Studnia rurowa wogrodzie

Główne forum dyskusyjne

Re: Studnia rurowa wogrodzie

Postprzez ZenekKapelinder4kogutek44 » 11 kwi 2018, o 21:58


Da sie i wiadrem. Trzeba obok rury klatke schodowa zrobic. Przy koncu rury zawor wkrecony w rure.
ZenekKapelinder4kogutek44
 
Posty: 0
Dołączył(a): 12 kwi 2016, o 21:50


Re: Studnia rurowa wogrodzie

Postprzez colliecollie2 » 12 kwi 2018, o 00:03


W dniu 11.04.2018 17:38, Bob Budowniczy pisze:
Czy są jakieś triki, żeby woda z takiej studni wydobywała się bez pomocy pompy?

Znaleźć miejsce, gdzie będzie niżej, niż poziom wody w studni, a jak nie ma
takiego naturalnego, to wykopać dół o odpowiedniej głębokości. Potem do
studni szlauch, drugi koniec do dołu, zrobić głęboki wydech, zassać szlauch
i woda sama będzie lecieć.
colliecollie2
 
Posty: 0
Dołączył(a): 28 maja 2014, o 12:00

Re: Studnia rurowa wogrodzie

Postprzez ZenekKapelinder4kogutek44 » 12 kwi 2018, o 01:55


Bez dodatkowych srodkow technicznych puszka bedzie gorsza. On chce wydobywac wode a nie moczyc puszke.
ZenekKapelinder4kogutek44
 
Posty: 0
Dołączył(a): 12 kwi 2016, o 21:50

Re: Studnia rurowa wogrodzie

Postprzez AndrzejSasta » 12 kwi 2018, o 11:48


W dniu 2018-04-11 17:38, Bob Budowniczy pisze:
Zastanawiam się nad wykopaniem studni rurowej z rur PCV w ogrodzie, taka
studnia ma sens tylko gdy woda znajduje się do 10m głębokości, głębiej
dostępnych rur raczej się nie opłaca.

Potrzebujesz wakacji i "wiertnicy ręcznej" (wpisz w Allegro).

Wiercenie to drobiazg, choc w kamienistym gruncie potrafi
doprowadzic do łez. Diabeł tkwi w szczegółach, a najboleśniejsze
będzie osuwanie się błota i koniecznosc stosowania rur
osłonowych, gdy znajdziejsz się w warstwie mokrej. Zazwyczaj
amator nie da rady wyjąć tej osłony i jest problem, bo
zaoslonowany otwór bierze wodę tylko denkiem ...

Jest duzo niespodzianek i technik, bogaty material na yuotube.
Zapomnij, ze woda wyleci sama. Srednica musi byc taka, aby
znalazła się pompa głębinowa.

Czyli trzeba spróbować
--
A S
AndrzejSasta
 
Posty: 0
Dołączył(a): 28 maja 2013, o 07:20

Re: Studnia rurowa wogrodzie

Postprzez BobBudowniczyPa.x27468 » 12 kwi 2018, o 17:18

Potrzebujesz wakacji i "wiertnicy ręcznej" (wpisz w Allegro).

Wiercenie to drobiazg, choc w kamienistym gruncie potrafi
doprowadzic do łez. Diabeł tkwi w szczegółach, a najboleśniejsze
będzie osuwanie się błota i koniecznosc stosowania rur
osłonowych, gdy znajdziejsz się w warstwie mokrej. Zazwyczaj
amator nie da rady wyjąć tej osłony i jest problem, bo
zaoslonowany otwór bierze wodę tylko denkiem ...

Jest duzo niespodzianek i technik, bogaty material na yuotube.
Zapomnij, ze woda wyleci sama. Srednica musi byc taka, aby
znalazła się pompa głębinowa.

Czyli trzeba spróbować -- A S

Albo wiertnica, albo ruta z zaworem kulowym, albo rura z klapką.
O co chodzi z tą rurą osłonową w warstwie mokrej i po co trzeba ją wyciągać?
Przecież wystarczy żeby osłonowa kończyła się powyżej filtra rury właściwej
i nie trzeba jej wyciągać.
Z tego co wiem to osłonowa jest potrzebna wyłącznie po to żeby zlikwidować
opór wciskania rury na głębokości kilku metrów. Jak już osłonowej nie idzie
wepchać głębiej, to wciskasz w nią cieńszą i dalej idzie wciskanie.
Jeszcze zauważyłem że jedni dają filtry siatkowe a inni nie, tylko wypłukują
piasek i tworzą filtr z kamyków na zewnątrz rury.
BobBudowniczyPa.x27468
 
Posty: 0
Dołączył(a): 11 kwi 2018, o 17:40

Re: Studnia rurowa wogrodzie

Postprzez abomitoabomito » 12 kwi 2018, o 19:57



=20
To napisz, jak wygląda zrobienie takiej studni na 15m?
Bardzo prosto.Dogadujesz się s facetem od wiertnic, że zrobi Ci s=

tudnię.
Jak powiedzialem, granicą jest 30 metrów, cena- nie wiem, niedawn=
o było okolo 100
PLN z metra. Głębokości, plus materiał.Szczegó=C5=
=82y: czasami mają sprawdzanie
elektrooporowe, czy woda jest.Czasami da się zrobić tak, że=
- jeśli woda nie=20
wyszła- płacisz tylko za dojazd.Ale to szczegóły.
Potem szlamowanie-to już powiedzą ile- ale ze dwa dni trzeba.A po=
tem tylko
pąpa w rule i można się myć!=20
Pozdro.abomito
abomitoabomito
 
Posty: 0
Dołączył(a): 27 sie 2016, o 08:20

Re: Studnia rurowa wogrodzie

Postprzez ASasta » 13 kwi 2018, o 06:49


W dniu 2018-04-12 o 18:18, Bob Budowniczy pisze:

Albo wiertnica, albo ruta z zaworem kulowym, albo rura z klapką.

W suchej warstwie lepszy jest swider, w błocie jakas rura z zamknięciem
(szlamówka)
O co chodzi z tą rurą osłonową w warstwie mokrej i po co trzeba ją
wyciągać?


Rura oslonowa moglaby byc obudową studni i wtedy jej nie wyciagasz.
Jednak jej najglebszy segment powinien byc ponacinany i owiniety
nylonowa siatka, a to utrudnia jej wciskanie w otwór . Owijka
wciskana bez oslony moze sie zmechacic. Niemniej tak wlasnie robilem.
Z tego co wiem to osłonowa jest potrzebna wyłącznie po to żeby
zlikwidować opór wciskania rury na głębokości kilku metrów. Jak już
osłonowej nie idzie wepchać głębiej, to wciskasz w nią cieńszą i dalej
idzie wciskanie.

Czasem nie da sie wciskac bez wybierania materialu, a to powoduje
obwalanie sie scianek.
Aby pracowac w oslonie trzeba miec drugi - węzszy zestaw narzedzi.
Jeszcze zauważyłem że jedni dają filtry siatkowe a inni nie, tylko
wypłukują piasek i tworzą filtr z kamyków na zewnątrz rury.

Pewnie zalezy od osrodka. Mialem plynna glinke, zero kamyków.

pozdro
--
A S
ASasta
 
Posty: 0
Dołączył(a): 6 maja 2016, o 08:00

Re: Studnia rurowa wogrodzie

Postprzez BobBudowniczyPa.x27468 » 13 kwi 2018, o 16:59

W suchej warstwie lepszy jest swider, w błocie jakas rura z zamknięciem
(szlamówka)

Na allegro można dostać zestaw za 500zł ze świdrem do 10m, razem ze
szlanówka,więc pewnie do 10m wiercimy a potem szlamówką:) No i świdrem 185mm
bez problemu wsadzę rurę osłonową 160mm na głębokość 10m:)

Pewnie zalezy od osrodka. Mialem plynna glinke, zero kamyków. pozdro -- A
S

Skoro studnia kręgowa u mnie działa, to znaczy ze jest piach:)
BobBudowniczyPa.x27468
 
Posty: 0
Dołączył(a): 11 kwi 2018, o 17:40

Re: Studnia rurowa wogrodzie

Postprzez abomitoabomito » 13 kwi 2018, o 20:07



ha ha, chyba się trochę nie zrozumieliśmy, mi chodzi o sam=
odzielne wykonanie=20
takiej studni a nie zlecenie wykonania specjalistycznej firmie :)
Nie wiem jak Ty, ale ja doskonale Cię zrozumiałem.

Jeżeli nie widziałeś wiercenia studni, lepiej dać zarob=
ić innym, bardziej=20
doświadczonym.Wystarczy, że na to zarobisz.A czas też kosztu=
je.A najdroższa jest nauka.
Szczegolnie jest kosztowna nauka na własnych błędach...
Może się to zrobić inaczej.Choćby rura w studni, kt=C3=
łrą masz.A jeśli masz już=20
studnię to po co druga- jak przy samochodach- kolor się znudzi=C5=
=82?
Ale nie mój czas, nie moje pieniądze.=20
Pozdro. abomito=20
abomitoabomito
 
Posty: 0
Dołączył(a): 27 sie 2016, o 08:20

Re: Studnia rurowa wogrodzie

Postprzez Kriskszysztofc » 13 kwi 2018, o 21:29


W dniu piątek, 13 kwietnia 2018 21:07:27 UTC+2 użytkownik abomito=
napisał:
A jeśli masz już=20
studnię to po co druga- jak przy samochodach- kolor się znudzi=
ł?


Inżyniery tak maja
Bob kilka razy już tu za inżyniera robił;)
Kriskszysztofc
 
Posty: 0
Dołączył(a): 28 lut 2012, o 11:50

<< Poprzednia stronaNastępna strona >>

<< Zobacz inne tematy

 


  • Tematy pokrewne
    Odpowiedzi
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Google Adsense [Bot] i 7 gości



cron