Studnia wbijana abisyńska - jak samem u zrobić?

Główne forum dyskusyjne

Re: Studnia wbijana abisyńska - jak samem u zrobić?

Postprzez ZSas » 12 lip 2010, o 11:07

Możesz opisać procedurę? Ta rura chyba nie jest prosta? Na jaką
głębokość się dokopałeś?

Rurę prostujesz najpierw. Bardzo szybko się poddaje. Potem podłaczasz
wąż z pompy albo z kranu, najlepiej jak najgrubszy aby dużo wody leciało
i wkładasz powoli. Woda wypłukuje piasek. Zrobiłem2 takie dziury i nie
natrafiłem na kamienie. Dopiero ta glina (lub coś takiego na 6m).
ZSas
 
Posty: 19
Dołączył(a): 6 cze 2010, o 10:00


Re: Studnia wbijana abisyńska - jak samem u zrobić?

Postprzez ZSas » 12 lip 2010, o 11:12


A wymyśliłem jakby taka studnia była za mało wydajna można jakoś
równolegle podłączyć 5 takich rur? Czy wtedy wydajność by wzrosła?

Tylko problemem jest że jeżeli w jednej skończy się woda to pompa się
zapowietrzy i koniec. Ale jakby dobrać odpowiedni przepływ dla tych 5
rur? Np z jednej byłoby 5L/min to z 5 miałbym 25L. Tylko czy np 1-2m
międz nimi wystarczy?

To wszystko są moje dywagacje poniewieważ wszystko zamknąłbym kwotą
100zł za te rury:) a jak 25mm to i 50zł.

Co na to mal?:) Na razie muszę zmierzyć wydajnosć jednej studni.
ZSas
 
Posty: 19
Dołączył(a): 6 cze 2010, o 10:00

Re: Studnia wbijana abisyńska - jak samem u zrobić?

Postprzez Rickrr » 12 lip 2010, o 13:55


W dniu 2010-07-12 12:07, ZS pisze:
Możesz opisać procedurę? Ta rura chyba nie jest prosta? Na jaką
głębokość się dokopałeś?

Rurę prostujesz najpierw. Bardzo szybko się poddaje. Potem podłaczasz
wąż z pompy albo z kranu, najlepiej jak najgrubszy aby dużo wody leciało
i wkładasz powoli. Woda wypłukuje piasek. Zrobiłem2 takie dziury i nie
natrafiłem na kamienie. Dopiero ta glina (lub coś takiego na 6m).

Ok, masz wyprostowaną rurę. Do jednego jej końca podłączasz wąż z wodą,
a drugą stronę 'wtykasz' w ziemię i powoli ją wciskasz?
Rickrr
 
Posty: 3
Dołączył(a): 3 kwi 2010, o 09:30

Re: Studnia wbijana abisyńska - jak samem u zrobić?

Postprzez ZSas » 12 lip 2010, o 15:41


W dniu 2010-07-12 14:55, Rick pisze:
ostowaną rurę. Do jednego jej końca podłączasz wąż z wodą, a drugą
stronę 'wtykasz' w ziemię i powoli ją wciskasz?

tak
ZSas
 
Posty: 19
Dołączył(a): 6 cze 2010, o 10:00

Re: Studnia wbijana abisyńska - jak samem u zrobić?

Postprzez ZSas » 14 lip 2010, o 09:30


>ALE PAMIĘTAJ, że to musi być nie więcej wody z 1 otworu, niż
>napisałam, bo gdy zaszalejesz - zniszczysz wszystko i będziesz w
>nieskończoność
>tworzył kolejne otwory, z których i tak więcej wody nie dopłynie.

Co to znaczy zniszczysz? Czy jak zabraknie wody to nie wystarczy
poczekać aż napłynie? Co będzie gdy będę brał np 10L na min?


>To obliczenie teoretyczne. Jeśli określisz rzeczywisty wydatek tego
>otworu może się to jeszcze zmienić. Jeśli ten wydatek będzie większy
>np. dwukrotnie (co jest możliwe) - przeliczę jeszcze raz.

Wielkie dzieki za obliczenia. Wczoraj wstępnie zmierzyłem wydajność. Z
rury 25mm podziurawionej na odległosci 50cm na końcu i wrzyconej na 5,5m
(lustro na 2,5m) Wypompowywałem 5L/min ze zdławioną pompą, później
spróbowałem na nie zdławionej wyszło 9L/min. Okazało się że mój filtr
jest mało wydajny bo pompa może dawać 30L/min. Wypompowałem z 50L i wody
nie brakło.

Rurę obsypałem żwirkiem takim płukanym wiec sporo piasku. Który ja zatykał.

Dzisiaj spróbuję z rurą z otworami na 1m i owiniętymi geowłókniną (a
może jakieś inne pomysły na filtr) i jak będzie szło też 8L to będę
próbował z dwoma otworami. Spróbuję też czy przy przepływie 8L na ile
starczy wody.

ZSas
 
Posty: 19
Dołączył(a): 6 cze 2010, o 10:00

Re: Studnia wbijana abisyńska - jak samem u zrobić?

Postprzez ZSas » 14 lip 2010, o 12:15

Kup gotowy nie są aż taki drogie, aby była to bariera nie do przeskoczenia.
Linki podałem, ale w wielu sklepach z narzędziami blisko domu też mogą być,
do wbijania, do wkręcania, do wpłukiwania, do włożenia do ziemi - wszystko
pod linkiem, który wcześniej podałem.

Teraz juz chyba kupie ale 200zł, a jak będę musiał 5 wykopać?:) to
1000zł na same igło filtry a w dodatku połączenie z rurą plastikową jest
bardzo grube i nie za bardzo do tej dziury wchodzi. Lecz skoro juz jest
woda to muszę kupić hydrofor i choć jeden na początek filtr.
ZSas
 
Posty: 19
Dołączył(a): 6 cze 2010, o 10:00

Re: Studnia wbijana abisyńska - jak samem u zrobić?

Postprzez ZSas » 2 sie 2010, o 20:37

Ja stosuje filtr z siatki takiej, kupionej w sklepie ogrodniczym.
Wielkość otworów jak na komary, owijam kilka razy rure ponawiercana i
spisuje się wyśmienicie.
Fakt że z początku idzie troche piasku ale po czasie się ustabilizuje i
woda jest czyściutka.

Chyba jednak dam sobie spokój. Mimo stosowania różnych filtrów w kilku
miejscach nie udało mi się wydobyć stale więcej niż 4L/min a tyle wody
to do niczego się nie przyda i jest nieopłacalne (więcej za prąd
zapłacę). Oglądając studnię obok kręgową to pewnie po prostu taka jest
przesiąkliwość tego złoża.

Kilka rur też nie zda egzaminu bo nie ma jak tego zalać aby pompa
pociągnęła. Koszta się coraz większe robią a i tak nie ma pewności czy
to coś da. Mimo kilku prób. Jedynie pozostaje przebić się przez tą
warstwę na 6m ale to chyba nie wykonalne samą wodą.

Za rok chyba kupię kręgi betonowe takie 120cm, wykopię na 5m i
powinienem mieć 2000L codziennie. Choc nie wiem jak to będzie z tym
kopaniem gdy wody będzie ciągle przybywać poniżej tej granicy 2,5m na
której jest lustro.
ZSas
 
Posty: 19
Dołączył(a): 6 cze 2010, o 10:00

<< Poprzednia strona

<< Zobacz inne tematy

 


  • Tematy pokrewne
    Odpowiedzi
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 11 gości



cron