sterownik pokojowy a ciągłe grzanie

Główne forum dyskusyjne

Re: sterownik pokojowy a ciągłe grzanie

Postprzez WSLipnyAdresDlaSpamerow@chello.pl » 15 lis 2010, o 22:39


On 15 Lis, 17:04, "William Bonawentura"
Dobrze myslisz. Jesli jest sterowanie czujnikiem pogodowym to centralny termostat nie ma sensu.

Jakies uzasadnienie?
Ja mam atmosferyczny kociol + czujnik pogodowy + termostat i dziala OK
- krzywe grzania ustawione "na oko", tzn. troche wyzsza temp. wody niz
powinna byc, termostat odcina ogrzewanie jak sie nagrzeje do zadanej
temperatury (np. w trybie nocnym kociol nie pracuje wcale, o ile na
zewnatrz nie jest ponizej -20...) - bez tego non stop grzalby wode
przy zamknietych termostatach, czyli praktycznie co chwile by sie
wlaczal i wylaczal...

WS

PS. ogrzewanie mam praktycznie tylko grzejnikami (tylko w 2 lazienkach
podpieta podlogowka pod grzejniki drabinkowe przez zawory RTL),
(chwilowo ;) ) brak kominka...


WSLipnyAdresDlaSpamerow@chello.pl
 
Posty: 91
Dołączył(a): 8 wrz 2009, o 21:38


Re: sterownik pokojowy a ciągłe grzanie

Postprzez WSLipnyAdresDlaSpamerow@chello.pl » 15 lis 2010, o 22:39


On 15 Lis, 17:04, "William Bonawentura"
Dobrze myslisz. Jesli jest sterowanie czujnikiem pogodowym to centralny termostat nie ma sensu.

Jakies uzasadnienie?
Ja mam atmosferyczny kociol + czujnik pogodowy + termostat i dziala OK
- krzywe grzania ustawione "na oko", tzn. troche wyzsza temp. wody niz
powinna byc, termostat odcina ogrzewanie jak sie nagrzeje do zadanej
temperatury (np. w trybie nocnym kociol nie pracuje wcale, o ile na
zewnatrz nie jest ponizej -20...) - bez tego non stop grzalby wode
przy zamknietych termostatach, czyli praktycznie co chwile by sie
wlaczal i wylaczal...

WS

PS. ogrzewanie mam praktycznie tylko grzejnikami (tylko w 2 lazienkach
podpieta podlogowka pod grzejniki drabinkowe przez zawory RTL),
(chwilowo ;) ) brak kominka...


WSLipnyAdresDlaSpamerow@chello.pl
 
Posty: 91
Dołączył(a): 8 wrz 2009, o 21:38

Re: sterownik pokojowy a ciągłe grzanie

Postprzez Bartekbkn » 15 lis 2010, o 23:25


"WS" wrote:
On 15 Lis, 17:04, "William Bonawentura"
Dobrze myslisz. Jesli jest sterowanie czujnikiem pogodowym to centralny
termostat nie ma sensu.

Jakies uzasadnienie?
Ja mam atmosferyczny kociol + czujnik pogodowy + termostat i dziala OK
- krzywe grzania ustawione "na oko", tzn. troche wyzsza temp. wody niz
powinna byc, termostat odcina ogrzewanie jak sie nagrzeje do zadanej
temperatury (np. w trybie nocnym kociol nie pracuje wcale, o ile na
zewnatrz nie jest ponizej -20...) - bez tego non stop grzalby wode
przy zamknietych termostatach, czyli praktycznie co chwile by sie
wlaczal i wylaczal...

Jaki kociol, jaki sterownik? Wlacz/wylacz czy sterownik komunikuje sie z
kotlem?
Ustawienie krzywych "na oko" dziala gdy sterowanie kotla przez sterownik
jest "cyfrowe", tzn. sterownik podaje nie tylko sygnal "grzej", ale równiez
podaje informacje o ile stopni powinien podniesc temp. wody grzewczej w
instalacji (lub opuscic).
Wówczas mimo blednego ustawienia krzywych wszystko dziala mniej wiecej
poprawnie.
Gdy sterownik jest typu wlacz/wylacz, mamy hustawke temperatury, zwlaszcza
gdy jest podlogówka bez osobnego sterowania.
Ja mam kociol i sterownik vaillant. W kotle mozna ustawic tylko kilka
parametrów pracy kotla (np. blokada pompy, blokada palnika, stala
temperatura wody grzewczej), reszte ustawia sie w sterowniku pogodowym,
który wisi... w salonie. I ma wbudowany czujnik temp. pokojowej. Mozna w nim
ustawic 2 krzywe grzewcze (osobne dla 2 róznych obiegów), 2 rózne czujniki
pokojowe (dla 2 róznych obiegów), minimalna temp. wody grzewczej, korekty
temp. czujników pokojowych oraz zewnetrznego (offset dla krzywej). Czujniki
pokojowe moga pracowac w 3 trybach: odlaczony (sterownik olewa pomiar temp),
korekty (temp. wody grzewczej jest ustawiana zgodnie z róznica temp. w
pokoju i tej zadanej) lub termostatu (gdy jest zimniej niz temp. zadana -
temp. wody grzewczej jest podnoszona, jesli cieplej - ogrzewanie jest
wylaczane).
Tymczasem prosty sterownik, jaki zapewne ma Rafal, skoro widzial na
zaciskach napis "230V", podaje tylko sygnal do kotla: "grzejemy" albo "nie
grzejemy". W tej sytuacji wszystko nalezy ustawic na kotle i zdac sie na
automatyke pogodowa.


WS

PS. ogrzewanie mam praktycznie tylko grzejnikami (tylko w 2 lazienkach
podpieta podlogowka pod grzejniki drabinkowe przez zawory RTL),
(chwilowo ;) ) brak kominka...

I pewnie dlatego to dziala. Podlogówka przy takich temp. zewnetrznych
zapewne w ogóle nie grzeje, a gdy zrobi sie zimniej temperatura podlogi nie
bedzie stabilna.


--
Bartek

Bartekbkn
 
Posty: 854
Dołączył(a): 9 wrz 2009, o 15:29

Re: sterownik pokojowy a ciągłe grzanie

Postprzez Bartekbkn » 15 lis 2010, o 23:29


"Plumpi" wrote:
Użytkownik "Rafał" napisał w wiadomości
news:ibjgfa$b16$1@inews.gazeta.pl...
tylko nie to :)
on nie ma pojęcia co zrobił, teksty w stylu że na sterownikach się nie
zna itd

Skon żeś wytrzasnął takiego partacza ?
Swoją drogą czy kocioł był odpalany przez serwisanta ?

Takie są realia. Instalację i montaż kotła robił pewnie hydraulik (tak jak u
mnie), a ten co "odpala" kocioł, autoryzowany serwis, znacznie więcej zarobi
wykonując 3 przyłącza gazowe, niż dostałby od kolegi za poprawne ustawienie
kotła. Więc mu się nie chciało.

--
Bartek

Bartekbkn
 
Posty: 854
Dołączył(a): 9 wrz 2009, o 15:29

Re: sterownik pokojowy a ciągłe grzanie

Postprzez WSLipnyAdresDlaSpamerow@chello.pl » 15 lis 2010, o 23:37


On 15 Lis, 23:25, "Bartek" wrote:
Jaki kociol, jaki sterownik? Wlacz/wylacz czy sterownik komunikuje sie z
kotlem?

Dokladnie nie pamietam ;) Standardowy zestaw Buderus Logano zakupiony
w 2001roku: kociol G124X 20kW + sterownik R2107 + zasobnik CWU L-135 +
czujnik pogodowy i wewnetrzny (na sterowniku wyswietla sie temp. w
pomieszczeniu, wiec zapewne nie jest to zwykly wl/wyl)
> PS. ogrzewanie mam praktycznie tylko grzejnikami (tylko w 2 lazienkach
> podpieta podlogowka pod grzejniki drabinkowe przez zawory RTL),
> (chwilowo ;) ) brak kominka...

I pewnie dlatego to dziala. Podlog wka przy takich temp. zewnetrznych
zapewne w og le nie grzeje, a gdy zrobi sie zimniej temperatura podlogi nie
bedzie stabilna.

nie bylo sensu robic osobnego obwodu dla grzania kilku(nastu ?) m2
podlogi lazienek - jak dla mnie dziala OK - po trybie nocnym
ogrzewanie rusza zanim sie wstanie i podlogi sa rano cieple ,
wieczorem to juz loteria ;)
a grzjniki drabinkowe w lazience i tak bardziej sie przydaja niz ta
podgrzewana podloga...


WSLipnyAdresDlaSpamerow@chello.pl
 
Posty: 91
Dołączył(a): 8 wrz 2009, o 21:38

Re: sterownik pokojowy a ciągłe grzanie

Postprzez Bartekbkn » 15 lis 2010, o 23:41


"Rafał" wrote:
>
Sterownik pogodowy nigdy nie odcina grzania. Robi to tylko pokojowy,
dlatego uważam że taki typu "włącz/wyłącz" to się do mieszkania nadaje a
nie do domu.


jak to nie, przeciez widze :)
a jak mają być ustawione rotametry na belkach na dole i górze?

A co to jest rotametr? co to jest belka?

na rozgałęźnikach na dole domu i na piętrze mam takie pokrętła
przezroczyste ze skalą

Obserwuj przepływy podczas pracy kotła i ustaw je tak, żeby były zbliżone we
wszystkich obiegach. Ewentualnie w sypialniach możesz je trochę obniżyć (na
oko ;)).
A do podłogówki masz osobny obwód z pompą i mieszaczem czy podłoga też jest
na tym rozdzielaczu?

Uwaga. Przy takiej konfiguracji na sterowniku w A nie można ustawić
wyższej temp. niż 21 stopni, ale taka jest uroda sterowania
włącz/wyłącz. Jeśli zajdzie taka potrzeba, należy zmienić parametr
offset na kotle (nie ruszać krzywej!) oraz ustawić wyższą temp. na
sterowniku.

a czemu nie moge tylko temp podniesc albo opuscic?


Opuścić możesz. Wówczas kocioł zostanie po prostu odcięty i przestanie
grzać wszystko.
Podnieść nie możesz, bo jeśli ustawisz np. 23 stopnie, to kocioł będzie
pracował bez przerwy tak jakby w ogóle nie było tego pokojowego. A
wcześniej wyregulowaliśmy instalację, aby przy ciągłej pracy w pokoju A
dawała 21 stopni.

czyli piec ma działąc nonstop i to jest oszczedne?


Przy podłogówce - tak. Przy grzejnikach - niekoniecznie, ale taką masz
instalację.. Na pewno dużo pieniędzy nie stracisz, a zyskasz komfort.
Sterownik pokojowy da Ci oszczędności, ale może rozregulować podłogówkę.
Możesz jeszcze poszukać w kotle ustawień blokowania palnika. Jeśli
zwiększysz go np. do 30-45 minut, to kocioł będzie włączał rzadziej palnik.

--
Bartek

Bartekbkn
 
Posty: 854
Dołączył(a): 9 wrz 2009, o 15:29

Re: sterownik pokojowy a ciągłe grzanie

Postprzez Bartekbkn » 15 lis 2010, o 23:41


"Rafał" wrote:
>
Sterownik pogodowy nigdy nie odcina grzania. Robi to tylko pokojowy,
dlatego uważam że taki typu "włącz/wyłącz" to się do mieszkania nadaje a
nie do domu.


jak to nie, przeciez widze :)
a jak mają być ustawione rotametry na belkach na dole i górze?

A co to jest rotametr? co to jest belka?

na rozgałęźnikach na dole domu i na piętrze mam takie pokrętła
przezroczyste ze skalą

Obserwuj przepływy podczas pracy kotła i ustaw je tak, żeby były zbliżone we
wszystkich obiegach. Ewentualnie w sypialniach możesz je trochę obniżyć (na
oko ;)).
A do podłogówki masz osobny obwód z pompą i mieszaczem czy podłoga też jest
na tym rozdzielaczu?

Uwaga. Przy takiej konfiguracji na sterowniku w A nie można ustawić
wyższej temp. niż 21 stopni, ale taka jest uroda sterowania
włącz/wyłącz. Jeśli zajdzie taka potrzeba, należy zmienić parametr
offset na kotle (nie ruszać krzywej!) oraz ustawić wyższą temp. na
sterowniku.

a czemu nie moge tylko temp podniesc albo opuscic?


Opuścić możesz. Wówczas kocioł zostanie po prostu odcięty i przestanie
grzać wszystko.
Podnieść nie możesz, bo jeśli ustawisz np. 23 stopnie, to kocioł będzie
pracował bez przerwy tak jakby w ogóle nie było tego pokojowego. A
wcześniej wyregulowaliśmy instalację, aby przy ciągłej pracy w pokoju A
dawała 21 stopni.

czyli piec ma działąc nonstop i to jest oszczedne?


Przy podłogówce - tak. Przy grzejnikach - niekoniecznie, ale taką masz
instalację.. Na pewno dużo pieniędzy nie stracisz, a zyskasz komfort.
Sterownik pokojowy da Ci oszczędności, ale może rozregulować podłogówkę.
Możesz jeszcze poszukać w kotle ustawień blokowania palnika. Jeśli
zwiększysz go np. do 30-45 minut, to kocioł będzie włączał rzadziej palnik.

--
Bartek

Bartekbkn
 
Posty: 854
Dołączył(a): 9 wrz 2009, o 15:29

Re: sterownik pokojowy a ciągłe grzanie

Postprzez Rafaadmin » 16 lis 2010, o 07:54


z tego co zauważyłęm to podłogówka i kaloryfery sa na osobnych obiegach

a podłogówka nie działa nonstop
nawet powiem że bardzo żadko jest załaczana bo trzyma temperature


Rafaadmin
 
Posty: 413
Dołączył(a): 8 wrz 2009, o 23:32

Re: sterownik pokojowy a ciągłe grzanie

Postprzez Rafaadmin » 16 lis 2010, o 07:56


zgadza sie :)


Takie są realia. Instalację i montaż kotła robił pewnie hydraulik (tak jak
u mnie), a ten co "odpala" kocioł, autoryzowany serwis, znacznie więcej
zarobi wykonując 3 przyłącza gazowe, niż dostałby od kolegi za poprawne
ustawienie kotła. Więc mu się nie chciało.

--
Bartek



Rafaadmin
 
Posty: 413
Dołączył(a): 8 wrz 2009, o 23:32

Re: sterownik pokojowy a ciągłe grzanie

Postprzez Plumpiplumpix » 16 lis 2010, o 16:19


Użytkownik "Bartek" napisał w wiadomości
news:ibsc8q$663$1@news.onet.pl...
Takie są realia. Instalację i montaż kotła robił pewnie hydraulik (tak jak
u mnie), a ten co "odpala" kocioł, autoryzowany serwis, znacznie więcej
zarobi wykonując 3 przyłącza gazowe, niż dostałby od kolegi za poprawne
ustawienie kotła. Więc mu się nie chciało.

Nie chciało, czy raczej żal kasy ? :)
Plumpiplumpix
 
Posty: 851
Dołączył(a): 23 sty 2010, o 21:50

<< Poprzednia stronaNastępna strona >>

<< Zobacz inne tematy

 


  • Tematy pokrewne
    Odpowiedzi
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 12 gości



cron