Monitoring jeszcze raz

Główne forum dyskusyjne

Re: Monitoring jeszcze raz

Postprzez AdamSz.adam.szen » 5 lut 2018, o 12:41


W dniu poniedziałek, 5 lutego 2018 12:39:59 UTC+1 użytkownik Piot=
rek Paradysz napisał:
Raczej Power over Ethernet

Racja :)

--=20
Adam Sz.
AdamSz.adam.szen
 
Posty: 0
Dołączył(a): 5 kwi 2016, o 12:50


Re: Monitoring jeszcze raz

Postprzez Kriskszysztofc » 5 lut 2018, o 13:43


W dniu poniedziałek, 5 lutego 2018 10:03:41 UTC+1 użytkownik Adam=
Sz. napisał:
Pewnie, że można. Tylko kup switch z POE (power on ethernet) =
żeby nie trzeba=20
było jeszcze do niego dodatkowo ciągnąć zasilania.
Do tych kamer i tak murze zasilanie ciągnąć bo rozumiem ze o=

ne nie sa POE
https://www.aliexpress.com/item/HD-IP-Camera-720P-1080P-Surveillance-Cam-Wa=
terproof-2MP-CCTV-IP-Security-Camera-Network-Onvif-2/32756736261.html?spm=
=3Da2g0s.9042311.0.0.fuvLF5
Kriskszysztofc
 
Posty: 0
Dołączył(a): 28 lut 2012, o 11:50

Re: Monitoring jeszcze raz

Postprzez Kriskszysztofc » 13 lut 2018, o 13:18


W dniu poniedziałek, 5 lutego 2018 14:36:59 UTC+1 użytkownik Piot=
rek napisał:
On 05-Feb-18 13:43, Kris wrote:
> W dniu poniedziałek, 5 lutego 2018 10:03:41 UTC+1 użytkownik =
Adam Sz. napisał:
>=20
>> Pewnie, że można. Tylko kup switch z POE (power on ethernet)=
żeby nie trzeba
>> było jeszcze do niego dodatkowo ciągnąć zasilania.
> Do tych kamer i tak murze zasilanie ciągnąć bo rozumiem =
ze one nie sa POE
> https://www.aliexpress.com/item/HD-IP-Camera-720P-1080P-Surveillance-Ca=
m-Waterproof-2MP-CCTV-IP-Security-Camera-Network-Onvif-2/32756736261.html?s=

pm=3Da2g0s.9042311.0.0.fuvLF5
>=20
=20
Możesz kupić switch z POE i przed kamerą dać takiego =
"cusia" z wtykiem=20
zasilającym:
=20
https://www.aliexpress.com/item/Hot-POE-Cable-Passive-Power-Over-Ethernet=
-Adapter-Cable-POE-Splitter-Injector-Power-Supply-Module-12/32695459204.htm=

l
=20
Ewentualnie wykorzystać również injector i podłą=
czyć kamerę do zwykłego=20
switcha.
=20
Jeszcze inna opcja to rozbebeszyć kamerę i zamiast kabelka z RJ=
-45 i=20
gniazda zasilającego wetknąć do środka skrętk=C4=
=99 i bezpośrednio w kamerze=20
połączyć dwie pary skrętki do zasilania i kolejne dwi=
e do przewodów=20
sygnałowych. Generalnie roboty na 5 minut a unikasz pierdyliona z=C5=
=82ączy=20
po drodze.

A tak przy okazji jeszcze jedno może naiwne pytanko
Zwykła kamera usb taka za kilkanaście zł wala się mi w =
szafce
Czy da się ja podpiąć do rutera(funbox mam konkretnie) z wej=
ściem usb i uzyskać podgląd z zewnątrz
Kriskszysztofc
 
Posty: 0
Dołączył(a): 28 lut 2012, o 11:50

Re: Monitoring jeszcze raz

Postprzez Adama.g » 13 lut 2018, o 13:40


W dniu 2018-02-13 o 13:18, Kris pisze:
(...)
A tak przy okazji jeszcze jedno może naiwne pytanko
Zwykła kamera usb taka za kilkanaście zł wala się mi w szafce
Czy da się ja podpiąć do rutera(funbox mam konkretnie) z wejściem usb i uzyskać podgląd z zewnątrz


Jeśli routerem zarządza jakiś system linuksowy, to tak. Ale najczęściej
jeszcze w takich przypadkach trzeba dokompilować jaki moduł obsługujący
daną kamerkę i w jakiś sposób ją (a raczej strumień) udostępnić.


--
Pozdrawiam.

Adam
Adama.g
 
Posty: 18
Dołączył(a): 9 wrz 2009, o 10:56

Re: Monitoring jeszcze raz

Postprzez Kriskszysztofc » 21 lut 2018, o 14:25


W dniu wtorek, 13 lutego 2018 13:18:50 UTC+1 użytkownik Kris napisa=C5=
=82:
A tak przy okazji jeszcze jedno może naiwne pytanko

I jeszcze jedno pytanko
W przydasiach wala mi się jakiś nieużywany PCet
Czy można go wykorzystać jako rejestrator ip do nagrywania obrazu=
z 4 na razie kamer HD?
Czyli żeby nagrywał w pętli, umożliwiał podgl=C4=
=85d, detekcja ruchu itp. podstawowe funkcje jakie mają rejestratory
Rejestratory na 8 kamer IP u majfriendów od 30usd już ale skoro m=
am peceta nieużywanego to może warto go zaprząc do pracy
Kriskszysztofc
 
Posty: 0
Dołączył(a): 28 lut 2012, o 11:50

Re: Monitoring jeszcze raz

Postprzez UTF-8QDariuszK.c581adziakdariusz.ladziak » 19 kwi 2018, o 00:06


Adam Sz. pisze:
W dniu poniedziałek, 5 lutego 2018 08:46:59 UTC+1 użytkownik Kris n=
apisał:
Jeszcze jedno pytanie
4 kamery w podbitce, router w domu
Czy do rutera musze ciągnąć 4 skrętki czy można w podbitce d=
ać jakiś tani switch i od niego do domu pociągnąć tylko 1 skrę=

tkę?
Będzie to działało?

Pewnie, że można. Tylko kup switch z POE (power on ethernet) żeby=
nie trzeba
było jeszcze do niego dodatkowo ciągnąć zasilania.
pozdr.


I niech dobrze policzy, jakie PoE - Cisco PoE, IEEE488 PoE czy HiPoE? Bo =

napięcia niby te same, ale moce dysponowane (a i zasada działania mię=
dzy=20
Cisco PoE i IEEE PoE a IEEE HiPoE) się ciut różnią. Kolejne wers=
je=20
potrafią coraz więcej, coraz więcej mocy dają.

--=20
Darek
UTF-8QDariuszK.c581adziakdariusz.ladziak
 
Posty: 0
Dołączył(a): 16 mar 2016, o 08:31

Re: Monitoring jeszcze raz

Postprzez UTF-8QDariuszK.c581adziakdariusz.ladziak » 19 kwi 2018, o 00:10


Adam Sz. pisze:
W dniu poniedziałek, 5 lutego 2018 10:55:19 UTC+1 użytkownik Kris n=
apisał:
A z rejestratorem nie będzie problemu?
Bo jak widze to 4 kanałowe rejestratory maja 4 osobne wejście do k=
amer

Ale czekaj bo nie czytałem wcześniej - to są normalne kamery IP, =
czy
zwykłe analogowe ale puszczasz sygnał po skrętce (jakimś adapte=
rem)?

Jak to normalne kamery IP to nie ma opcji, żeby to nie działało -=
a
rejestrator ma pewnie po prostu wbudowany switch :)
pozdr.

Jak kamera nieruchoma, a oświetlacz IR nie za duży, to nie ma sił=

y.=20
Jak szybką PTZ-kę połączysz pod Cisco PoE, to ci maksymalną prę=
dkość=20
obrotu ze dwa razy zmniejszy. Albo i trzy...

--=20
Darek
UTF-8QDariuszK.c581adziakdariusz.ladziak
 
Posty: 0
Dołączył(a): 16 mar 2016, o 08:31

<< Poprzednia stronaNastępna strona >>

<< Zobacz inne tematy

 


  • Tematy pokrewne
    Odpowiedzi
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 21 gości



cron