sterownik pokojowy

Główne forum dyskusyjne

Re: sterownik pokojowy

Postprzez Plumpiplumpix » 24 paź 2010, o 14:25


Użytkownik "tarnus" napisał w wiadomości
news:ia1bj8$1pa$1@news2.ipartners.pl...
Tak, niemniej jednak zdążyłeś jak zwykle wprowadzić zamieszanie gdyż w
pierwszej swojej wypowiedzi wyraźnie napisałeś:
_że_się_wyłączy.

Napisałem "wyłaczy", a nie "wygaśnie".
Zauważasz różnicę ?
Plumpiplumpix
 
Posty: 851
Dołączył(a): 23 sty 2010, o 21:50


Re: sterownik pokojowy

Postprzez Plumpiplumpix » 24 paź 2010, o 14:29


Użytkownik "Plumpi" napisał w wiadomości
news:ia1c50$vfh$1@news.onet.pl...
Napisałem "wyłaczy", a nie "wygaśnie".
Zauważasz różnicę ?

P.S.
I nie pisz o samochodach czy własnych wizjach, bo kotły to całkiem inna
sprawa.
Wyłączenie kotła to jest spowodowanie, że przestaje on realizować funkcję
grzania. Nie oznacza to, ze przestaje się w nim palić.
Plumpiplumpix
 
Posty: 851
Dołączył(a): 23 sty 2010, o 21:50

Re: sterownik pokojowy

Postprzez tarnustarnus » 24 paź 2010, o 14:55


Użytkownik "Plumpi" napisał w wiadomości
news:ia1c1p$v6g$1@news.onet.pl...
Po prostu mylisz dwie rsprawy tj. praca w obniżonym zapotrzebowaniu na
ciepło, kiedy odcięte są grzejniki, a kocioł grzeje bojler z wyłączeniem
kotła przez sterownik pokojowy, kiedy na skutek realizacji tej funkcji
przy
...ciach


Widzę że znowu jak onegdaj zaczynasz dopisywać kolejne teorie podczas
kolejnych wypowiedzi.
Jak zwykle ewoulujesz w wypowiedziach na swój użytek aby zawsze wyszło na
twoje.

Napisałeś że kocił _się_wyłączy_ i tyle.

Nie brnę z tobą w dalszej dyskusji bo i tak wiem że zaraz napiszesz że się
na tym znasz jak żaden inny.
Powinieneś koniecznie jak najszybciej napisać do producentów kotłów aby nie
wyposażali swoje kotły w styki do regulatorów pokojowych gdyż
producent oraz niekumaci instalatorzy nie wiedzą że taki zestaw jest
destrukcyjny dla kotła.
Koniec. Nie odzywam się więcej w tym temacie.

Marek

tarnustarnus
 
Posty: 194
Dołączył(a): 16 cze 2010, o 21:50

Re: sterownik pokojowy

Postprzez tarnustarnus » 24 paź 2010, o 14:58


Użytkownik "Plumpi" napisał w wiadomości
news:ia1c50$vfh$1@news.onet.pl...
Użytkownik "tarnus" napisał w wiadomości
news:ia1bj8$1pa$1@news2.ipartners.pl...
Tak, niemniej jednak zdążyłeś jak zwykle wprowadzić zamieszanie gdyż w
pierwszej swojej wypowiedzi wyraźnie napisałeś:
_że_się_wyłączy.

Napisałem "wyłaczy", a nie "wygaśnie".
Zauważasz różnicę ?

Jedno i to samo tylko stymulator inny.
Samochód z zapalonym silnikiem jest więc dla ciebie wyłączony...
Ciekawe.

Marek

tarnustarnus
 
Posty: 194
Dołączył(a): 16 cze 2010, o 21:50

Re: sterownik pokojowy

Postprzez tarnustarnus » 24 paź 2010, o 15:04


Użytkownik "Plumpi" napisał w wiadomości
news:ia1cch$d3$1@news.onet.pl...
Wyłączenie kotła to jest spowodowanie, że przestaje on realizować funkcję
grzania. Nie oznacza to, ze przestaje się w nim palić.

A to ciekawe, bo wyłącznik każdego kotła według każdej instrukcji powoduje
zatrzymanie jego pracy z możliwością podjęcia określonych czynności
serwisowych nie wymagających dodatkowo wyjęcia wtyczki z gniazda.
Niezły bajkopisarz z ciebie.
W takim razie jakiego określenia użyłbyś do wyłącznika na sterowniku
On/Off, Włącz/ Wyłącz, czy tez 1/0 jak kto woli?
Może "Włącznik zaprzestania realizowania funkcji grzania" ???
Jakoś nie sugeruje zatrzymania pracy kotła. Nie czujesz?


Marek

tarnustarnus
 
Posty: 194
Dołączył(a): 16 cze 2010, o 21:50

Re: sterownik pokojowy

Postprzez Plumpiplumpix » 24 paź 2010, o 19:08


Użytkownik "tarnus" napisał w wiadomości
news:ia1drj$2m5$1@news2.ipartners.pl...
Napisałeś że kocił _się_wyłączy_ i tyle.

Nie brnę z tobą w dalszej dyskusji bo i tak wiem że zaraz napiszesz że się
na tym znasz jak żaden inny.
Powinieneś koniecznie jak najszybciej napisać do producentów kotłów aby
nie wyposażali swoje kotły w styki do regulatorów pokojowych gdyż
producent oraz niekumaci instalatorzy nie wiedzą że taki zestaw jest
destrukcyjny dla kotła.
Koniec. Nie odzywam się więcej w tym temacie.

Powiem krótko - przestań pier....ć i nie truj mi więcej d..y.
Skończyłem dyskusję, skoro nie potrafisz zrozumieć co się do Ciebie pisze.
Nie chcę dalej prowadzić tej idiotycznej z Twojej strony dyskusji. Nie mój
to interes, aby przekonywać niedowiarków i fantastów.
Plumpiplumpix
 
Posty: 851
Dołączył(a): 23 sty 2010, o 21:50

Re: sterownik pokojowy

Postprzez WilliamBonawenturawilliam.bonawentura » 24 paź 2010, o 20:24

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WilliamBonawenturawilliam.bonawentura
 
Posty: 95
Dołączył(a): 16 paź 2010, o 09:20

Re: Sterownik pokojowy

Postprzez Marcinmplesinski76 » 11 wrz 2018, o 13:47


Witam, pytanie dotyczy sterownika pokojowego.
dom ogrzewany jest piecem gazowym. do tej pory do jego uruchamiania sł=
uży sterownik pokojowy. Niestety przy takim rozwiązaniu w niekt=
órych pomieszczeniach zimą jest chłodno. Przed nadchodz=C4=
=85cą zimą planuję na każdym grzejniku założy=
ć głowicę termostatyczną i regulować temperatur=C4=
=99 w każdym pomieszczeniu osobno. Jak to będzie się mia=C5=
=82o do istniejącego sterownika? Czy konieczne jest odpięcie go o=
d pieca? czy można go nie wypinać i ustawić na nim np wy=C5=
źszą temperaturę niż na każdej głowicy?
Marcinmplesinski76
 
Posty: 0
Dołączył(a): 18 mar 2016, o 21:10

Re: Sterownik pokojowy

Postprzez t-1t-1 » 11 wrz 2018, o 14:49


W dniu 2018-09-11 o 15:29, nadir pisze:
W dniu 2018-09-11 o 14:47, Marcin pisze:
Witam, pytanie dotyczy sterownika pokojowego. dom ogrzewany jest
piecem gazowym. do tej pory do jego uruchamiania służy sterownik
pokojowy. Niestety przy takim rozwiązaniu w niektórych
pomieszczeniach zimą jest chłodno. Przed nadchodzącą zimą planuję na
każdym grzejniku założyć głowicę termostatyczną i regulować
temperaturę w każdym pomieszczeniu osobno. Jak to będzie się miało do
istniejącego sterownika? Czy konieczne jest odpięcie go od pieca? czy
można go nie wypinać i ustawić na nim np wyższą temperaturę niż na
każdej głowicy?

Dokładnie tak jak piszesz, sterownik pozostaw na wyższą temp. a głowice
poustawiaj tak jak Ci pasuje.

A jak to zadziała, jak wszystkie głowice się zamkną, więc cieplej
szczególnie w pomieszczeniu z czujnikiem pokojowym nie będzie a piec
będzie grzał bo temperatura na czujniku jest niska? Czy jest tam jakiś
bufor?
Należało by głównym termostatem stabilizować temperaturę bufora.
Myślę, że może to być pomieszczenie z czujnikiem ale bez głowicy na
grzejniku. Niestety będzie przegrzewane.
t-1t-1
 
Posty: 4
Dołączył(a): 5 kwi 2011, o 00:50

Re: Sterownik pokojowy

Postprzez mplesinski76 » 11 wrz 2018, o 14:52


czyli rozumiem że w przypadku gdy w każdym pomieszczeniu będ=
zie osiągnięta wymagana temperatura, zawory na grzejnikach si=C4=
=99 pozamykają i piec się wyłączy pomimo tego że s=
terownik pokojowy będzie wymagał wyższej temperatury?
mplesinski76
 
Posty: 0
Dołączył(a): 11 wrz 2018, o 15:00

<< Poprzednia stronaNastępna strona >>

<< Zobacz inne tematy

 


  • Tematy pokrewne
    Odpowiedzi
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Google Adsense [Bot] i 24 gości



cron