Jak podlaczyc (elektryka)?

Główne forum dyskusyjne

Jak podlaczyc (elektryka)?

Postprzez Dydarek@meritum.com.pl » 20 sty 2010, o 23:53


Sorry za banalne pytanie ale nie chce na poczatku narobic jakiegos
zwarcia, wystarczy ze na Slasku nie ma pradu.

Chce podlaczyc zarowke (zwykla 75) w takiej budowlanej obudowie.
Oprawka ma 2 druciki a kabel wychodzacy z sufitu ma ich 5. Gdzie mam
te 2 wlozyc? Nie widzialem kolorow kabelkow (nie bylo ich a moze sa
zamalowane) co zrobic jesli nie bedzie kolorow do ktorych podlaczyc?

Pozdrawiam
Dy
Dydarek@meritum.com.pl
 
Posty: 361
Dołączył(a): 8 wrz 2009, o 22:34


Re: Jak podlaczyc (elektryka)?

Postprzez AdamSzendzielorzadam.szen » 20 sty 2010, o 23:57


On 20 Sty, 23:53, Dy wrote:
Chce podlaczyc zarowke (zwykla 75) w takiej budowlanej obudowie.
Oprawka ma 2 druciki a kabel wychodzacy z sufitu ma ich 5. Gdzie mam
te 2 wlozyc? Nie widzialem kolorow kabelkow (nie bylo ich a moze sa
zamalowane) co zrobic jesli nie bedzie kolorow do ktorych podlaczyc?

Biezesz probowke (srubokrecik z lampka;) i szukasz najpierw gdzie jest
faza (jak zaswieci to jest). Potem szukasz gdzie fazy nie ma (nie
swieci). Do tych dwoch podlaczasz i sprawdzasz czy dziala :) Jak nie,
to szukasz innego kabelka pod ktorym probowka nie zaswieci (znaczy
poprzednio wycelowales w przewod ochronny, zamiast neutralny - oba nie
swieca). Mozesz tez celowac na oko az zaswieci - nic nie popsujesz,
tylko uwazaj zeby cie nie walnelo ;-)
pozdr.

--
Adam Sz.
AdamSzendzielorzadam.szen
 
Posty: 1603
Dołączył(a): 11 wrz 2009, o 17:12

Re: Jak podlaczyc (elektryka)?

Postprzez Maniek4brunobanani » 21 sty 2010, o 00:02



Uzytkownik "Dy" napisal w wiadomosci
news:5e85e97d-6779-4a85-b0f6-76ddb4dc6ce3@h2g2000yqj.googlegroups.com...
Sorry za banalne pytanie ale nie chce na poczatku narobic jakiegos
zwarcia, wystarczy ze na Slasku nie ma pradu.

Chce podlaczyc zarowke (zwykla 75) w takiej budowlanej obudowie.
Oprawka ma 2 druciki a kabel wychodzacy z sufitu ma ich 5. Gdzie mam
te 2 wlozyc? Nie widzialem kolorow kabelkow (nie bylo ich a moze sa
zamalowane) co zrobic jesli nie bedzie kolorow do ktorych podlaczyc?

Zielono-zolty to ochronny, do niego nie podlaczasz, bo walnie roznicowka.
Niebieski to zero a reszta to faza. Trzy kolory poza tymi wyzej to pewnie
kable z wlacznika swiecznikowego (podwojnego) laczacego kolejne komplety
zarowek w oprawi z kilkoma zarowkami. Szczerze mowiac nie wiem po co piec,
chyba ze to kabel z napieciem trojfazowym. Wez probowke i sprawdz gdzie po
wlaczeniu wlacznika masz napiecie. To bedzie "jeden z nich". Drugi powinien
byc koloru niebieskiego. Oba podlaczasz do oprawy i powinno byc git. Jezeli
to trzy fazy to jednak powinienes byc ostrozny, choc schemat ten sam.

Pozdro.. TK

Maniek4brunobanani
 
Posty: 3496
Dołączył(a): 10 wrz 2009, o 14:30

Re: Jak podlaczyc (elektryka)?

Postprzez AdamSzendzielorzadam.szen » 21 sty 2010, o 00:10


On 21 Sty, 00:02, "Maniek4" wrote:
Zielono-zolty to ochronny, do niego nie podlaczasz, bo walnie roznicowka.

Nie strasz go, widzisz ze sie nie zna ;) DY -> Walnie = wybije!
Kneflem wlaczysz ponownie :) Rozwalic nic nie rozwalisz, bez obaw :-)
pozdr.

--
Adam Sz.
AdamSzendzielorzadam.szen
 
Posty: 1603
Dołączył(a): 11 wrz 2009, o 17:12

Re: Jak podlaczyc (elektryka)?

Postprzez Cybcybus » 21 sty 2010, o 00:13


On Wed, 20 Jan 2010 15:10:06 -0800 (PST), Adam Szendzielorz
wrote:

Nie strasz go, widzisz ze sie nie zna ;) DY -> Walnie = wybije!
Kneflem wlaczysz ponownie :) Rozwalic nic nie rozwalisz, bez obaw :-)

tylko jesli tam na tym 5 przewodach sa 3 fazy i polaczy ze soba dwie
fazy to moze sie z lekka zdziwic - zarowka moze nie wytrzymac w
warunkach polowych 400V i strzeli - wiecej strachu niz szkod, ale
lepeij nie trzymac blisko twarzy.

pozdarwiam,
Cyb
Cybcybus
 
Posty: 100
Dołączył(a): 10 wrz 2009, o 18:41

Re: Jak podlaczyc (elektryka)?

Postprzez Dydarek@meritum.com.pl » 21 sty 2010, o 00:13

Biezesz probowke (srubokrecik z lampka;) i szukasz najpierw gdzie jest
faza (jak zaswieci to jest).

Ale znalazlem chyba takie 2

Potem szukasz gdzie fazy nie ma (nie
swieci). Do tych dwoch podlaczasz i sprawdzasz czy dziala :) Jak nie,
to szukasz innego kabelka pod ktorym probowka nie zaswieci (znaczy
poprzednio wycelowales w przewod ochronny, zamiast neutralny - oba nie
swieca). Mozesz tez celowac na oko az zaswieci

Ok. bede probowal

Dzieki.
Dy
Dydarek@meritum.com.pl
 
Posty: 361
Dołączył(a): 8 wrz 2009, o 22:34

Re: Jak podlaczyc (elektryka)?

Postprzez Cybcybus » 21 sty 2010, o 00:14


On Wed, 20 Jan 2010 15:13:12 -0800 (PST), Dy
wrote:
Biezesz probowke (srubokrecik z lampka;) i szukasz najpierw gdzie jest
faza (jak zaswieci to jest).

Ale znalazlem chyba takie 2

to lacz jeden taki ktory swieci z jednym takim ktory nie swieci.

pozdrawiam,
Cyb
Cybcybus
 
Posty: 100
Dołączył(a): 10 wrz 2009, o 18:41

Re: Jak podlaczyc (elektryka)?

Postprzez AdamSzendzielorzadam.szen » 21 sty 2010, o 00:15


On 21 Sty, 00:13, Cyb
wrote:
tylko jesli tam na tym 5 przewodach sa 3 fazy i polaczy ze soba dwie
fazy to moze sie z lekka zdziwic - zarowka moze nie wytrzymac w
warunkach polowych 400V i strzeli - wiecej strachu niz szkod, ale
lepeij nie trzymac blisko twarzy.

Tez przed chwila skonczylem na TVNie ogladac "Eksplozje" ;))))
pozdr.

--
Adam Sz.
AdamSzendzielorzadam.szen
 
Posty: 1603
Dołączył(a): 11 wrz 2009, o 17:12

Re: Jak podlaczyc (elektryka)?

Postprzez Dydarek@meritum.com.pl » 21 sty 2010, o 00:21

Zielono-zolty to ochronny, do niego nie podlaczasz, bo walnie roznicowka.

Taki chyba znalazlem ale ciemno juz bylo i bede to probowal podlaczyc
jutro w ciagu dnia.
Niebieski to zero a reszta to faza.

Ok. bede szukal niebeieskiego.

Trzy kolory poza tymi wyzej to pewnie
kable z wlacznika swiecznikowego (podwojnego) laczacego kolejne komplety
zarowek w oprawi z kilkoma zarowkami. Szczerze mowiac nie wiem po co piec=
,


Tak jest nic na to nie poradze :-)
chyba ze to kabel z napieciem trojfazowym.

Nie podejrzewam, zby do zaslania zyrandola ciagneli 3 fazy. Fakt, że w
mieszkaniu jest podlaczenie 3 fazowe do kuchenki - nie ma gazu. Wiec
moze jakis specialista cos wykombinowal. Mam nadzieje ze nie.

Wez probowke i sprawdz gdzie po
wlaczeniu wlacznika masz napiecie. To bedzie "jeden z nich". Drugi powini=
en
byc koloru niebieskiego. Oba podlaczasz do oprawy i powinno byc git.

Sprawdzilem ale mam chyba w 2 przewodach napiecie. Po ciemku to
robilem wiec moze pomylilem te kabelki.

Jezeli
to trzy fazy to jednak powinienes byc ostrozny, choc schemat ten sam.


Dzieki. Pozdrawiam
Dy
Dydarek@meritum.com.pl
 
Posty: 361
Dołączył(a): 8 wrz 2009, o 22:34

Re: Jak podlaczyc (elektryka)?

Postprzez Dydarek@meritum.com.pl » 21 sty 2010, o 00:29


Tez przed chwila skonczylem na TVNie ogladac "Eksplozje" ;))))
pozdr.

--
Adam Sz.

To tylko mieszkanie nie prosektorium, wtedy dopiero powialo by
chlodem :-)
Jak sie czlowiek naladuje dobra explozja to i spi mu sie lepiej.

Pozdrawiam nie wybuchowo.
Dy
Dydarek@meritum.com.pl
 
Posty: 361
Dołączył(a): 8 wrz 2009, o 22:34

Następna strona >>

<< Zobacz inne tematy

 


  • Tematy pokrewne
    Odpowiedzi
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 22 gości



cron