Hydrofor z pompą czy osobno?

Główne forum dyskusyjne

Hydrofor z pompą czy osobno?

Postprzez amirdidotom » 26 kwi 2010, o 14:48


Jakie wady ma hydrofor z pompą
tak jak to:
http://allegro.pl/item1006815010_80l_hydrofor_mh1300_pompa_mh_1300_express_wysylka.html

czy lepiej wybrać osobno sam chydrofor i pompę

ma to byc uzyte do
studni niezbyt głebokiej bo ok 5m, woda podskórna.

ale w przyszłości rozważam studnię głębionową

jakie wady i zalety ma rozwiązanie hydroforu z pompą,
warto się w to pchac? czy filtr jest potrzebny, woda z studni będzie uzywana
do podlewania ogrodka.

pozdrawiam
A

amirdidotom
 
Posty: 229
Dołączył(a): 10 wrz 2009, o 16:48


Re: Hydrofor z pompą czy osobno?

Postprzez AndrzejLawaalawanews » 26 kwi 2010, o 14:59


Amir pisze:
jakie wady i zalety ma rozwiązanie hydroforu z pompą,
warto się w to pchac? czy filtr jest potrzebny, woda z studni będzie uzywana
do podlewania ogrodka.

Jeśli tylko do podlewania ogródka to zbiornik ciśnieniowy jest w ogóle
zbędny - po prostu włączasz podlewanie włączając pompę.
AndrzejLawaalawanews
 
Posty: 800
Dołączył(a): 9 wrz 2009, o 08:36

Re: Hydrofor z pompą czy osobno?

Postprzez Adamadamw777 » 26 kwi 2010, o 16:42

jakie wady i zalety ma rozwiązanie hydroforu z pompą,
warto się w to pchac? czy filtr jest potrzebny, woda z studni będzie
uzywana do podlewania ogrodka.

Ja u siebie pompę wrzuciłem do studni, nie chcę żeby mi buczała za
ścianą. W domu będzie tylko zbiornik. Tylko że ja zasilam dom +
podlewanie
Adam

Adamadamw777
 
Posty: 172
Dołączył(a): 9 wrz 2009, o 00:29

Re: Hydrofor z pompą czy osobno?

Postprzez Maniek4spamerwon » 26 kwi 2010, o 17:15



Użytkownik "Amir" napisał w wiadomości
news:hr45j1$n6e$1@inews.gazeta.pl...
jakie wady i zalety ma rozwiązanie hydroforu z pompą,
warto się w to pchac? czy filtr jest potrzebny, woda z studni będzie
uzywana do podlewania ogrodka.

Hydrofor to calosc, pompa, zbiornik, zawor cisnieniowy. Zbiornik to zbiornik
a pompa to pompa, calosc to zestaw hydroforowy.
Jezeli w przyszlosci planujesz studnie glebinowa to pompa kupiona z
hydroforem do tego sie nie nada. Do studni glebinowych stosuje sie zupelnie
inne pompy wpuszczane do studni, ktorych dzialanie polega glownie na
pompowaniu wody do gory a nie na pompowaniu i ssaniu z ziemi. Co bys nie
kupil to z pompy zakupionej do Twojej 5m studni pozniej i tak nie
skorzystasz. Skup sie zatem na cenie i potrzebnej wielkosci zbiornika. Pompa
kupiona oddzielnie wcale nie musi byc tansza od calego zestawu. Za to z
zestawu mozesz wymontowac istniejaca pompe i podlaczyc zbiornik do innej
pompy, rowniez glebinowej.
Filtry sa niezbedne nie tyle do picia co do zabezpieczenia pompy przed
dostawaniem sie piasku i innych zanieczyszczen.

Pozdro.. TK

Maniek4spamerwon
 
Posty: 876
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 15:40

Re: Hydrofor z pompą czy osobno?

Postprzez Amiragnieszka.kobierskaAA » 26 kwi 2010, o 17:15



Jeśli tylko do podlewania ogródka to zbiornik ciśnieniowy jest w ogóle
zbędny - po prostu włączasz podlewanie włączając pompę.

tak mam obecnie, ale nie daje rady słabe ciśnienie

zraszać do trawy w zasadzie nie działa na 40m wężu
Amiragnieszka.kobierskaAA
 
Posty: 85
Dołączył(a): 14 lut 2010, o 09:10

Re: Hydrofor z pompą czy osobno?

Postprzez Maniek4spamerwon » 26 kwi 2010, o 17:21



Użytkownik "amir" napisał w wiadomości
news:hr4e7q$mq8$1@inews.gazeta.pl...

Jeśli tylko do podlewania ogródka to zbiornik ciśnieniowy jest w ogóle
zbędny - po prostu włączasz podlewanie włączając pompę.

tak mam obecnie, ale nie daje rady słabe ciśnienie

zraszać do trawy w zasadzie nie działa na 40m wężu

Hydrofor nie koniecznie cos tu pomoze. Jak wydatek studni jest kiepski to
zadna pompa nic nie pomoze. Problemem jest nie brak hydroforu tylko brak
wydajnej pompy i/lub studni. Hydrofort to komfort w ujeciu jakosciowym a nie
wydajnosciowym. Po prostu odkrecasz wode i ja masz zawsze, bez koniecznosci
wlaczania i wylaczania pompy.

Pozdro.. TK

Maniek4spamerwon
 
Posty: 876
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 15:40

Re: Hydrofor z pompą czy osobno?

Postprzez AndrzejS.AS » 27 kwi 2010, o 07:33


Maniek4 pisze:
...
kupiona oddzielnie wcale nie musi byc tansza od calego zestawu. Za to z
zestawu mozesz wymontowac istniejaca pompe i podlaczyc zbiornik do innej
pompy, rowniez glebinowej.
...


Czy pompe glebinowa mozna dodatkowo obciazyc obowiazkiem trzymania
cisnienia w zbiorniku? Pytam bo widze dookola zestawy: silnik
powierzchniowy - zbiornik, jak chocby tu:

http://www.allegro.pl/item1007041317_50l_hydrofor_aj_50_60_jy1000_pompa_express_wysylk.html

i nie widze zestawów pompa glebinowa - zbiornik (co zreszta jest
troche bez sensu, bo po co ten zbiornik? Chyba zeby umyc rece na
pasywnym cisnieniu z bufora, bez wlaczania silnika?).

Kombinuje wiec tak (a chodzi tylko o mocne zraszacze):

- Niedroga pompa w studni (ok 13 m) napelnia 1000 litrowy zbiornik
i czujnikiem utrzymuje w nim jakis poziom.

- Za zbiornikiem zestaw hydroforowy jak w podanym linku, który dba
o cisnienie.

Bedzie korzysc na cisnieniu i oszczednosc na zalaczaniu pompy glebinowej?

pozdr serd
--
A S
AndrzejS.AS
 
Posty: 198
Dołączył(a): 9 wrz 2009, o 10:13

Re: Hydrofor z pompą czy osobno?

Postprzez AndrzejLawaalawanews » 27 kwi 2010, o 09:42


amir pisze:
Jeśli tylko do podlewania ogródka to zbiornik ciśnieniowy jest w ogóle
zbędny - po prostu włączasz podlewanie włączając pompę.

tak mam obecnie, ale nie daje rady słabe ciśnienie

zraszać do trawy w zasadzie nie działa na 40m wężu

To masz po prostu za słabą pompę - zbiornik hydroforowy działa wyłącznie
jako swoisty akumulator niskiej pojemności, a to nie pomoże na problemy
ze zbyt słabym zasilaniem.
AndrzejLawaalawanews
 
Posty: 800
Dołączył(a): 9 wrz 2009, o 08:36

Re: Hydrofor z pompą czy osobno?

Postprzez Maniek4spamerwon » 27 kwi 2010, o 09:45



Użytkownik "Andrzej S." napisał w wiadomości
news:4bd6851e$1@news.home.net.pl...
Maniek4 pisze:
...
kupiona oddzielnie wcale nie musi byc tansza od calego zestawu. Za to z
zestawu mozesz wymontowac istniejaca pompe i podlaczyc zbiornik do innej
pompy, rowniez glebinowej.
...


Czy pompe glebinowa mozna dodatkowo obciazyc obowiazkiem trzymania
cisnienia w zbiorniku? Pytam bo widze dookola zestawy: silnik
powierzchniowy - zbiornik, jak chocby tu:

Bo z pompami glebinowymi nie jest tak prosto. Je sie dobiera pod konkretne
potrzeby, poza tym sa dosc drogie. Oczywiscie mozna ja podlaczyc do kazdego
zbiornika tak jak kazda inna pompe, tyle ze ta jest ponizej lustra wody i
pompuje ja do gory. Ma to znaczenie w glebokich studniach. Pompa
nawierzchniowa ma okreslone mozliwosci ssawne i lustro wody nie moze byc
ponizej okreslonej glebokosci, bo pompa nie da rady zassac wody. Dla tego w
glebokich studniach stosuje sie pompy glebinowe, maja tez zwykle wieksza
wydajnosc.
i nie widze zestawów pompa glebinowa - zbiornik (co zreszta jest
troche bez sensu, bo po co ten zbiornik? Chyba zeby umyc rece na
pasywnym cisnieniu z bufora, bez wlaczania silnika?).

Zbiornik to przede wszystkim bufor. Umozliwia korzystania z wody bez
pamietania o jej pompowaniu. Odkrecasz zawor, spada cisnienie w zbiorniku
pompa sie zalacza. Napompuje do okreslonego cisnienia i sie wylacza. Ty
ciagle mozesz korzystac z wody.
Kombinuje wiec tak (a chodzi tylko o mocne zraszacze):

- Niedroga pompa w studni (ok 13 m) napelnia 1000 litrowy zbiornik
i czujnikiem utrzymuje w nim jakis poziom.

- Za zbiornikiem zestaw hydroforowy jak w podanym linku, który dba
o cisnienie.

Bedzie korzysc na cisnieniu i oszczednosc na zalaczaniu pompy glebinowej?

Jak dla mnie przekombinowane. Poszukaj pompy mogacej zassac Twoja wode, ew.
umiesc ja w studni nad lustrem wody i pompuj do zbiornika cisnieniowego, tj.
zrob normalny hydrofor z pompa w studni jezeli lustro wody bedzie zbyt
niskie. Mozesz kupic tez pompe glebinowa. Dwa zbiorniki i dwie pompy to
troche bez sensu. Jak zraszaczy masz duzo to pompa i tak praktycznie caly
czas bedzie pracowac, bo pobor wody bedzie rowny wydatkowi pompy.

Pozdro.. TK

Maniek4spamerwon
 
Posty: 876
Dołączył(a): 27 lut 2010, o 15:40

Re: Hydrofor z pompą czy osobno?

Postprzez AndrzejLawaalawanews » 27 kwi 2010, o 09:48


adam pisze:
Ja u siebie pompę wrzuciłem do studni, nie chcę żeby mi buczała za
ścianą. W domu będzie tylko zbiornik. Tylko że ja zasilam dom +
podlewanie

Mam tak samo :) Zdecydowanie najlepsze rozwiązanie - jeden sąsiad miał
wszystko w domu i miał koszmarny hurgot, drugi wszystko wsadził w ziemię
i miał inne problemy (zdaje się raz nawet mu przymarzło w zbiorniku, bo
miał marnie ocieplone).

A do samego podlewania wystarczy wydajna pompa w wydajnej studni.

Albo duuuuuuuuuuuuuuża beczka na deszczówkę ;)
AndrzejLawaalawanews
 
Posty: 800
Dołączył(a): 9 wrz 2009, o 08:36

Następna strona >>

<< Zobacz inne tematy

 


  • Tematy pokrewne
    Odpowiedzi
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Exabot [Bot], Google [Bot] i 15 gości