniku pradu
zasili kociol CO (gazowy, Junkers, Heatronic), komputer i pare lamp w
domu.
Nominalna moc ok. 1 kW powinna wystarczyc. Komputer ma UPS, wiec agregat
nie musi chyba byc specjalnie przystosowany do elektroniki. Kociol UPS-a
nie ma.

Polecicie jakas znosna chinszczyzne? Moze byc wersja walizkowa, z
szarpakiem.

mam od kilku lat jakiś CMI z OBI - wtedy kosztował 800 zł. Co jakiś czase

widzę np w biedronce takie same agragaty tyle że inaczej malowane w cenie
około 500 zł.
Mój ma 2kW do stałego obciążenia i 2,2 do chwilowego. Silnik 4suwowy,
odpalany szarpanką.
Nic złego nie mogę o nim powiedzieć oprócz tego że ciężki- ok 35 kg w
nieporęcznej dużej ramie i z tego powoudu trudny do przewożenia, no i kurde
do spawarki "za cienki", ale do wszelkich moich elektronarzędzi i
oświetelenia roboczego jest OK. Nie raz umożliwił mi wykonanie jakichś prac
gdy najbliższy prąd był oddalony o kilkaset metrów
Jackare123
 
Posty: 109
Dołączył(a): 5 kwi 2011, o 13:30

Re: Tani agregat pradotworczy

Postprzez Maciekdocktor » 19 gru 2011, o 12:39


Dnia Mon, 19 Dec 2011 09:18:12 +0100, Jackare napisał(a):

(...)

Probowales pedzic nim jakas elektronike?


--
Maciek

Karkulowsiał zwartusiał
Ratuwsianku Maciuwsio
Maciekdocktor
 
Posty: 202
Dołączył(a): 21 mar 2010, o 14:40

Re: Tani agregat pradotworczy

Postprzez Jackare123 » 19 gru 2011, o 15:14


Użytkownik "Maciek" napisał w wiadomości
news:1k716ot3tte8b$.a4e2hp1a5x7u$.dlg@40tude.net...
Dnia Mon, 19 Dec 2011 09:18:12 +0100, Jackare napisał(a):

(...)

Probowales pedzic nim jakas elektronike?


"czystą" nie, ale elktronarzędzia mające eletroniczne sterowanie pracują

normalnie.
--
Jackare
Jackare123
 
Posty: 109
Dołączył(a): 5 kwi 2011, o 13:30

Re: Tani agregat pradotworczy

Postprzez Jacekniematakiegonumer » 19 gru 2011, o 18:26


Jak chcesz zasilać elektronikę to weź taki:
http://dobreagregaty.pl/product.php?id_product=92
Jak za drogo, to weź jakikolwiek, ale dorób zabezpieczenie
przeciwprzepięciowe, np dobra listwa Acar albo dodatkowo szeregowo
bezpiecznik szybki i coś z tych rzeczy:
http://www.moeller.pl/DesktopDefault.aspx?PageID=231
Jacek
Jacekniematakiegonumer
 
Posty: 17
Dołączył(a): 14 cze 2011, o 18:30

Re: Tani agregat pradotworczy

Postprzez SkimirpulikowSP » 19 gru 2011, o 21:55


W dniu 2011-12-19 15:14, Jackare pisze:
"czystą" nie, ale elktronarzędzia mające eletroniczne sterowanie pracują
normalnie.

Bawiłem się chwilę takim tanim agregatem (nie pamiętam firmy) i o ile
elektronika sterująca narzędzia działała to w przypadku frezarki
górnowrzecionowej z elektronicznym hamowaniem bardzo iskrzyło na
komutatorze podczas wyhamowywania - bałem się dłużej używać aby nie
zepsuć frezarki.

--
M.
SkimirpulikowSP
 
Posty: 76
Dołączył(a): 5 kwi 2011, o 01:50


<< Zobacz inne tematy

 


  • Tematy pokrewne
    Odpowiedzi
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google Adsense [Bot] i 15 gości