Studnia rurowa wogrodzie

Główne forum dyskusyjne

Re: Studnia rurowa wogrodzie

Postprzez abomitoabomito » 12 kwi 2018, o 19:57



=20
To napisz, jak wygląda zrobienie takiej studni na 15m?
Bardzo prosto.Dogadujesz się s facetem od wiertnic, że zrobi Ci s=

tudnię.
Jak powiedzialem, granicą jest 30 metrów, cena- nie wiem, niedawn=
o było okolo 100
PLN z metra. Głębokości, plus materiał.Szczegó=C5=
=82y: czasami mają sprawdzanie
elektrooporowe, czy woda jest.Czasami da się zrobić tak, że=
- jeśli woda nie=20
wyszła- płacisz tylko za dojazd.Ale to szczegóły.
Potem szlamowanie-to już powiedzą ile- ale ze dwa dni trzeba.A po=
tem tylko
pąpa w rule i można się myć!=20
Pozdro.abomito
abomitoabomito
 
Posty: 0
Dołączył(a): 27 sie 2016, o 08:20


Re: Studnia rurowa wogrodzie

Postprzez ASasta » 13 kwi 2018, o 06:49


W dniu 2018-04-12 o 18:18, Bob Budowniczy pisze:

Albo wiertnica, albo ruta z zaworem kulowym, albo rura z klapką.

W suchej warstwie lepszy jest swider, w błocie jakas rura z zamknięciem
(szlamówka)
O co chodzi z tą rurą osłonową w warstwie mokrej i po co trzeba ją
wyciągać?


Rura oslonowa moglaby byc obudową studni i wtedy jej nie wyciagasz.
Jednak jej najglebszy segment powinien byc ponacinany i owiniety
nylonowa siatka, a to utrudnia jej wciskanie w otwór . Owijka
wciskana bez oslony moze sie zmechacic. Niemniej tak wlasnie robilem.
Z tego co wiem to osłonowa jest potrzebna wyłącznie po to żeby
zlikwidować opór wciskania rury na głębokości kilku metrów. Jak już
osłonowej nie idzie wepchać głębiej, to wciskasz w nią cieńszą i dalej
idzie wciskanie.

Czasem nie da sie wciskac bez wybierania materialu, a to powoduje
obwalanie sie scianek.
Aby pracowac w oslonie trzeba miec drugi - węzszy zestaw narzedzi.
Jeszcze zauważyłem że jedni dają filtry siatkowe a inni nie, tylko
wypłukują piasek i tworzą filtr z kamyków na zewnątrz rury.

Pewnie zalezy od osrodka. Mialem plynna glinke, zero kamyków.

pozdro
--
A S
ASasta
 
Posty: 0
Dołączył(a): 6 maja 2016, o 08:00

Re: Studnia rurowa wogrodzie

Postprzez BobBudowniczyPa.x27468 » 13 kwi 2018, o 16:59

W suchej warstwie lepszy jest swider, w błocie jakas rura z zamknięciem
(szlamówka)

Na allegro można dostać zestaw za 500zł ze świdrem do 10m, razem ze
szlanówka,więc pewnie do 10m wiercimy a potem szlamówką:) No i świdrem 185mm
bez problemu wsadzę rurę osłonową 160mm na głębokość 10m:)

Pewnie zalezy od osrodka. Mialem plynna glinke, zero kamyków. pozdro -- A
S

Skoro studnia kręgowa u mnie działa, to znaczy ze jest piach:)
BobBudowniczyPa.x27468
 
Posty: 0
Dołączył(a): 11 kwi 2018, o 17:40

Re: Studnia rurowa wogrodzie

Postprzez abomitoabomito » 13 kwi 2018, o 20:07



ha ha, chyba się trochę nie zrozumieliśmy, mi chodzi o sam=
odzielne wykonanie=20
takiej studni a nie zlecenie wykonania specjalistycznej firmie :)
Nie wiem jak Ty, ale ja doskonale Cię zrozumiałem.

Jeżeli nie widziałeś wiercenia studni, lepiej dać zarob=
ić innym, bardziej=20
doświadczonym.Wystarczy, że na to zarobisz.A czas też kosztu=
je.A najdroższa jest nauka.
Szczegolnie jest kosztowna nauka na własnych błędach...
Może się to zrobić inaczej.Choćby rura w studni, kt=C3=
łrą masz.A jeśli masz już=20
studnię to po co druga- jak przy samochodach- kolor się znudzi=C5=
=82?
Ale nie mój czas, nie moje pieniądze.=20
Pozdro. abomito=20
abomitoabomito
 
Posty: 0
Dołączył(a): 27 sie 2016, o 08:20

Re: Studnia rurowa wogrodzie

Postprzez Kriskszysztofc » 13 kwi 2018, o 21:29


W dniu piątek, 13 kwietnia 2018 21:07:27 UTC+2 użytkownik abomito=
napisał:
A jeśli masz już=20
studnię to po co druga- jak przy samochodach- kolor się znudzi=
ł?


Inżyniery tak maja
Bob kilka razy już tu za inżyniera robił;)
Kriskszysztofc
 
Posty: 0
Dołączył(a): 28 lut 2012, o 11:50

Re: Studnia rurowa wogrodzie

Postprzez abomitoabomito » 14 kwi 2018, o 21:39


mojej okolicy z tymi fachowcami jest problem, bo wszyscy po podł=C4=
=85czali się
sieci i studni praktycznie nikt nie robi.

No nie wiem.W mojej okolicy( zachodnie Mazowsze)jest wieś znana ze stu=
dniarstwa.Dojechać do roboty 30-40 kilometrów to nie jest droblem=
- choć nocleg
się przydaje...Może za blisko szukasz?
abomitoabomito
 
Posty: 0
Dołączył(a): 27 sie 2016, o 08:20

Re: Studnia rurowa wogrodzie

Postprzez Kriskszysztofc » 14 kwi 2018, o 22:29


W dniu sobota, 14 kwietnia 2018 19:04:13 UTC+2 użytkownik Bob Budownic=
zy napisał:
Bob przynajmniej może sie pochwalić technicznym wykształce=
niem inżynierskim,


Pod jakim nickiem? Bo pod kilkoma conajmniej to się złazniłe=
ś i wstyd inżynierom przyniosłeś
Kriskszysztofc
 
Posty: 0
Dołączył(a): 28 lut 2012, o 11:50

Re: Studnia rurowa wogrodzie

Postprzez abomitoabomito » 15 kwi 2018, o 12:56


=20
Musieli by ze 200km dojechać a taką sudnię rurową fi1=
60mm na 15m to by=20
pewnie w jeden dzień zrobili, razem płukaniem, podłaczenie=
m pompy i=20
hydroforu, czyli na gotowo, więc ile by za tqka robotę wzieli? =
Zresztą co tu=20
gadać, dawan namiar to jak nie ja to ktoś inny się skontak=
tuje:)


Przyjechali by na dłużej, żaden problem.Tym bardziej, ż=
e płukanie przez dzień da się robić.Ale fachowcy tak ni=
e robią.
Na resztę odpowiem przykładam.Pierwszy własny.Na moje dzia=
łce zawinszowałem sobie studnię. Znalazłem ży=C5=
=82ę, więc pojechałem do studniarzy.Umowa była taka: ma=
ją działkę 50x500 metrów.Nie interesuje mnie, gdzie ta =
studnia będzie, ma mieć wydajność przynajmniej 5 metr=
ów na dobę.Jeśli tak będzie, płacę Jeśli=
nie- tylko dojazd.
Facet znalazł żyłę w tym samym miejscu, co ja.Woda mia=
ła być na 10-12 metrach.Była.Na raty krowa by się napi=
ła.Kopali do 30 metrów, dalej była glina. Póżniej =
zrobiłem badania geofizyczne- woda jest, ale na 120 metrach.Dział=
ka była mniej warta niż studnia...
Niedaleko mnie też wiercili, znależli. Tyle, że była w =
soczewce węgla, czy torfu. Do picia się nie nadawała.=20
Szukaj samochodem w Kaskach, koło Błonia.Albo gdziekolwiek indzi=
ej, w internecie.
abomitoabomito
 
Posty: 0
Dołączył(a): 27 sie 2016, o 08:20

Re: Studnia rurowa wogrodzie

Postprzez abomitoabomito » 21 kwi 2018, o 21:17

=20
Już kupiłem zestaw do ręcznego wiercenia studni na gł=
ębokość 20m


Powodzenia życzę. Napisz, jak Ci poszło.
Pozdro.abomito.
abomitoabomito
 
Posty: 0
Dołączył(a): 27 sie 2016, o 08:20

<< Poprzednia stronaNastępna strona >>

<< Zobacz inne tematy

 


  • Tematy pokrewne
    Odpowiedzi
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 23 gości



cron