Sterowanie roletami -satel integra prośba o rad

Główne forum dyskusyjne

Sterowanie roletami -satel integra prośba o rad

Postprzez AmirdidotomSPAM » 9 lip 2012, o 08:16


>>>

niektóre nadajniki gsm w ten sposób podłączone (do out i masy) potrafią
świrować, pewnie dlatego że samo wyjście wtedy świruje, dlatego też raz
może ci działać a raz nie

\
Na tych outach niskoprądowych jest napięcie 12V nawet ustawionych na
monostabilne?

wczoraj sprawdzałem i własnie nie było napięca, ale multimetrem jakims lewym
dzis podskocze cos kupic lepszego

ale o dziwno teraz działa za każdym razem, swirował jak odwrotnie
podłączałem przewody.

masz moze jakis model takich przekaźników aby były możliwie małe, w puszkach
przy
roletach juz ciasnawo jest, moze jakis link do allegro gdzie mogę odrazu
zakupić
przyda się więcej bo chce wyprowadzić sterowanie oswietleniem również

pozdrawiam
AT

AmirdidotomSPAM
 
Posty: 229
Dołączył(a): 29 kwi 2011, o 14:50


Re: Sterowanie roletami -satel integra prośba o rad

Postprzez AmirdidotomSPAM » 9 lip 2012, o 11:09


>
To pomysł szatana żeby robić sterowanie krok po kroku. Normalne silniki do
rolet mają solniki z dwoma uzwojeniami. Właściwie wszystkie tak mają.

Ten nie ma, firma NICE neomat, juz obdzwaniałem nawet producenta i dotarłem
do działu technicznego
też byłem zawiedziony, co prawda mam do nich pilota, na którym jest
przyciska osobno góra, osobno doł.
bo to silniki z sterowaniem radiowym, ewentualnie pod pilota mogę się
podłączyć cetralną na zasadzie zwarcia
cały dom zamknąć lub cały otworzyc, na pilocie mozna wybierac poszczegolne z
menu ale to juz cięzko sterowac z pilota
zdalnie :)

z silnika wychodzi przewod 5 żyłowy

Brązowy = faza elektryczna
Niebieski = neutralny (zero)
Żółto/zielony = uziemienie

oraz
Czarny = Wspólny(0V)
Biały = Krok po kroku + "TTBUS"
Pomarańczowy = Czujniki klimatyczne


chciałem firmowe silniki to mam hehe, zamiast chinskie tansze i lepsze, ale
uczy się człowiek całe zycie.

Dziś kupiłem sobie kontaktrony dawno nie widziałem i nie wiedziałem,
ostatnie to miałem w ręce w latach 90tych, wielkie jak palec nawet zostały
mi gdzieś w garażu,
a te nowe to fajne malutkie do bramy garażowej chę podłączyć
pozdrawiam
AT

AmirdidotomSPAM
 
Posty: 229
Dołączył(a): 29 kwi 2011, o 14:50

Re: Sterowanie roletami -satel integra prośba o rad

Postprzez AmirdidotomSPAM » 9 lip 2012, o 12:10



Użytkownik "Amir" napisał w wiadomości
news:jte0g9$dkd$1@inews.gazeta.pl...
>>>

niektóre nadajniki gsm w ten sposób podłączone (do out i masy) potrafią
świrować, pewnie dlatego że samo wyjście wtedy świruje, dlatego też raz
może ci działać a raz nie

\
Na tych outach niskoprądowych jest napięcie 12V nawet ustawionych na
monostabilne?

wczoraj sprawdzałem i własnie nie było napięca, ale multimetrem jakims
lewym dzis podskocze cos kupic lepszego

ale o dziwno teraz działa za każdym razem, swirował jak odwrotnie
podłączałem przewody.

masz moze jakis model takich przekaźników aby były możliwie małe, w
puszkach przy
roletach juz ciasnawo jest, moze jakis link do allegro gdzie mogę odrazu
zakupić
przyda się więcej bo chce wyprowadzić sterowanie oswietleniem również


Dorwałem multimetr napięcie jest szczątkowe na wyjście out 10.... 0,06V

czyli aby przekaźnik podłaczyć 12V z centralki podłączam z out 10.... do
przekaźnika i z centralki zamiast z masy jak teraz mam
to z wyjścia gdzie jest 12V na przekaźnik i tyle powinno grać.

pozdrawiam
AT

AmirdidotomSPAM
 
Posty: 229
Dołączył(a): 29 kwi 2011, o 14:50

Re: Sterowanie roletami -satel integra prośba o rad

Postprzez AmirdidotomSPAM » 9 lip 2012, o 14:01


>
Generalnie outy niskoprądowe podłącza się zawsze tak że out jest masą dla
przekaźnika (czyli gdy wyjście jest wyzwolone to pojawia się tam 12V
pomiędzy out a aux+, przy wyłączonym wyjściu szczątkowo coś tam się może
pojawić ale nie wyzwala to przekaźnika)

Przekaźniki już kupiłem po 19.90zł
cos takiego

http://allegro.pl/przekaznik-12v-230v-sterowanie-230v-z-centralki-i2447679008.html


z ciekawości dryngnąlem do statela stwierdzili, ze tak jak podłaczylem też
ok, ale nie zalecają takiego podłaczenia
bo jak pojdzize przepięcie to uwali oba urządzenia a tak jedno.

czyli przepnę sobie z centralki z com na 12V i podłacze przez przekaźnik
będzie bezpieczniej.

podłączone mialem do com i out i tam delikatnie było własnie 0.06V ponoc
normalne tez.

czyli jak proponujesz zasilic najlepiej przekaźniki jakie wyjścia
wykorzystywac do tego na centrali do podania zasilani12V?

Dzięki za podpowiedz

pozdrawiam
AT

AmirdidotomSPAM
 
Posty: 229
Dołączył(a): 29 kwi 2011, o 14:50

Re: Sterowanie roletami -satel integra prośba o rad

Postprzez AmirdidotomSPAM » 11 lip 2012, o 15:42


> Tylko, że brak natychmiastowej reakcji do 10s jest wysoce denerwujący.
Wyobraź sobie, że wychodzisz i czekasz aż ci rolety zareagują, a jak
wyślesz SMS to dodatkowe 10s. To jest nieporozumienie. Mogli zrobić drugie
wejście. Albo góra i dół osobno plus to swoje. jak masz 3 rolety w zasięgu
wzroku to OK ale jak 10 to mina.
To fakt i to niby z gornej polki towar :) NICE


W każdym bądz razie mialem problem bo juz chciałem kontaktrony podłaczac pod
każdą rolętę aby mieć pewnośc, ze zamknięta
a tyle dobrze, ze jednak moge sterować zamknij otworz zdalnie i miec
pewnosc, ze się zamknęły.
Z bramą garażową nie mam tego luksusu, tam trzeba dac kotaktron.

Jednak cala ta duza ilosc skretek w caly domu znajduje swoje zastosowanie :)


pozdrawiam
AT

AmirdidotomSPAM
 
Posty: 229
Dołączył(a): 29 kwi 2011, o 14:50

Re: Sterowanie roletami -satel integra prośba o rad

Postprzez AmirdidotomSPAM » 13 lip 2012, o 10:29



>> a tyle dobrze, ze jednak moge sterować zamknij otworz zdalnie i miec
pewnosc, ze się zamknęły.
Z bramą garażową nie mam tego luksusu, tam trzeba dac kotaktron.

Jednak cala ta duza ilosc skretek w caly domu znajduje swoje zastosowanie
:)

Tak tylko one lecą nie tam gdzie trzeba :-) Zwykle są metr, dwa od miejsca
gdzie są potrzebne, a ściany pomalowane.
Mam nadzieję, że nowi czytelnicy tych postów zrozumieją, że silniki do
rolet, napędy bram i siłowniki drzwi garażowych kupuje się takie gdzie
można sterować kierunkiem bez ceregieli.

Prawda :)
to bardzo cenna uwaga odnośnie dobrania silników, bez tego niepotrzebne
koszta
stracony czas i nerwy :)

AmirdidotomSPAM
 
Posty: 229
Dołączył(a): 29 kwi 2011, o 14:50


<< Zobacz inne tematy

 


  • Tematy pokrewne
    Odpowiedzi
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 8 gości