sterownik pokojowy a ciągłe grzanie

Główne forum dyskusyjne

Re: sterownik pokojowy a ciągłe grzanie

Postprzez Rafaadmin » 15 lis 2010, o 13:39


na górze w korytarzu mam podłogówke więc odpada
do najwiekszego pokoju mam wylot z kominka wiec tez odpada
dalem do północnego pokoju ale wtedy w tym duzym sie za szybko wychładza


Rafaadmin
 
Posty: 413
Dołączył(a): 8 wrz 2009, o 23:32


Re: sterownik pokojowy a ciągłe grzanie

Postprzez tarnustarnus » 15 lis 2010, o 13:40


Użytkownik "tarnus" napisał w wiadomości
news:ibr95t$118g$1@news2.ipartners.pl...
To że będziesz miał w pomieszczeniu ze sterownikiem te 1-2st więcej to się
nie przejmuj, gdyż każdy projektant ci powie że te sterowniki montuje się w
tych własnei pomieszczeniach gdzie ciągle przebywasz czyli najczęściej
jakiś duży pokój czy też salon.

Zapomniałem dopisać że w tych pomieszczeniach wymaga się ciut wyższej
temperatury
choćby po to aby siedząc w bezruchu przed TV nie szukać po chwili kufajki.


Marek

tarnustarnus
 
Posty: 194
Dołączył(a): 16 cze 2010, o 21:50

Re: sterownik pokojowy a ciągłe grzanie

Postprzez Rafaadmin » 15 lis 2010, o 15:35


e tam
powtarzam ze kaloryfery mam tylko na górze
na dole mam podłogówke tylko
i na górze w holu tez

Rafaadmin
 
Posty: 413
Dołączył(a): 8 wrz 2009, o 23:32

Re: sterownik pokojowy a ciągłe grzanie

Postprzez Bartekbkn » 15 lis 2010, o 15:52


"Rafał" wrote:
i nadal nie rzoumiem tego jak ten pokojowy ma mi sterowac skoro ...
obojetne jaka krzywa grzewca, obojętne jak ustawie rotametry to przeciez
inne pokoje ( bez czujnika) wychładzaja sie np szybciej a czujnik nie
załaczony nie włączy obiegu
a na zapas ogrzac sie nie :(
powoli widze brak sensu montażu tego
chyba że mnie jakoś naprostujecie

Zostaw ten pokojowy w spokoju (odłącz go od kotła) i zajmij się pogodowym!
Załóżmy, że masz 4 pokoje (A,B,C,D) z grzejnikami i hall oraz kuchnię z
podłogówką. Pokój A wychładza się najszybciej. Wieszamy tam na ścianie
termometr i odkręcamy termostaty na grzejnikach na max.
Założenie: Na zewnątrz jest +5 stopni, w pokoju A, kuchni i hallu chcemy
mieć 21 stopni.
W kotle ustawiamy krzywą grzewczą na 1,0. Po 24h w pokoju A mamy 23 stopnie.
Zmniejszamy krzywą grzewczą do 0,9. Po 24h w pokoju A jest 22 stopnie.
Zmniejszamy krzywą do 0,8. Po 24h w pokoju mamy 21 stopni :)
Teraz idziemy do pokoju B,C i D. Załóżmy, że B i C to sypialnie i tam chcemy
mieć 17 stopni a w D chcemy mieć 22.
Ustawiamy odpowiednią temperaturę na głowicach termostatycznych. Po 24h w
B,C i D mamy taką temp. jaką chcieliśmy mieć, ale w A znów jest 22 stopnie,
bo tam poszło więcej ciepła gdy głowice w B,C, i D odcięły grzejniki.
Zmniejszamy krzywą grzewczą do 0,4. W tym czasie podłogówka zrobiła nam w
hallu i kuchni 23 stopnie. Obniżamy temperaturę wody na mieszaczu i czekamy
1-2 dni. Jeśli nadal jest za ciepło, znów obiżamy temp. wody na mieszaczu i
znów czekamy 1-2 dni. W końcu mamy zaplanowane 21 stopni. Idziemy do kotła i
sprawdzamy do jakiej temperatury grzeje wodę grzewczą. Powiedzmy 38 stopni.
Co się teraz dzieje? Automatyka kotła oblicza, że dla zadanej krzywej 0,8 i
temperatury zewnętrznej, woda grzewcza ma mieć temp. 38 stopni. Taka woda
idzie w instalację, w pokojach ogrzewa grzejniki, w hallu ogrzewa podłogę.
Gdy pokoje B,C i D osiągną zadaną temperaturę, głowice na grzejnikach
odcinają dopływ wody. W grzejniku w pokoju A woda krąży cały czas, podobnie
jak w podłogówce. Automatyka kotła oczywiście nie pozwala na ciągłą pracę
kotła, ale żądanie grzania jest aktywne przez cały czas (przewód od
sterownika pokojowego zwarty).
Gdy temperatura jest stabilna, zapisujemy że dla +5 stopni na zewnątrz,
kocioł daje 38 stopni do instalacji.
Po miesiącu temp. na zewnątrz jest -12 a kocioł szaleje i grzeje wodę do 58
stopni. W pokojach B,C i D jest temperatura taka jaką zadaliśmy (bo głowice
odcinają wodę), ale w pokoju A i w hallu oraz kuchni jest +23 stopnie.
Tzn. że ta krzywa grzewcza nie jest odpowiednia, potrzebujemy krzywą
bardziej "płaską". Robimy regulację instalacji dla temp. zewnętrznej -12
stopni (obniżamy krzywą). Po 3 dniach poszukiwań mamy krzywą 0,6 i
temperaturę wody grzewczej 50 stopni dla -12 na zewnątrz.
No ale przy +5 na zewnątrz znów będzie źle. Do tego potrzebny jest drugi
parametr - offset. Zaglądamy do instrukcji obsługi kotła i patrzymy w
wykresy. Szukamy 2 parametrów: krzywej i offsetu które dla temp. +5 dadzą 38
stopni w instalacji a dla -12 dadzą 50 stopni. Wychodzi, że nasza krzywa to
0,5 a offset -1.
Ustawiamy te parametry na kotle i obserwujemy co się dzieje. Jeśli jest ok -
podłączamy sterownik pokojowy w pokoju A, ustawiamy na nim 21 stopni i
cieszymy się wyregulowanym kotłem :)
Uwaga. Przy takiej konfiguracji na sterowniku w A nie można ustawić wyższej
temp. niż 21 stopni, ale taka jest uroda sterowania włącz/wyłącz. Jeśli
zajdzie taka potrzeba, należy zmienić parametr offset na kotle (nie ruszać
krzywej!) oraz ustawić wyższą temp. na sterowniku.

--
Bartek

Bartekbkn
 
Posty: 854
Dołączył(a): 9 wrz 2009, o 15:29

Re: sterownik pokojowy a ciągłe grzanie

Postprzez Rafaadmin » 15 lis 2010, o 16:16

Zostaw ten pokojowy w spokoju (odłącz go od kotła) i zajmij się pogodowym!
Załóżmy, że masz 4 pokoje (A,B,C,D) z grzejnikami i hall oraz kuchnię z
podłogówką. Pokój A wychładza się najszybciej. Wieszamy tam na ścianie
termometr i odkręcamy termostaty na grzejnikach na max.
Założenie: Na zewnątrz jest +5 stopni, w pokoju A, kuchni i hallu chcemy
mieć 21 stopni.
W kotle ustawiamy krzywą grzewczą na 1,0. Po 24h w pokoju A mamy 23
stopnie. Zmniejszamy krzywą grzewczą do 0,9. Po 24h w pokoju A jest 22
stopnie. Zmniejszamy krzywą do 0,8. Po 24h w pokoju mamy 21 stopni :)
Teraz idziemy do pokoju B,C i D. Załóżmy, że B i C to sypialnie i tam
chcemy mieć 17 stopni a w D chcemy mieć 22.
Ustawiamy odpowiednią temperaturę na głowicach termostatycznych. Po 24h w
B,C i D mamy taką temp. jaką chcieliśmy mieć, ale w A znów jest 22
stopnie, bo tam poszło więcej ciepła gdy głowice w B,C, i D odcięły
grzejniki.

hm a co na to podłogówka na dole
tu tez będzie sie temperatura zmieniac, a jak sterownik pogodowy odetnie
piec to kaloryfery na górze chyba tez nie będa grzały

Zmniejszamy krzywą grzewczą do 0,4. W tym czasie podłogówka zrobiła nam w
hallu i kuchni 23 stopnie. Obniżamy temperaturę wody na mieszaczu i
czekamy 1-2 dni. Jeśli nadal jest za ciepło, znów obiżamy temp. wody na
mieszaczu i znów czekamy 1-2 dni. W końcu mamy zaplanowane 21 stopni.
Idziemy do kotła i sprawdzamy do jakiej temperatury grzeje wodę grzewczą.
Powiedzmy 38 stopni.
Co się teraz dzieje? Automatyka kotła oblicza, że dla zadanej krzywej 0,8
i temperatury zewnętrznej, woda grzewcza ma mieć temp. 38 stopni. Taka
woda idzie w instalację, w pokojach ogrzewa grzejniki, w hallu ogrzewa
podłogę. Gdy pokoje B,C i D osiągną zadaną temperaturę, głowice na
grzejnikach odcinają dopływ wody. W grzejniku w pokoju A woda krąży cały
czas, podobnie jak w podłogówce. Automatyka kotła oczywiście nie pozwala
na ciągłą pracę kotła, ale żądanie grzania jest aktywne przez cały czas
(przewód od sterownika pokojowego zwarty).
Gdy temperatura jest stabilna, zapisujemy że dla +5 stopni na zewnątrz,
kocioł daje 38 stopni do instalacji.

a jak mają być ustawione rotametry na belkach na dole i górze?
Po miesiącu temp. na zewnątrz jest -12 a kocioł szaleje i grzeje wodę do
58 stopni. W pokojach B,C i D jest temperatura taka jaką zadaliśmy (bo
głowice odcinają wodę), ale w pokoju A i w hallu oraz kuchni jest +23
stopnie.
Tzn. że ta krzywa grzewcza nie jest odpowiednia, potrzebujemy krzywą
bardziej "płaską". Robimy regulację instalacji dla temp. zewnętrznej -12
stopni (obniżamy krzywą). Po 3 dniach poszukiwań mamy krzywą 0,6 i
temperaturę wody grzewczej 50 stopni dla -12 na zewnątrz.
No ale przy +5 na zewnątrz znów będzie źle. Do tego potrzebny jest drugi
parametr - offset. Zaglądamy do instrukcji obsługi kotła i patrzymy w
wykresy. Szukamy 2 parametrów: krzywej i offsetu które dla temp. +5 dadzą
38 stopni w instalacji a dla -12 dadzą 50 stopni. Wychodzi, że nasza
krzywa to 0,5 a offset -1.
Ustawiamy te parametry na kotle i obserwujemy co się dzieje. Jeśli jest
ok - podłączamy sterownik pokojowy w pokoju A, ustawiamy na nim 21 stopni
i cieszymy się wyregulowanym kotłem :)
Uwaga. Przy takiej konfiguracji na sterowniku w A nie można ustawić
wyższej temp. niż 21 stopni, ale taka jest uroda sterowania włącz/wyłącz.
Jeśli zajdzie taka potrzeba, należy zmienić parametr offset na kotle (nie
ruszać krzywej!) oraz ustawić wyższą temp. na sterowniku.

a czemu nie moge tylko temp podniesc albo opuscic?




Rafaadmin
 
Posty: 413
Dołączył(a): 8 wrz 2009, o 23:32

Re: sterownik pokojowy a ciągłe grzanie

Postprzez Bartekbkn » 15 lis 2010, o 16:26


"Rafał" wrote:
hm a co na to podłogówka na dole
tu tez będzie sie temperatura zmieniac, a jak sterownik pogodowy odetnie
piec to kaloryfery na górze chyba tez nie będa grzały

Sterownik pogodowy nigdy nie odcina grzania. Robi to tylko pokojowy, dlatego
uważam że taki typu "włącz/wyłącz" to się do mieszkania nadaje a nie do
domu.
a jak mają być ustawione rotametry na belkach na dole i górze?

A co to jest rotametr? co to jest belka?
Uwaga. Przy takiej konfiguracji na sterowniku w A nie można ustawić
wyższej temp. niż 21 stopni, ale taka jest uroda sterowania włącz/wyłącz.
Jeśli zajdzie taka potrzeba, należy zmienić parametr offset na kotle (nie
ruszać krzywej!) oraz ustawić wyższą temp. na sterowniku.

a czemu nie moge tylko temp podniesc albo opuscic?


Opuścić możesz. Wówczas kocioł zostanie po prostu odcięty i przestanie grzać
wszystko.
Podnieść nie możesz, bo jeśli ustawisz np. 23 stopnie, to kocioł będzie
pracował bez przerwy tak jakby w ogóle nie było tego pokojowego. A wcześniej
wyregulowaliśmy instalację, aby przy ciągłej pracy w pokoju A dawała 21
stopni.


--
Bartek

Bartekbkn
 
Posty: 854
Dołączył(a): 9 wrz 2009, o 15:29

Re: sterownik pokojowy a ciągłe grzanie

Postprzez WilliamBonawenturawilliam.bonawentura » 15 lis 2010, o 17:04


Pw0KVXp5dGtvd25payAiUmFmYTMiIDxhZG1pbkBjemZhLm5vc3BhbS5wbD4gbmFwaXNhbCB3IHdp
YWRvbW9zY2kgbmV3czppYnIzdDYkNXVsJDFAaW5ld3MuZ2F6ZXRhLnBsLi4uDQo+aSBuYWRhbCBu
aWUgcnpvdW1pZW0gdGVnbyBqYWsgdGVuIHBva29qb3d5IG1hIG1pIHN0ZXJvd2FjIHNrb3JvIC4u
Lg0KPiBvYm9qZXRuZSBqYWthIGtyenl3YSBncnpld2NhLCBvYm9q6nRuZSBqYWsgdXN0YXdpZSBy
b3RhbWV0cnkgdG8gcHJ6ZWNpZXogDQo+IGlubmUgcG9rb2plICggYmV6IGN6dWpuaWthKSB3eWNo
s2FkemFqYSBzaWUgbnAgc3p5YmNpZWogYSBjenVqbmlrIG5pZSANCj4gemGzYWN6b255IG5pZSB3
s7Fjenkgb2JpZWd1DQo+IGEgbmEgemFwYXMgb2dyemFjIHNpZSBuaWUgOigNCj4gcG93b2xpIHdp
ZHplIGJyYWsgc2Vuc3UgbW9udGG/dSB0ZWdvDQo+IGNoeWJhIL9lIG1uaWUgamFrb7YgbmFwcm9z
dHVqZWNpZQ0KPiANCg0KRG9icnplIG15c2xpc3ouIEplc2xpIGplc3Qgc3Rlcm93YW5pZSBjenVq
bmlraWVtIHBvZ29kb3d5bSB0byBjZW50cmFsbnkgdGVybW9zdGF0IG5pZSBtYSBzZW5zdS4=
WilliamBonawenturawilliam.bonawentura
 
Posty: 95
Dołączył(a): 16 paź 2010, o 09:20

Re: sterownik pokojowy a ciągłe grzanie

Postprzez Rafaadmin » 15 lis 2010, o 18:45


Sterownik pogodowy nigdy nie odcina grzania. Robi to tylko pokojowy,
dlatego uważam że taki typu "włącz/wyłącz" to się do mieszkania nadaje a
nie do domu.


jak to nie, przeciez widze :)
a jak mają być ustawione rotametry na belkach na dole i górze?

A co to jest rotametr? co to jest belka?

na rozgałęźnikach na dole domu i na piętrze mam takie pokrętła przezroczyste
ze skalą

Uwaga. Przy takiej konfiguracji na sterowniku w A nie można ustawić
wyższej temp. niż 21 stopni, ale taka jest uroda sterowania
włącz/wyłącz. Jeśli zajdzie taka potrzeba, należy zmienić parametr
offset na kotle (nie ruszać krzywej!) oraz ustawić wyższą temp. na
sterowniku.

a czemu nie moge tylko temp podniesc albo opuscic?


Opuścić możesz. Wówczas kocioł zostanie po prostu odcięty i przestanie
grzać wszystko.
Podnieść nie możesz, bo jeśli ustawisz np. 23 stopnie, to kocioł będzie
pracował bez przerwy tak jakby w ogóle nie było tego pokojowego. A
wcześniej wyregulowaliśmy instalację, aby przy ciągłej pracy w pokoju A
dawała 21 stopni.

czyli piec ma działąc nonstop i to jest oszczedne?



Rafaadmin
 
Posty: 413
Dołączył(a): 8 wrz 2009, o 23:32

Re: sterownik pokojowy a ciągłe grzanie

Postprzez Rafaladmin » 15 lis 2010, o 18:46


termostat mial sluzyc tylko do regulacji temperatury na górze gdzie sa
grzejniki



Dobrze myslisz. Jesli jest sterowanie czujnikiem pogodowym to centralny
termostat nie ma sensu.

Rafaladmin
 
Posty: 6
Dołączył(a): 11 wrz 2009, o 19:19

Re: sterownik pokojowy a ciągłe grzanie

Postprzez Plumpiplumpix » 15 lis 2010, o 19:08


Użytkownik "Rafał" napisał w wiadomości
news:ibjgfa$b16$1@inews.gazeta.pl...
tylko nie to :)
on nie ma pojęcia co zrobił, teksty w stylu że na sterownikach się nie zna
itd

Skon żeś wytrzasnął takiego partacza ?
Swoją drogą czy kocioł był odpalany przez serwisanta ?
Plumpiplumpix
 
Posty: 851
Dołączył(a): 23 sty 2010, o 21:50

<< Poprzednia stronaNastępna strona >>

<< Zobacz inne tematy

 


  • Tematy pokrewne
    Odpowiedzi
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 20 gości



cron