Naped do bramy, zamek do furtki - podlaczenie.

Główne forum dyskusyjne

Naped do bramy, zamek do furtki - podlaczenie.

Postprzez Maniek4rysiozklanu » 6 lis 2015, o 10:51


Uszanowanie.

Wymyslilem sobie podlaczenie zamka szyfrowego, ktorym otwieralbym furtke
smietnikowa, brame garazowa i brame wjazdowa. Chodzi o to, ze jak
dzieciaki kreca sie po podworku z rowerami itp. nie biegaly wciaz za
pilotem od bram. Na slupku smietnikowym przykrecilbym manipulator zamka
ktorym za pomoca roznych kodow mozna bedzie otwierac te trzy rzeczy.
Pytanie dla obeznanych w temacie:
Sterowniki bram umozliwiaja podlaczenie sterownikow z zewnatrz. Moze
ktos wie, czy np. otwarcie i zamkniecie wywola wstukanie tego samego
kodu, czyli impuls na tej samej zworze, czy potrzebne beda dwa kody?
Czyli potrzebuje zamka z wieksza iloscia wyjsc niz ilosc obslugiwanych bram?

Pozdro.. TK
Maniek4rysiozklanu
 
Posty: 1826
Dołączył(a): 9 wrz 2010, o 17:40


Re: Naped do bramy, zamek do furtki - podlaczenie.

Postprzez KrzysztofGarusgarus.krzysztof » 6 lis 2015, o 13:14


W dniu piątek, 6 listopada 2015 10:51:17 UTC+1 użytkownik Maniek4 napis=
ał:
Uszanowanie.
=20
Wymyslilem sobie podlaczenie zamka szyfrowego, ktorym otwieralbym furtke=
=20
smietnikowa, brame garazowa i brame wjazdowa. Chodzi o to, ze jak=20
dzieciaki kreca sie po podworku z rowerami itp. nie biegaly wciaz za=20
pilotem od bram. Na slupku smietnikowym przykrecilbym manipulator zamka=
=20
ktorym za pomoca roznych kodow mozna bedzie otwierac te trzy rzeczy.
Pytanie dla obeznanych w temacie:
Sterowniki bram umozliwiaja podlaczenie sterownikow z zewnatrz. Moze=20
ktos wie, czy np. otwarcie i zamkniecie wywola wstukanie tego samego=20
kodu, czyli impuls na tej samej zworze, czy potrzebne beda dwa kody20
Czyli potrzebuje zamka z wieksza iloscia wyjsc niz ilosc obslugiwanych br=
am?
=20
Pozdro.. TK

Umozliwiaja. Moga sie roznic w niuansach. Np Faac ma styki open1, open2 (dr=
ugi np do furtki), a beninca ma open, close. Moga tez miec wybor jednego w =
kilku algorytmow wedlug ktorego pracuja.

Radio od pilota bywa ze podpina sie wlasnie pod te styki.

--=20
bajcik
KrzysztofGarusgarus.krzysztof
 
Posty: 0
Dołączył(a): 19 kwi 2012, o 11:30

Re: Naped do bramy, zamek do furtki - podlaczenie.

Postprzez Maniek4rysiozklanu » 6 lis 2015, o 14:15


W dniu 2015-11-06 o 13:14, Krzysztof Garus pisze:
W dniu piątek, 6 listopada 2015 10:51:17 UTC+1 użytkownik Maniek4 napisał:
Uszanowanie.

Wymyslilem sobie podlaczenie zamka szyfrowego, ktorym otwieralbym furtke
smietnikowa, brame garazowa i brame wjazdowa. Chodzi o to, ze jak
dzieciaki kreca sie po podworku z rowerami itp. nie biegaly wciaz za
pilotem od bram. Na slupku smietnikowym przykrecilbym manipulator zamka
ktorym za pomoca roznych kodow mozna bedzie otwierac te trzy rzeczy.
Pytanie dla obeznanych w temacie:
Sterowniki bram umozliwiaja podlaczenie sterownikow z zewnatrz. Moze
ktos wie, czy np. otwarcie i zamkniecie wywola wstukanie tego samego
kodu, czyli impuls na tej samej zworze, czy potrzebne beda dwa kody?
Czyli potrzebuje zamka z wieksza iloscia wyjsc niz ilosc obslugiwanych bram?

Pozdro.. TK

Umozliwiaja. Moga sie roznic w niuansach. Np Faac ma styki open1, open2 (drugi np do furtki), a beninca ma open, close. Moga tez miec wybor jednego w kilku algorytmow wedlug ktorego pracuja.

Radio od pilota bywa ze podpina sie wlasnie pod te styki.

Dwa styki oped i close?
Chce to zorganizowac jednym zamkiem szyfrowym. Do otwarcia dwie bramy z
napedem chyba faac i furtka. Zamek ma powiedzmy trzy wyjscia. Kazde
zakladam uruchamia inny przekaznik. Pytanie: do otwarcia i zamkniecia
jednej bramy potrzebuje dwoch wyjsc zamka, czy drugi pik tego samego
przekaznika zamknie brame? Nie wiem ile wyjsc powinien miec zamek.

Pozdro.. TK
Maniek4rysiozklanu
 
Posty: 1826
Dołączył(a): 9 wrz 2010, o 17:40

Re: Naped do bramy, zamek do furtki - podlaczenie.

Postprzez AdamSz.adam.szen » 6 lis 2015, o 14:48


W dniu piątek, 6 listopada 2015 14:15:23 UTC+1 użytkownik Maniek4 napis=
ał:
Dwa styki oped i close?
Chce to zorganizowac jednym zamkiem szyfrowym. Do otwarcia dwie bramy z=
=20
napedem chyba faac i furtka. Zamek ma powiedzmy trzy wyjscia. Kazde=20
zakladam uruchamia inny przekaznik. Pytanie: do otwarcia i zamkniecia=20
jednej bramy potrzebuje dwoch wyjsc zamka, czy drugi pik tego samego=20
przekaznika zamknie brame? Nie wiem ile wyjsc powinien miec zamek.

Na 99% na trzy urzadzenia wystarcza trzy wyjscia. Zamek ma zwykle przekazni=
ki,
a brama (przynajmniej moja hormana - chyba ma dwa tryby dzialania) dwa styk=
i,
ktore otwieraja/zamykaja brame po ich zetknieciu.

Jak ja szukalem zamka szyfrowego to nie widzialem zadnego z trzema wyjsciam=
i
- max to byly dwa. Chyba, ze jakies b. drogie ale wiecej niz 300-400 za szt=
uke
nie chcialem dac :)
pozdr.

--=20
Adam Sz.
AdamSz.adam.szen
 
Posty: 0
Dołączył(a): 5 kwi 2016, o 12:50

Re: Naped do bramy, zamek do furtki - podlaczenie.

Postprzez Maniek4rysiozklanu » 6 lis 2015, o 15:49


W dniu 2015-11-06 o 14:48, Adam Sz. pisze:
W dniu piątek, 6 listopada 2015 14:15:23 UTC+1 użytkownik Maniek4 napisał:
Dwa styki oped i close?
Chce to zorganizowac jednym zamkiem szyfrowym. Do otwarcia dwie bramy z
napedem chyba faac i furtka. Zamek ma powiedzmy trzy wyjscia. Kazde
zakladam uruchamia inny przekaznik. Pytanie: do otwarcia i zamkniecia
jednej bramy potrzebuje dwoch wyjsc zamka, czy drugi pik tego samego
przekaznika zamknie brame? Nie wiem ile wyjsc powinien miec zamek.

Na 99% na trzy urzadzenia wystarcza trzy wyjscia. Zamek ma zwykle przekazniki,
a brama (przynajmniej moja hormana - chyba ma dwa tryby dzialania) dwa styki,
ktore otwieraja/zamykaja brame po ich zetknieciu.

O to to. Tez mysle, ze reaguje na zwarcie w zaleznosci od stanu.
Jak ja szukalem zamka szyfrowego to nie widzialem zadnego z trzema wyjsciami
- max to byly dwa. Chyba, ze jakies b. drogie ale wiecej niz 300-400 za sztuke
nie chcialem dac :)

Sa z dwoma wyjsciami przekaznikowymi i jednym jakims innym. Mysle, ze
bez problemu da sie sterowac przekaznikiem gdyby byla taka potrzeba.
Koszt nie wyzszy jak podales.

Pozdro.. TK
Maniek4rysiozklanu
 
Posty: 1826
Dołączył(a): 9 wrz 2010, o 17:40

Re: Naped do bramy, zamek do furtki - podlaczenie.

Postprzez Ghostghost » 6 lis 2015, o 16:32




Użytkownik "Maniek4" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:n1iem9$e5n$1@node2.news.atman.pl...
Jak ja szukalem zamka szyfrowego to nie widzialem zadnego z trzema
wyjsciami
- max to byly dwa. Chyba, ze jakies b. drogie ale wiecej niz 300-400 za
sztuke
nie chcialem dac :)
Sa z dwoma wyjsciami przekaznikowymi i jednym jakims innym. Mysle, ze bez
problemu da sie sterowac przekaznikiem gdyby byla taka potrzeba. Koszt nie
wyzszy jak podales.

Tylko co się dzieje na tych przekaźnikach, po wprowadzeniu kodu dają jedno
niezbyt długie zwarcie i się rozwierają, czy po prostu się przełączają - raz
kod: otwarty, drugi raz kod: zamknięty. Jeśli to drugie, to możesz sobie
zrobić "backdoora", wyłączenie zasilania (na słupie) i jego powrót może w
określonych okolicznościach otworzyć bramę.
Ghostghost
 
Posty: 0
Dołączył(a): 16 mar 2016, o 09:10

Re: Naped do bramy, zamek do furtki - podlaczenie.

Postprzez AdamSz.adam.szen » 6 lis 2015, o 16:43


W dniu piątek, 6 listopada 2015 16:33:05 UTC+1 użytkownik Ghost napisa=
ł:
Tylko co się dzieje na tych przekaźnikach, po wprowadzeniu kodu daj=
ą jedno=20
niezbyt długie zwarcie i się rozwierają, czy po prostu się prze=
łączają - raz=20


Zwieraja przekaznik na 5 sek. Pewnie zalezy od zamka.

--=20
Adam Sz.
AdamSz.adam.szen
 
Posty: 0
Dołączył(a): 5 kwi 2016, o 12:50

Re: Naped do bramy, zamek do furtki - podlaczenie.

Postprzez KrzysztofGarusgarus.krzysztof » 6 lis 2015, o 23:34


W dniu piątek, 6 listopada 2015 14:15:23 UTC+1 użytkownik Maniek4 napis=
ał:
> Radio od pilota bywa ze podpina sie wlasnie pod te styki.
=20
Dwa styki oped i close?
Chce to zorganizowac jednym zamkiem szyfrowym. Do otwarcia dwie bramy z=
=20
napedem chyba faac i furtka. Zamek ma powiedzmy trzy wyjscia. Kazde=20
zakladam uruchamia inny przekaznik. Pytanie: do otwarcia i zamkniecia=20
jednej bramy potrzebuje dwoch wyjsc zamka, czy drugi pik tego samego=20
przekaznika zamknie brame? Nie wiem ile wyjsc powinien miec zamek.

U siebie do bramy uzywam tylko jednego styku "otworz", a po czasie zamyka s=
ie sama.

Mozesz tez podejsc do problemu z innej strony - na przyklad dac zwykly przy=
cisk do otwierania, szeregowo polaczony z drugim w domu ktory go "aktywuje"=
.
Albo ktory jest aktywny np tylko kiedy alarm jest nieurbrojony :) Ale to ju=
z grubsze kombinacje.

--=20
bajcik
KrzysztofGarusgarus.krzysztof
 
Posty: 0
Dołączył(a): 19 kwi 2012, o 11:30

Re: Naped do bramy, zamek do furtki - podlaczenie.

Postprzez Maniek4rysiozklanu » 7 lis 2015, o 11:40


W dniu 2015-11-06 o 16:43, Adam Sz. pisze:
W dniu piątek, 6 listopada 2015 16:33:05 UTC+1 użytkownik Ghost napisał:
Tylko co się dzieje na tych przekaźnikach, po wprowadzeniu kodu dają jedno
niezbyt długie zwarcie i się rozwierają, czy po prostu się przełączają - raz

Zwieraja przekaznik na 5 sek. Pewnie zalezy od zamka.

Istotne sa wlasnie te niuanse. Impuls zamka mozna regulowac jak podaja
opisy. Mam nadzieje, ze taki pik bedzie wystarczajacy dla otwarcia i
zamkniecia bram.
Pryznam tez, ze Ghost poddal ciekawa mysl do przemyslenia. Czy np.
wlaczenie zasilania na slupie nie powoduje krotkiego zwarcia
przekaznikow? Takie cos zdaje sie zaobserwowalem u sasiada. Fakt, ze nie
przy zamku a przy domofonie.

Pozdro.. TK
Maniek4rysiozklanu
 
Posty: 1826
Dołączył(a): 9 wrz 2010, o 17:40

Re: Naped do bramy, zamek do furtki - podlaczenie.

Postprzez AdamSz.adam.szen » 7 lis 2015, o 11:53


W dniu sobota, 7 listopada 2015 11:40:26 UTC+1 użytkownik Maniek4 napisa=
ł:
Istotne sa wlasnie te niuanse. Impuls zamka mozna regulowac jak podaja=20
opisy. Mam nadzieje, ze taki pik bedzie wystarczajacy dla otwarcia i=20
zamkniecia bram.

Otworz sterownik i zetknij dwa drutki i sie przekonasz :))
W moim wystarczy zetknac na ulamek sekundy i odrazu reaguje.
Pryznam tez, ze Ghost poddal ciekawa mysl do przemyslenia. Czy np.=20
wlaczenie zasilania na slupie nie powoduje krotkiego zwarcia=20
przekaznikow? Takie cos zdaje sie zaobserwowalem u sasiada. Fakt, ze nie=
=20
przy zamku a przy domofonie.

Nie, nic takiego nie robi - nigdy jeszcze mi sie brama sama nie otwarla ;)
pozdr.

--=20
Adam Sz.
AdamSz.adam.szen
 
Posty: 0
Dołączył(a): 5 kwi 2016, o 12:50

Następna strona >>

<< Zobacz inne tematy

 


  • Tematy pokrewne
    Odpowiedzi
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Google Adsense [Bot] i 10 gości



cron