fundament

Główne forum dyskusyjne

Re: fundament

Postprzez robercik-usrobercikus » 14 cze 2009, o 14:00


Kris pisze:
Co to za fundamenty ze potrzebujesz 40 m3 betonu?

Zwyczajne fundamenty...

Ja u siebie wyliczyłem jakieś 47 - 48 m3 betonu.
Wystarczy, że jest trochę więcej wpuszczony w ziemię niż standardowo i
masz.. :-), no chyba, że stawiasz na gruncie :-D... wtedy masz mniej
betonu, ale chałupa się nie utrzyma i po większej ulewie popłynie.

pozdrawiam
robercik-us
robercik-usrobercikus
 
Posty: 1259
Dołączył(a): 9 wrz 2009, o 11:12


Re: fundament

Postprzez Maniek4brunobanani » 14 cze 2009, o 14:10



Użytkownik "robercik-us" napisał w wiadomości
news:h12s9t$o6c$1@news.onet.pl...
Ja u siebie wyliczyłem jakieś 47 - 48 m3 betonu.
Wystarczy, że jest trochę więcej wpuszczony w ziemię niż standardowo i
masz.. :-), no chyba, że stawiasz na gruncie :-D... wtedy masz mniej
betonu, ale chałupa się nie utrzyma i po większej ulewie popłynie.

A jak w wykopie szerokosci scian fundamentowych zrobic lawy fundamentowe??

Pozdro.. TK

Maniek4brunobanani
 
Posty: 3496
Dołączył(a): 10 wrz 2009, o 14:30

Re: fundament

Postprzez Marcinbrak » 14 cze 2009, o 14:48


tak sobie wyliczyłem:
dom 18x9m
fundament szeroki ok 50cm i głęboki min 1m to juz wychodzi "dookoła" około
27m3
40m3 myslę z powodzeniem się uskłada.....


Użytkownik "Kris" napisał w wiadomości
news:h12l7j$85u$1@news.onet.pl...

Użytkownik "Marcin" napisał w wiadomości
news:h1142b$b0e$1@nemesis.news.neostrada.pl...
witam, przymierzam się do wylania fundamentów, czy jest sens robić to
metodą gospodarczą (kilku ludzi których trzeba opłacić, organizacja
materiałów, cały dzień roboty itd) czy może lepiej zamówić gotowy beton i
mieć spokojną głowę? będzie tego myślę ok 40 m3. Metodą gospodarczą
będzie pewnie taniej, ale czy lepiej?

Co to za fundamenty ze potrzebujesz 40 m3 betonu?


--
Pozdrawiam

Kris

Marcinbrak
 
Posty: 19
Dołączył(a): 11 wrz 2009, o 17:01

Re: fundament

Postprzez KriskszysztofcWyWaL » 14 cze 2009, o 15:18



Użytkownik "Marcin" napisał w wiadomości
news:h12v78$g00$1@atlantis.news.neostrada.pl...
tak sobie wyliczyłem:
dom 18x9m
fundament szeroki ok 50cm i głęboki min 1m to juz wychodzi "dookoła" około
27m3
40m3 myslę z powodzeniem się uskłada.....


Użytkownik "Kris" napisał w wiadomości
news:h12l7j$85u$1@news.onet.pl...

Użytkownik "Marcin" napisał w wiadomości
news:h1142b$b0e$1@nemesis.news.neostrada.pl...
witam, przymierzam się do wylania fundamentów, czy jest sens robić to
metodą gospodarczą (kilku ludzi których trzeba opłacić, organizacja
materiałów, cały dzień roboty itd) czy może lepiej zamówić gotowy beton
i mieć spokojną głowę? będzie tego myślę ok 40 m3. Metodą gospodarczą
będzie pewnie taniej, ale czy lepiej?

Co to za fundamenty ze potrzebujesz 40 m3 betonu?

A nie lepiej zrobić ławy a fundament wymurowac z bloczków?



--
Pozdrawiam

Kris
KriskszysztofcWyWaL
 
Posty: 1500
Dołączył(a): 10 wrz 2009, o 14:35

Re: fundament

Postprzez kikijg » 14 cze 2009, o 17:10



"pluton" wrote in message
news:h12a4u$9pn$1@inews.gazeta.pl...
witam, przymierzam się do wylania fundamentów, czy jest sens robić to
metodą
gospodarczą (kilku ludzi których trzeba opłacić, organizacja materiałów,
cały dzień roboty itd) czy może lepiej zamówić gotowy beton i mieć
spokojną
głowę? będzie tego myślę ok 40 m3. Metodą gospodarczą będzie pewnie
taniej,
ale czy lepiej?


40 m3 ?? Stawiasz osiedle domkow jednorodzinnych ?
40 m3 to 150-200 betoniarek 250 litrowych.
Zakladajac ze jedna betoniarke napelni sie, wymiesza i oprozni
w 15 minut, dostajemy ze 3 dni robocze.

Ja widziałem jak robią beton na budowie u mnie i była wielka awantura. Nie
mieszali skurwiele do końca i widać było niewymieszany piasek, a zalewali
nadproża tylko.
Trzeba stać przy gnojach cały czas. Po drugie ładują betoniarkę na maxa, że
aż stoi pionowo. A jak pionowo to sie w niej nie miesza.
O kant dupy to mieszanie betonu na budowie. Nie wsypią tyle cementu ile
trzeba, nie dadzą kruszywa, plastyfikatora, wleją napowietrzacz do zaprawy
zamiast właściwego.
Trzeba stać nad nimi jak mają zamiar cokolwiek zalewać. O fundamentach to
można zapomnieć.

kikijg
 
Posty: 199
Dołączył(a): 11 wrz 2009, o 16:40

Re: fundament

Postprzez AndrzejS.AS » 14 cze 2009, o 18:38


Kris pisze:

A nie lepiej zrobić ławy a fundament wymurowac z bloczków?



Oczywiscie ze lepiej. I 2 ludzi wystarczy.
I trudniej cos spieprzyc.

pozdro
--
A S
AndrzejS.AS
 
Posty: 198
Dołączył(a): 9 wrz 2009, o 10:13

Re: fundament

Postprzez Marexmarksv.SKASUJ » 14 cze 2009, o 19:30


Andrzej S. napisał(a):
Kris pisze:
>
> A nie lepiej zrobić ławy a fundament wymurowac z bloczków?
>
>

Oczywiscie ze lepiej. I 2 ludzi wystarczy.
I trudniej cos spieprzyc.

pozdro
Wracając do metody sporządzania : wg mnie tylko gotowy z gruchy,- powody

k.w.Też zastosowalem i dzisiaj bym nie zmienial.U mnie dom podpiwniczony w
70%, scianki fundamentów z bloczków silikatowych gr.25cm, zewnetrznie dobrze
zaizolowany i pózniej docieplony(nie styro!) stropowany był dwukrotnie
płytami kanałowymi("żerańskimi")i dzieki dżwigowi instalowany w godzinę
kazdy. Czas, koszt i precyzja nieporównywalnie korzystniejsza. Nie wszystko
ręcznie czlowiek ukręci..
pozdrawiaM

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
Marexmarksv.SKASUJ
 
Posty: 13
Dołączył(a): 9 wrz 2009, o 12:57

Re: fundament

Postprzez JarekP.jarekkropkap@gazeta.pl » 14 cze 2009, o 19:33


Maniek4 wrote:
B20 na fybdament konieczny nie jest.

W moim projekcie w ławach miał być B20, z tego co wiem, zwykle tez
takim się ławy zalewa. Czy taki jest konieczny, czy wystarczy
słabszy - nie wiem, nie mi decydować.

J.
JarekP.jarekkropkap@gazeta.pl
 
Posty: 647
Dołączył(a): 8 wrz 2009, o 21:23

Re: fundament

Postprzez Maniek4brunobanani » 14 cze 2009, o 20:32



Użytkownik "Jarek P." napisał w wiadomości
news:h13fqo$bil$1@inews.gazeta.pl...
W moim projekcie w ławach miał być B20, z tego co wiem, zwykle tez takim
się ławy zalewa. Czy taki jest konieczny, czy wystarczy słabszy - nie
wiem, nie mi decydować.

Slusznie, nalezy robic wg. projektu. Ja np. B15 mam w stropie i wisi, a B20
tylko w konstrukcyjnie trudnych elementach. W wiekszosci przypadkow B15 jest
wystarczajace na fundamenty i zapewne czesto jest jest nawet slabszy, w
wiekszosci przypadkow oczywiscie, Twoj moze nim nie byc. Dawniej nie bylo
betoniarni i kilkusetletnie co najmniej budowle mozemy podziwiac do dzis, o
czym nalezy pamietac zanim popadnie sie w paranoje. Mozesz byc rowniez z
Warszawy, gdzie w mojej okolicy krazyly swego czasu wrecz legendy jakie to
betony projektuje sie w stolicy dorabiajac betoniarzy.

Pozdro.. TK

Maniek4brunobanani
 
Posty: 3496
Dołączył(a): 10 wrz 2009, o 14:30

Re: fundament

Postprzez robercik-usrobercikus » 14 cze 2009, o 20:41


Maniek4 pisze:
A jak w wykopie szerokosci scian fundamentowych zrobic lawy fundamentowe??

Tutaj właśnie tak budują... Leją w rowek beton do głębokości

przemarzania i tyle, a co ponad grunt, szalują i mają fundament... Tyle,
że betonu idzie o wiele więcej, a i nie wiadomo jak go zaizolować i
zdrenować...
U mnie ściany będą miały szerokość 25 cm. a ławy 50 cm, ale nie
zamierzam kopać rowka tylko na szerokość ław, bo to może być
niewykonalne :-) - obsypie się, a poza tym potem majster nie wlazłby z
szalunkiem. Trzeba zebrać więcej ziemi.

pozdr.
robercik-us
robercik-usrobercikus
 
Posty: 1259
Dołączył(a): 9 wrz 2009, o 11:12

<< Poprzednia stronaNastępna strona >>

<< Zobacz inne tematy

 


  • Tematy pokrewne
    Odpowiedzi
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 12 gości



cron