"powietrze" w rurach wodociągowych

Główne forum dyskusyjne

Re: "powietrze" w rurach wodociągowych

Postprzez smichusmie2003 » 23 sie 2009, o 10:32


Jes sobie mała wioska (hm wioska, ot trzy domy). W wiosce tej za dawnych
czasów zrobiono studnię - gdzieś stoi pompa, hydrofor czy co tam jeszcze i
pompuje wodę. Raz na jakiś czas z rur oprócz wody wydostaje się powierze (?)
powodując dużo zamieszania jak głośne dźwięki syczenia itp, których boją się
moje córki. No i ostatnio dziewczyny uciekły z łazienki zostawiając włączony
przepływacz tzn przepływowy ogrzewacz. Ciśnienie tego gazu jest równe
ciśnieniu wody więc przepływacz grzał dalej a gaz chłodzi zdecydowanie
gorzej niż woda więc obawiam się, że w czasie kolejnej akcji może dojść do
jakiegoś uszkodzenia (tym razem szybko zareagowałem).
Czsami zdarza się że w czazsie tego zamieszania z przepływem gazu zostają
wzrószone osady w rurach - jak to się skończy w przypadku prania - wiadomo,
wkład pralki na śmieci.
Pytanko?
Jak usunąć ten gaz z wody?. Podejrzewam, ze pochodzi on "ze źródła" ale może
się mylę? może jakiś błąd konstrukcyjny (rury pod złym kątem? zły hydrofor?)
A jeśli się da to czy u mnie czy przy studni?
Pomóżcie.

pozdr
smiechu

smichusmie2003
 
Posty: 7
Dołączył(a): 11 wrz 2009, o 22:02


"powietrze" w rurach wodociągowych

Postprzez JarekP.jarekkropkap@gazeta.pl » 23 sie 2009, o 11:02


smichu wrote:
Jak usunąć ten gaz z wody?. Podejrzewam, ze pochodzi on "ze
źródła"
ale może się mylę? może jakiś błąd konstrukcyjny (rury pod złym
kątem? zły hydrofor?) A jeśli się da to czy u mnie czy przy
studni?


Wydaje mi się, że w ten efektowny sposób się odpowietrza hydrofor.
Pytanie tylko, dlaczego on się odpowietrza. Nie ma tam aby
zainstalowanego urządzenia napowietrzającego, które zbyt intensywnie
działa? To może być osobne urządzenie, a może też być "ficzer" samej
pompy, która w czasie pracy zasysa "bokiem" powietrze.

J.
JarekP.jarekkropkap@gazeta.pl
 
Posty: 647
Dołączył(a): 8 wrz 2009, o 21:23

Re: "powietrze" w rurach wodociągowych

Postprzez ukaszgol » 23 sie 2009, o 11:24


właczyc w instalacje zbiornik 20-30L
z zaworem upustowym u góry

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ce7d233fcbc6d92b.html

byc moze sie myle ale takie rozwiazanie wyeliminowało by ten problem tylko
co jakis czas wymagało by ingerencji przy spuszczaniu powietrza

ukaszgol
 
Posty: 14
Dołączył(a): 9 wrz 2009, o 16:40

Re: "powietrze" w rurach wodociągowych

Postprzez Poohnews » 24 sie 2009, o 13:41


Dnia Sun, 23 Aug 2009 11:32:18 +0200, smichu napisał(a):
A jeśli się da to czy u mnie czy przy studni?
Jeśli chciałbyś u siebie to najprościej chyba na wejściu dać jakiś nieduży

zbiornik z odpowietrznikiem u góry.

--
Pooh Homepage: http://www.pooh.priv.pl/

Dołącz do tych, którym zależy. http://zwijaj.pl/
Poohnews
 
Posty: 141
Dołączył(a): 11 wrz 2009, o 16:56

Re: "powietrze" w rurach wodociągowych

Postprzez news.dialog.net.plmonsteg » 25 sie 2009, o 06:04


Jeśli chciałbyś u siebie to najprościej chyba na wejściu dać jakiś nieduży
zbiornik z odpowietrznikiem u góry.

I odpowietrznik automatyczny za 20zł oczywiście

news.dialog.net.plmonsteg
 
Posty: 25
Dołączył(a): 11 wrz 2009, o 15:13


<< Zobacz inne tematy

 


  • Tematy pokrewne
    Odpowiedzi
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 11 gości



cron