Studnia wbijana abisyńska - jak samemu zrobić?

Główne forum dyskusyjne

Studnia wbijana abisyńska - jak samemu zrobić?

Postprzez Panslavistaprawusek » 9 lip 2010, o 05:53


"ZS" wrote in message news:i168qa$34c$1@news.dialog.net.pl...

http://www.aqua.net.pl/index.php?id=140&option=com_content&task=view

Panslavistaprawusek
 
Posty: 60
Dołączył(a): 29 mar 2010, o 08:20


Re: Studnia wbijana abisyńska - jak samemu zrobić?

Postprzez Rafaadmin » 9 lip 2010, o 07:21


a właśnie kiedyś ktoś napisał że strażacy takie robią a ja pojechałęm i mnie
wysmiali :(
czy na każdym terenie w ten sposób dotre do wody?


Rafaadmin
 
Posty: 413
Dołączył(a): 8 wrz 2009, o 23:32

Re: Studnia wbijana abisyńska - jak samemu zrobić?

Postprzez malmalgo49 » 9 lip 2010, o 08:38


On 9 Lip, 06:33, ZS wrote:
> 1. Jaką można uzyskać wydajność z takiej studni z rurą 25mm =
ale
dzisiaj
chcę wsadzić 40mm.

średnica nie ma większego znaczenia, jedynie wtedy, gdy masz pompę o
średnicy nie pasującej do filtru (igłofiltru)

wydajność określasz na podstawie pompowania; możesz to zrobić sam=
.
potrzebna będzie pompa głębinowa, stoper, naczynie cechowane, włą=
czasz
pompę i po pewnym czasie zaczynasz pomiar: wynik to np. litry na
godzinę, lub m3/godz.

5. Otwór jest oczywiście większy od rury. Czym go obsypać?

Tylko żwir filtracyjny, granulacja żwiru odpowiednio większa jak
wykształcenie warstwy wodonośnej, jeśli piaski - to granulacja 5-10
mm, najogólniej
Do wysokości dziurek sypać a potem piach?

Żwirem filtracyjnym obsypujesz DO WIERZCHU!
6. Jaką pompę kupić?

Pompę głębinową, ale by wiedzieć jaką - musisz znać WYDAJNO=
ŚĆ
swojej studni.
Zatem najpierw pompowanie (pomiar wydajności), a dopiero potem
dobieranie pompy. Do domu jednorodzinnego nie potrzeba więcej jak 300
litrów/dobę, uwzględniając rozbiór nierównomierny - max 500 lit=
rów/
dobę.

Sądząc po tym co piszesz - masz płytko lustro wody więc pompa
hydroforowa też sobie poradzi. Nie trzeba głębinowej.
7. Jaką głębokość powinna mieć taka abisynka aby wody nie bra=
kowało i
leciało min 20L/min.

To nie zależy od głębokości, średnicy studni, ale od WYDAJNOŚCI
warstwy wodonośnej, czyli najogólniej od tego jak zasobna jest ta
warstwa!
8. Czy jest jakaś max głębokość tego lustra wody? Czy jeżeli =
nap
rzykłada przebiję się na 10m to okaże się że wody nie ma?

Pewnie, że tak może być - bo to jest hydrogeologia, czyli różnie
wykształcona warstwa wodonośna, jej szerokość, wydajność, rodza=
j itp.

Na stronie firmy która kopie studnie zmalałem taki opishttp://ekon24.=
pl/?studnia-abisynska,8
STUDNIA ABISYŃSKA

Nie napisałeś po co Ci ta studnia, dla domu, dla "ozdoby" czy do
podlewania.

Studnia abisynka to potoczne określenie pompy.

Ja mam np. studnię głębinową, ale czerpię na razie wodę przy po=
mocy
abisynki.
9. Czy ktoś widział filtry plastikowe do kupienia?

Robi się je samemu, potrzebna rura ciśnieniowa wodociągowa o wymagane=
j
średnicy, wiertarka do robienia otworów w dolnym odcinku rury, siatka
filtracyjna, którą potem owiniesz sperforowany koniec rury, mocna
linka plastikowa do owinięcia na siatce. Siatka filtracyjna o oczkach
1 x 1 mm i dwukrotne owinięcie końcówki filtru powinno wystarczyć.
10. Piszą że robią rurą 40mm i uzyskują do 50L/min - czy to mo=
żliwe?


To są teoretyczne obliczenia hydrauliczne uwzględniające tylko
średnicę rury.

Twoja wiedza powinna dotyczyć WYDAJNOŚCI studni igłowej, którą
określisz tylko poprzez próbne jej pompowanie. Tak jak napisałam to w
1 punkcie.

Zrób staranną obsypkę żwirem filtracyjnym, a na pewno wydajność=
Twojej
studni będzie zadowalająca.
12. Sąsiad wykopał ręcznie (chyba z 2 tygodnie:) ) studnie na 5m al=
e
20cm. Niestety zbiera sie tam 150L wody i po wypompowaniu musi odczekać
kilka godzin. Co to możne oznaczać dla mojej studni?

Jeśli zrobił studnię kopaną - może tak być, bo dopływ do taki=
ej studni
odbywa się poprzez dno i przestrzeń między kręgami. Wystarczy, że
studnia kopana kończy się w warstwie nieprzepuszczalnej i pozostaje
tylko dopływ szczelinami kręgów.
13. Inny sąsiad zamówił firmę i na 13m znaleźli wodę. Nie wie=
m jak
jeszcze jak działa ale dużo zapłacił wiec powinno działać:)

I dopiero ten sąsiad ZROBIŁ PRAWIDŁOWO.

Będzie miał najwięcej DOBREJ wody!
Czy ja mogę się swoja rurą 40mm wbić na 13m i wyciagać wodę h=
udroforem
(do 8m)? Czy raczej lustro wody będzie inne i woda tylko na np 12m?
Wtedy tylko rura 100mm i pompa głębinowa.

Teoretycznie możesz.

Dużo pytań ale moze ktoś miał do czynienia z kopaniem studni abis=
yńskiej
i będzie mógł odpowiedzieć na choć część:)

Pamiętaj, że nie jestem w stanie odpowiedzieć naraz na wszystkie
sprawy, które tu poruszyłeś.
Zadajesz pytania, bo nie wiesz do końca czym jest moja dziedzina, tj.
hydrogeologia. Dlatego widzę tu pomieszanie pojęć. Ale tak na począ=
tku
jest. W necie nie znajdziesz wielu odpowiedzi z dziedziny
hydrogeologii, więc kombinujesz z hydrauliką. A to nie tak!

Na razie napisałam Ci co należy zrobić, by samemu wykonać igłofil=
tr.
Zaczynasz dobrze. Dobrze myślisz. Musisz jednak wiedzieć, że płytka
woda zaskórna, ta tuż pod terenem, narażona jest na skażenia.
Jeśli studnię chcesz używać do zaopatrzenia w wodę domu - musisz =
znać
jej skład chemiczny i bakteriologiczny.
Od tego należy zacząć.

pzdr

mal

malmalgo49
 
Posty: 73
Dołączył(a): 11 wrz 2009, o 15:26

Re: Studnia wbijana abisyńska - jak samemu zrobić?

Postprzez marko1amarko1a » 9 lip 2010, o 10:47


Użytkownik "Rafał" napisał w wiadomości
news:i16f3v$kjt$1@inews.gazeta.pl...
a właśnie kiedyś ktoś napisał że strażacy takie robią a ja pojechałęm i
mnie wysmiali :(
czy na każdym terenie w ten sposób dotre do wody?

Też się pytałem strażaków i tylko podnosili ramiona.

Mam w sieci ciśnienie 6bar. Może dałoby się samemu wypłukac tym studnię w
glebie gliniastej.

Marek

marko1amarko1a
 
Posty: 983
Dołączył(a): 2 lis 2009, o 13:00

Re: Studnia wbijana abisyńska - jak samemu zrobić?

Postprzez malmalgo49 » 9 lip 2010, o 14:38


On 9 Lip, 09:53, Rafał wrote:
Masz gdzieś opis tej metody?

Tutaj przeczytasz: http://iglofiltry.com.pl/Iglofiltry/iglofiltry-jako-meto=
da-odwadniania

mal
malmalgo49
 
Posty: 73
Dołączył(a): 11 wrz 2009, o 15:26

Re: Studnia wbijana abisyńska - jak samemu zrobić?

Postprzez Rafaadmin » 9 lip 2010, o 14:45


a ja tak zapytam
czy jak będę wypłukiwał te woe i potem wyjme ruke zeby filtr założyc itd to
czy sie nie zapadnie?
i pompa zassa wode z powierzchni razem z powietrzem na początku?

Rafaadmin
 
Posty: 413
Dołączył(a): 8 wrz 2009, o 23:32

Re: Studnia wbijana abisyńska - jak samemu zrobić?

Postprzez tarnustarnus » 9 lip 2010, o 18:56


Użytkownik "ZS" napisał w wiadomości
news:i17468$hps$1@news.dialog.net.pl...
Mam w sieci ciśnienie 6bar. Może dałoby się samemu wypłukac tym studnię
w glebie gliniastej.
Próbuj. Rura do wody w castoramie 25mm kosztuje 1,3zł za 1mb. Do tego

podłaczenie do węża i można próbować, koszt znikomy. Ja dzisiaj kupiłem
40mm i będę próbował.

Myślisz o plastikowej rurze? Da się to wbijać?

Marek

tarnustarnus
 
Posty: 194
Dołączył(a): 16 cze 2010, o 21:50

Re: Studnia wbijana abisyńska - jak samemu zrobić?

Postprzez Maniek4spamerwon » 9 lip 2010, o 19:52



Użytkownik "tarnus" napisał w wiadomości
news:i17nsf$c64$1@news2.ipartners.pl...
Myślisz o plastikowej rurze? Da się to wbijać?

To sie robi inaczej. Przez stalowa rure pompuje sie wode i obracajac
wpuszcza w ziemie. Rury maja ok. 2 - 3m dlugosci, do konca jednej dokreca
sie nastepna i tak dalej. Wiercimy tak do warstwy wodonosnej, kilkanascie,
kiladziesiat metrow w ziemie. Pozniej rury sie wyciaga i wsuwa zafiltrowana
plastikowa 50.

Pozdro.. TK

Maniek4spamerwon
 
Posty: 876
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 15:40

Re: Studnia wbijana abisyńska - jak samemu zrobić?

Postprzez Maniek4spamerwon » 9 lip 2010, o 19:53



Użytkownik "ZS" napisał w wiadomości
news:i174f4$i38$1@news.dialog.net.pl...
Ja też tylko do ogrodu chcę. Metody nie znalazłem tylko jak byłem mały to
tak wężem się bawiłem i wiem że na kilka ładnych metrów go wprowadzałem:).

A jak chcesz taka rura z filtrem wybic studnie?

Pozdro.. TK

Maniek4spamerwon
 
Posty: 876
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 15:40

Re: Studnia wbijana abisyńska - jak samemu zrobić?

Postprzez Panslavistaprawusek » 11 lip 2010, o 19:21


"ZS" wrote in message news:i1d12k$jru$1@news.dialog.net.pl...
A więc ja dalej walczę ze studnią:)
Kupiełem 10m rury niebieskiej 25mm oraz 10m rury 40mm. Okazało się że na
6m głębokości jest warstwa (chyba gliny) ale tak twarda że rurą
praktycznie nie da się wypłukać bo idzie bardzo powoli.
Próbowałem z tych 6m zrobionym igłofiltrem wybierać wodę ale pownieważ mam
pompę nie samozasysającą i trzeba ją zalewać było ciezko (choc w końcu się
udało). Pompa jednak jest bardzo wydajna 40l/min wiec szybko wyssało wodę
i zaciągneło powietrze. Wg mal'a trzeba taką dziurę wypełnić żwirem aby
była zatkana od góry(tego jeszcze nie robiłem bo mam problem z zalewaniem
pompy ponieważ na końcu igłofiltra nie ma smoka i woda poprostu spływa z
pompy).

Mam jeszcze pytanie do mal'a jako hydrologa.
Czy możliwe jest żeby warstwa wody która jest od 2,5m do 6m wykopanych
była na tyle słabo przepuszczalna że moja pompa będzie miała np. wydajnosć
10L/min albo mniejszą?

Jezeli nie uda mi się tych 10L/min wyciagnąć to będę kopał dalej przez tą
glinę do 10m albo dalej już rurą stalową zakończoną jakim świdrem. Mam
trochę starych rur 1 calowych wiec może się uda.

Drugim wyjściem jest próbowanie rurą stalową 10cm, wtedy już nie będzie
trzeba się w igłofiltry bawić tylko normalną pompę głębinowa się wrzuci.

Jeszcze mam pytanie czy taki hydrofor zassie mi wodę z 8m ale gdzie
najpierw bedzie powietrze a potem woda czy też trzeba go zalewać? Bez
smoka na dole filtru to bez sensu zabawa i dla wytrwałych bo wszystko
spływa.

Nawet świdrem na końcu filtra można nie przebić się przez warstwę iłów bądź
kamieni. Już lepszy w takim przypadku stożek, lub bicie studni wewnątrz rur
otulinowych, ale potrzeba do tego dosyć wysoki trójnóg z bloczkiem. Lub
wiertnicę. Tak jak piszesz w zwięzłym gruncie można wsunąć rurę ssącą z
filtrem, ale bez zaworów zwrotnych. Woda będzie pompowana z siedmiu metrów -
fizyki nie przeskoczysz. Jeżeli zmierzysz poziom wody (po ustabilizowaniu)
trzeba będzie zastosować pompę głębinową albo wykopać studzienkę na
hydrofor - jeżeli lustro wody nie będzie głębiej niż 8 do 10 metrów.

Panslavistaprawusek
 
Posty: 60
Dołączył(a): 29 mar 2010, o 08:20

Następna strona >>

<< Zobacz inne tematy

 


  • Tematy pokrewne
    Odpowiedzi
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Google Adsense [Bot] i 16 gości