monitoring na zadupiu

Główne forum dyskusyjne

Re: monitoring na zadupiu

Postprzez dddddddddddddddddddd » 10 lis 2017, o 22:10


W dniu 09.11.2017 o 19:39, pierdofon pisze:
OK, no to juz wiem, ze sie da na kartach GSM i , ze to ja gdzies robie
blad albo mam gowniana kamere.
Bardzo prosze o pare informacji bo na razie troche mi sie to myli.
1 - Czy mozecie mi polecic, lub nakierowac jaki sprzet mam sobie kupic?
Przykladowo Dahua czy Kenik.

z powyższych dwóch wziąłbym dahue (bo nie znam Kenika)
2 - Jak rozumiem kamery IP maja podglad na zywo uruchamiany przy moim
wywolaniu zdalnym, chyba, ze maja mozliwosc nagrywania na kartach SD.

jedno drugiego nie wyklucza
3 - Moge równiez miec kamery z rejestratorem, ktory nagrywa caly czas i
sobie nadpisuje nagrania.

możesz

no i teraz pytanie kluczowe. Czym sie równi zestaw kamer IP z
rejestratorem od zestawu kamer HD-CVI tez z rejestratorem?

IP - transmisja cyfrowa obrazu
HD-CVI/HD-TVI/AHD/ITP... - transmisja analogowa obrazu HD (co ma też
pewne zalety)
Czy jak bym mial zestaw z rejestratorem to laczac sie zdalnie odczytuje
obrazy w chmurze czy lacze sie z tym rejestratorem i z niego ciagne
bezposrednio?

łączysz się z rejestratorem, to się tylko nazywa chmura, tak naprawdę to
dyndns dla laików (bo nic nie trzeba konfigurować, łączysz się
dedykowaną aplikacją podając swój adres w chmurze, a nie adres IP)
Gdzies mi mignelo, pewnie na jakiejs aukcji z allegro, ze np Dahua
zapisuje dane w chmurach serwerów Chińskich a Kenik na google drive. Czy
to ma znaczenie dla takiego prostego uzytkownika jak ja?

nie korzystałem nigdy z zapisu w chmurze

--
Pozdrawiam
Łukasz
dddddddddddddddddddd
 
Posty: 0
Dołączył(a): 13 gru 2016, o 12:10


Re: monitoring na zadupiu

Postprzez yabbagkwiatkowski2removeit » 11 lis 2017, o 01:47


W dniu 2017-11-09 o 16:52, pierdofon pisze:
Proszę, Szanowne Grono o jakšœ pomoc w wyborze.
Dom w lesie, w telefonie zasięg prawie zero. Wywaliłem antenę na dach i
podłšczyłem do routera.
Na Aero2 zasięg pełny w 3g i trochę na LTE. Prędkoœć łšcza mniej więcej
15 down i 3 up. Dziwnym trafem to więcej niż na łšczu stałym u mnie w
domu, w centrum miasta od Netii...
Na T-Mobile pełny zasięg 3g i 3/4 na LTE. Prędkoœć łšcza ok 26 down i 7 up.
Łšcze stałe proponuje mi Orange max 10 down i 1 up.

Chciałbym sobie podpišć 2-3 kamery i mieć podglšd na żywo, bez dŸwięku.

No i teraz czy na tym Aero2 sie da?
Jeœli sie na kartach GSM nie da kamer internetowych to czy da sie np,
zestaw z rejestratorem?
Jesli sie nie da to musze zainwestować w łšcze stałe a za te gówniana
prędkoœć Orange chce mnie skroić 90 pln /miesišc :(


Łšcze GSM - poczytaj na forum Elektrody o wyborze operatora komórkowego
do Interentu. Przynajmniej raz dziennie jest takie pytanie. W
odpowiedziach sš podane kroki jakie należy wykonać, żeby wykonać
pomiary, przeanalizować wyniki i wybrać operatora, modem i ewentualnie
antenę zewnętrznš. Statystycznie najczęœciej dobrze wypada Play,
T-Mobile, Orange i na szarym końcu Plus.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3356552.html
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3393128.html
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3149672.html
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3393385.html
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3394768.html
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3394939.html

i inne wštki.

Bez rejestratora na miejscu, słabo widzę monitorowanie za żywo. Każdy
zanik sygnału GSM/LTE, to będzie przerwa w nagraniu. Chyba, żebyœ
zastosował kamery Samsunga, one w czasie przerwy z rejestratorem
potrafiš zapisywać kopie lokalnš na karcie SD i po powrocie połšczenia,
uzupełnić przerwane nagranie na rejestratorze.
Ja bym dał rejestrator lokalnie w pancernej szafie i tylko podglšd zdalny.

Operatorzy GSM dajš zwykle IP z puli prywatnej, a nawet z podwójnš
translacjš adresów, więc nie ma możliwoœci bezpoœredniego zdalnego
połšczenia się z rejestratorem podpiętym do modemu GSM. Należy
zastosować rejestrator z obsługš tak zwanej chmury, albo połšczenia P2P.
Polega to na tym, że producent (albo importer) sprzętu udostępnia serwer
poœredniczšcy w połšczeniu pomiędzy rejestratorem i "oglšdaczem".
Rejestrator i "oglšdacz" samodzielnie inicjujš połšczenie z serwerem i
poprzez niego wymieniajš dane. Dzięki temu można używać adresów
prywatnych IP i nie trzeba przekierowywać żadnych portów na routerach.
Trzeba tylko zarejestrować na serwerze swój rejestrator i używać
dedykowanej aplikacji do łšczenia. Wszystko jest opisane w instrukcjach
obsługi, nawet czasem z kodami QR dla smartfonów.
Dahua, Hikvision, BCS na pewno majš darmowy serwer. Inni producenci też
na 90% oferujš takš usługę. W Hikvision nawet kamery IP majš wbudowanš
obsługę chmury, więc dałoby się obejœć bez rejestratora.
Trzeba tylko uważać z hasłami, ponieważ ostatnio jest dużo włamań na
rejestratory tych producentów na standardowe hasła fabryczne.

Kamery z oœwietleniem IR, bo takie zapewne chcesz kupić. Producenci
bardzo optymistycznie podajš zasięg oœwietlaczy IR. Zasięg realny to 1/2
lub 2/3 deklarowanego.
Jak na razie to tylko Samsung i Bosch podawali prawdę o zasięgu IR.

Dyski do rejestratora, to tylko przeznaczone do pracy cišgłej. Zwykłe
dyski do desktopów w większoœci wytrzymywały troszkę ponad 2 lata, czyli
już po gwarancji.


yabba
yabbagkwiatkowski2removeit
 
Posty: 0
Dołączył(a): 23 sie 2017, o 11:20

Re: monitoring na zadupiu

Postprzez pierdofonqubus » 11 lis 2017, o 08:13


Bardzo dziekuje, Yaba. Cenne informacje i zwiężle.

pierdofonqubus
 
Posty: 0
Dołączył(a): 27 kwi 2017, o 15:20

Re: monitoring na zadupiu

Postprzez pierdofonqubus » 11 lis 2017, o 08:17


Czy mozesz tutaj, z ponizszego cytatu cos rozwinąc?
Juz wiem, ze mam kamery podlaczyc do rejestratora. Poniewaz mam polozony
przewod UTP to juz sie prawie zdecydowalem na kamery IP i poprzez switche
podpiac do rejestratora a ten do routera.
ale jakie zalety ma transmisja analogowa? Kazdy przewod koncentryczny z
kazdej kamery jak rozumiem wchodzi do rejestratora.

Użytkownik "ddddddddddddd" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:ou54l8$e1u$1@dont-email.me...

IP - transmisja cyfrowa obrazu
HD-CVI/HD-TVI/AHD/ITP... - transmisja analogowa obrazu HD (co ma też
pewne zalety)

pierdofonqubus
 
Posty: 0
Dołączył(a): 27 kwi 2017, o 15:20

Re: monitoring na zadupiu

Postprzez Maciekdocktor » 11 lis 2017, o 12:12


Dnia Thu, 9 Nov 2017 17:08:46 +0100, pierdofon napisał(a):
nie ma, już szperałem. To naprawdę jest zadupie solidne. Bociany startują
pionowo.

Rany, to są jeszcze takie fajne miejsca w tym smutnym, zatłoczonym kraju?
Gdzie?

--
//\/\aciek
docktor(a)poczta.onet.pl
Maciekdocktor
 
Posty: 202
Dołączył(a): 21 mar 2010, o 14:40

Re: monitoring na zadupiu

Postprzez Maciekdocktor » 11 lis 2017, o 12:14


Dnia Sat, 11 Nov 2017 01:47:52 +0100, yabba napisał(a):
Kamery z oświetleniem IR, bo takie zapewne chcesz kupić. Producenci
bardzo optymistycznie podają zasięg oświetlaczy IR. Zasięg realny to 1/2
lub 2/3 deklarowanego.

Czytałem kiedyś, że można zrobić sobie niezależne doświetlenie kluczowych
obszarów diodami IR. Na chłopski rozum to nic skomplikowanego ani drogiego.


--
//\/\aciek
docktor(a)poczta.onet.pl
Maciekdocktor
 
Posty: 202
Dołączył(a): 21 mar 2010, o 14:40

Re: monitoring na zadupiu

Postprzez dddddddddddddddddddd » 12 lis 2017, o 01:15


W dniu 11.11.2017 o 07:17, pierdofon pisze:
Czy mozesz tutaj, z ponizszego cytatu cos rozwinąc?

dla kamer IP budujesz infrastrukturę jak dla każdej sieci komputerowej.
dla kamer HD-CVI itd. budujesz sieć jak dla starych kamer analogowych.
Juz wiem, ze mam kamery podlaczyc do rejestratora. Poniewaz mam polozony
przewod UTP to juz sie prawie zdecydowalem na kamery IP i poprzez
switche podpiac do rejestratora a ten do routera.

I IP i CVI/TVI itd. puścisz po skrętce, analogi (w tym właśnie te
CVI/...) nawet i cztery jedną skrętką (więcej nie testowałem, ale w
sumie masa wspólna...) - na każdą kamerę dodatkowo dajesz parę
konwerterów pasywnych (niewiele ponad 10zł)
W CVI odpadają ci switche, ale możesz też kupić rejestrator IP z
wbudowanym switchem PoE - odpada ci kwestia zasilania kamer. Do CVI
musisz dociągnąć oddzielne 12V

ale jakie zalety ma transmisja analogowa?

-obraz na żywo, nie do osiągnięcia przy transmisji IP
-brak ograniczenia do ok. 100m kabla
ale powyższe dla ciebie pewnie znaczenia nie mają, a pozostałe cechy to
pewnie wady CVI ;)

Kazdy przewod koncentryczny z
kazdej kamery jak rozumiem wchodzi do rejestratora.

tak (lub konwerter i kamera po skrętce)



--
Pozdrawiam
Łukasz
dddddddddddddddddddd
 
Posty: 0
Dołączył(a): 13 gru 2016, o 12:10

Re: monitoring na zadupiu

Postprzez dddddddddddddddddddd » 12 lis 2017, o 01:17


W dniu 11.11.2017 o 11:14, Maciek pisze:
Dnia Sat, 11 Nov 2017 01:47:52 +0100, yabba napisał(a):
Kamery z oświetleniem IR, bo takie zapewne chcesz kupić. Producenci
bardzo optymistycznie podają zasięg oświetlaczy IR. Zasięg realny to 1/2
lub 2/3 deklarowanego.

Czytałem kiedyś, że można zrobić sobie niezależne doświetlenie kluczowych
obszarów diodami IR. Na chłopski rozum to nic skomplikowanego ani drogiego.

jak najbardziej można, tylko... czy nie lepiej dać zwykły halogen/led z
czujką ruchu, który dodatkowo może odstraszyć intruza?

--
Pozdrawiam
Łukasz
dddddddddddddddddddd
 
Posty: 0
Dołączył(a): 13 gru 2016, o 12:10

Re: monitoring na zadupiu

Postprzez pierdofonqubus » 12 lis 2017, o 01:30



mmmmm... interesujace ....
:)

bardzo dziekuje
pierdofonqubus
 
Posty: 0
Dołączył(a): 27 kwi 2017, o 15:20

Re: monitoring na zadupiu

Postprzez pierdofonqubus » 12 lis 2017, o 01:32


i ukryte glosniki by byly dzwieki strzałow i krzyki po niemiecku.

Przepraszam, nie moglem sie powstrzymac a jest 1:30 w nocy i piwo na stole
:)




Użytkownik "ddddddddddddd" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:ou83vo$abg$2@dont-email.me...

W dniu 11.11.2017 o 11:14, Maciek pisze:
Dnia Sat, 11 Nov 2017 01:47:52 +0100, yabba napisał(a):
Kamery z oświetleniem IR, bo takie zapewne chcesz kupić. Producenci
bardzo optymistycznie podają zasięg oświetlaczy IR. Zasięg realny to 1/2
lub 2/3 deklarowanego.

Czytałem kiedyś, że można zrobić sobie niezależne doświetlenie kluczowych
obszarów diodami IR. Na chłopski rozum to nic skomplikowanego ani
drogiego.

jak najbardziej można, tylko... czy nie lepiej dać zwykły halogen/led z
czujką ruchu, który dodatkowo może odstraszyć intruza?

--
Pozdrawiam
Łukasz
pierdofonqubus
 
Posty: 0
Dołączył(a): 27 kwi 2017, o 15:20

<< Poprzednia stronaNastępna strona >>

<< Zobacz inne tematy

 


  • Tematy pokrewne
    Odpowiedzi
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Google Adsense [Bot] i 25 gości



cron