Elektryka na tapecie

Główne forum dyskusyjne

Re: Elektryka na tapecie

Postprzez Lisciastylisciasty » 22 lip 2018, o 19:09


W dniu niedziela, 22 lipca 2018 13:57:20 UTC+2 użytkownik Myjk napisa=
ł:
Za dwa tygodnie ma wkroczyć elektryk, projekt elektryki jest -- jaki=
eś rady
na co warto zwrócić uwagę, szczególnie w skrzynce?

Żeby skrzynka była 2x większa niż pierwotnie zakła=
dana, żeby nie było
burdelu w przewodach, porządne prowadzenie przewodów N i PE.
Dodatkowo, chcę wydzielić strefy do podtrzymywania i zastosowa=
ć do tych
obwodów zasilacze z bateriami (bo na TPW2 z gwarancją pewnie si=
ę nie
doczekam) posadowione w garażu:=20

Nie mam pojęcia o tym większego niż to co wyczytałem gd=
zieś tam,
ale ja bym celował w prostotę, czyli zrobić przełą=
cznik na agregat
i zasilać całą chatę.=20
=20
Pps. czy są bezpieczniki główne które można z od=
ległości (np. przyciskiem w
salonie) wyłączyć?

A po cholerę coś takiego?
Wyłączniki sterowane są w przemyśle, ale to kupa kasy j=
eżeli chodzi
o zastosowanie "cywilne".

Co do fotowoltaiki to tylko zostawić miejsce w skrzynce na ewentualne
bebechy i monitoring albo przewidzieć z boku drugą skrzynkę.=
=20
Jeżeli chciałbyś też liczyć zużycie chał=
upy to przewody zasilające
chatę wpiąć gdzieś na listwę zaciskową a pote=
m dopiero na zabezpieczenia,
żeby to można było w razie czego łatwo modyfikować=
.

L.
Lisciastylisciasty
 
Posty: 46
Dołączył(a): 25 mar 2010, o 21:00


Re: Elektryka na tapecie

Postprzez UTF-8BQnVkecWEbudynpl.poland » 22 lip 2018, o 20:47


W dniu niedziela, 22 lipca 2018 13:57:20 UTC+2 użytkownik Myjk napisa=
ł:
Za dwa tygodnie ma wkroczyć elektryk, projekt elektryki jest -- jaki=
eś rady
na co warto zwrócić uwagę, szczególnie w skrzynce? In=
stalacja ma być przede
wszystkim bardzo dobrze zabezpieczona przed przepięciami. Co tam zat=
em musi
być20
=20
Dodatkowo, chcę wydzielić strefy do podtrzymywania i zastosowa=
ć do tych
obwodów zasilacze z bateriami (bo na TPW2 z gwarancją pewnie si=
ę nie
doczekam) posadowione w garażu:=20
=20
https://techtron.pl/k112,zasilanie-awaryjne-ups-do-kotlow-piecow-pomp-co-=
solarow-bram.html
=20
Do monitoringu i netu pewnie wystarczy ZA TECH 300-500W, do kompa powinie=
n
styknąć 500W. Do tego pewnie akumulatory po 150Ah czyli w sumie=
~3,5kWh. W
sumie koszt około 3k zł brutto. Wystarczy to wpiąć pr=
zed wymagane obwody,
czy jeszcze o czymś pamiętać, np. z zamierzeniem zamontowa=
nia w przyszłości
paneli PV? Może są na rynku lepsze zasilacze niż podlinkow=
ane TechTrony?
=20
Ps. ekeltryk krzyknął za dom ~200m2 wstępnie 16 tys. z=C5=
=82 (materiał +
robocizna) z każdym punktem na oddzielnym obwodzie i kluczowymi elem=
entami
(zmywarka/lodówka etc.) na niezależnych bezpiecznikach, w tym i=
nstalacja na
ogród i do bramy, z sieciami alarmową, LAN (monitoring), TV/SAT=
i domofonem
do bramy.
=20
Pps. czy są bezpieczniki główne które można z od=
ległości (np. przyciskiem w
salonie) wyłączyć?

do celow domowych nie ma, rozwiazania przemysłowe są, ino to bedz=
ie przerost formy nad trescią.
Natomiast w sposób łatwy mozna zastosować przekaźnik zw=
ierajacy zero i ochronny - wyleci wtedy różnicówka, jesli j=
ą dasz jako wyłacznik główny.


w jednej rozdzielnicy 3x12 takiej wstępnej zmiesciłem:
zaciski przewodów (bo mam grube)
przełacznik agregat-sieć
ograniczniki przepięć
nadmiarówka kierunek rozdzielnica parter
nadmiarówka kierunek rozdzielnica pietro
różnicowka+nadmiarówka kierunek garaż
różnicowka+nadmiarówka kierunek kotłownia (bo ogrzewani=
e bedzie elektryczne)
przekaźniki priorytetowe (jesli parter+pietro wezma za dużo do od=
łączy się kotłownia)

potem bedą juz raczej proste rozdzielnice parter/pietro/garaz/kotlowni=
a

w złączu kablowym dałem też różnicówk=C4=
=99, którą kiedys wymienie na selekcyjną


b.
UTF-8BQnVkecWEbudynpl.poland
 
Posty: 0
Dołączył(a): 24 wrz 2016, o 20:10

Re: Elektryka na tapecie

Postprzez gobogobo007 » 23 lip 2018, o 22:26


Hej,
Ja za instalacje elektryczna, tak jak u Ciebie z osobnymi obwodami,
inst. alarmowa (alarm Jablotron, sporo czujnikow, dodatkowe karty do
bariery na podczerwien, czujnik zalania, termometry itp),
przeciwprzepieciowa, dwoma skrzynkami (przedpokoj - ogolna elektryczna,
kotlownia - router, monitoring, rolety itp) zaplacilem 22tys z
materialem. Zdolny Slask, Zgorzelec - mozna bylo taniej, ale robil to
kolega - ma firme, wiem co robi i wiem ze robi to dobrze. On tez od
poczatku budowy pilnowal uziomu fundamentowego, spawal go i pozniej
osobiscie po testach podpial do instalacji odgromowej.
Piotr
gobogobo007
 
Posty: 0
Dołączył(a): 4 maja 2013, o 18:40

Re: Elektryka na tapecie

Postprzez Lisciastylisciasty » 25 lip 2018, o 06:34


W dniu wtorek, 24 lipca 2018 17:11:46 UTC+2 użytkownik Myjk napisa=C5=
=82:
To też mi będzie potrzebna 2-3x większa skrzynka? Znaczy z=
Waszego
doświadczenia jakie wymiary mam chcieć?

Ja miałem robić u siebie sam ale niestety wyjazdy służb=
owe mnie
dopadły i robił mi jakiś gamoń, poprawiałem po nim=
ale jak masz upchnięte
wszystko w skrzynce na styk to jest potem cholernie ciężko.
No i dołożyć potem jakieś ulepszenia to trzeba robi=C4=
=87 drugą skrzynkę.
A jakie wymiary masz mieć? Nie mam pojęcia ;)
Zobacz ile aparatów jest przewidziane do montażu i wtedy moż=
na mniej więcej
dobrać wymiary klamota.
Nie lubię hałasu, ale agregat pewnie będzie gdzieś w =
odwodzie (aby tylko
nie było jak z moją odśnieżarką, co od 4 lat sto=
i w garażu i tylko raz nią
wyjechałem żeby sprawdzić czy w ogóle działa). N=
iemniej UPSa i tak chcę
mieć m.in. do monitoringu czy do kompa, a nie chcę go pod biurk=
iem bo
brzęczy i jęczy.=20

No to można i tak zrobić, wsadzić upsa gdzieś gdzie nie=
wkurza
i puścić z niego obwody.=20
Ponieważ żona ma schizę na punkcie burz. Ja zresztą t=
eż po tym jak parę lat
temu piorun rąbnął 30m ode mnie i popaliło w okolicy =
towaru na 30 tys. zł
(w tym u nas za 4-5). ;) Teraz jak grzmi i błyska to wyłąc=
zamy wszystko i
uciekamy do piwnicy póki nie przestanie. :D=20

Statystycznie już coś podobnego nie powinno się więcej =
przytrafić ;)
Ale generalnie bez sensu jest sterować takim wyłącznikiem, p=
rzecież
burzę słychać dużo wcześniej zanim zacznie naparza=
ć, można spokojnie
pójść do rozdzielni i wyłączyć paluchami.
=20
L.
Lisciastylisciasty
 
Posty: 46
Dołączył(a): 25 mar 2010, o 21:00

Re: Elektryka na tapecie

Postprzez gobogobo007 » 25 lip 2018, o 21:11


Hej,
Tam, gdzie najbardziej balem sie zalania: pralnia, kotlownia i kuchnia:)
Mam jeszcze zawor w obwodzie odcinajacy wode po sygnale z alarmu, ale
nie mam czasu go podlaczyc:))))
Pozdrawiam
Piotr
gobogobo007
 
Posty: 0
Dołączył(a): 4 maja 2013, o 18:40

Re: Elektryka na tapecie

Postprzez Lisciastylisciasty » 26 lip 2018, o 17:03


W dniu czwartek, 26 lipca 2018 11:32:45 UTC+2 użytkownik Myjk napisa=
ł:
To inaczej, jakiej wielkości Ty powinieneś mieć, żeby=
m wiedział z czym
startować. ;)

Wiesz to naprawdę ciężko określić, ja w chału=
pie mam naprawdę minimum,
nawet rolety mam na napęd białkowy. Ale jak chcesz spojrzeć =
to mam
foty tego szkaradztwa

https://goo.gl/photos/8oZnaYCRfebovUjQ8

Od góry zdjęcia 24,25,26, duży badziewiak po prawej to orygi=
nalna=20
rozdziałka domowa, to małe po lewej to wrzucona przeze mnie skrzy=
nka=20
na monitoring fotowoltaiki i zużycia chaty i jeszcze wyjście na o=
gród chyba.
=20
No to zawyżamy statystykę, bo już dwa razy nas to spotka=
ło. I jeszcze
kontrahenta którego obsługiwałem informatycznie. Polecia=
ło tam 50 kart
sieciowych we wszystkich włączonych kompach (częś=C4=
=87 płyt głównych też nie
wytrzymało), podobnie jak wszystkie słicze.

No to ból faktycznie. Ale jak odetniesz zasilanie z chaty to chyba=20
nie masz gwarancji że nic nie pieprznie, jak piorun walnie obok to
poleci przewodem ochronnym albo indukcją albo czymś jeszcze...
Ja bym zamiast zabawy w odłączniki zainwestował w odgrom=C3=
łwkę,
ewentualnie posadził jakieś duże i szybko rosnące drzew=
o niedaleko chaty :>
=20
No ale właśnie mnie się nie chce za każdym razem dyma=
ć do rozdzielni żeby
wyłączyć. Czasami burze bywają 2-3x dziennie.=20

He? Mieszkasz na Saturnie? :P

L.
Lisciastylisciasty
 
Posty: 46
Dołączył(a): 25 mar 2010, o 21:00

Re: Elektryka na tapecie

Postprzez UTF-8QJarosC582awUTF-8QSokoC582owskijaros » 26 lip 2018, o 18:16


Lisciasty pisze:
No to ból faktycznie. Ale jak odetniesz zasilanie z chaty to chyba
nie masz gwarancji że nic nie pieprznie, jak piorun walnie obok to
poleci przewodem ochronnym albo indukcją albo czymś jeszcze...

Najciekawszy przypadek (kiedyś już opisywałem) przytrafił się moim
dalszym sąsiadom z tej samej ulicy. Router ADSL, który przed burzą
odłączony został od (a) zasilania, (b) kabla ethernetu łączącego go
z komputerem (c) linii telefonicznej. Tak go przypaliło, że aż miał
w środku widoczne czarne ślady ognia. Nie został odłączony od dwóch
aparatów telefonicznych (to był router voip), oba z długimi kablami
prowadzącymi na przeciwległe końce domu. I raczej nie walnął piorun
obok domu, tylko wyładowanie międzychmurowe wyindukowało w poziomym
dipolu napięcie wystarczające do przeskoku iskry między portami voip.

--
Jarek
UTF-8QJarosC582awUTF-8QSokoC582owskijaros
 
Posty: 0
Dołączył(a): 23 kwi 2016, o 08:20

Re: Elektryka na tapecie

Postprzez UTF-8QJarosC582awUTF-8QSokoC582owskijaros » 27 lip 2018, o 09:36


Pan Mateusz Bogusz napisał:
Najciekawszy przypadek (kiedyś już opisywałem) przytrafił
się moim dalszym sąsiadom z tej samej ulicy.

A z czego mają dach? :-)

Nawet nie wiem, nie przyglądałem się, chyba nic specjalnego.

--
Jarek
UTF-8QJarosC582awUTF-8QSokoC582owskijaros
 
Posty: 0
Dołączył(a): 23 kwi 2016, o 08:20

Re: Elektryka na tapecie

Postprzez KIKIhfhf » 27 lip 2018, o 11:33


On 26.07.2018 19:16, Jarosław Sokołowski wrote:
Lisciasty pisze:
No to ból faktycznie. Ale jak odetniesz zasilanie z chaty to chyba
nie masz gwarancji że nic nie pieprznie, jak piorun walnie obok to
poleci przewodem ochronnym albo indukcją albo czymś jeszcze...

Najciekawszy przypadek (kiedyś już opisywałem) przytrafił się moim
dalszym sąsiadom z tej samej ulicy. Router ADSL, który przed burzą
odłączony został od (a) zasilania, (b) kabla ethernetu łączącego go
z komputerem (c) linii telefonicznej. Tak go przypaliło, że aż miał
w środku widoczne czarne ślady ognia. Nie został odłączony od dwóch
aparatów telefonicznych (to był router voip), oba z długimi kablami
prowadzącymi na przeciwległe końce domu. I raczej nie walnął piorun
obok domu, tylko wyładowanie międzychmurowe wyindukowało w poziomym
dipolu napięcie wystarczające do przeskoku iskry między portami voip.


To było doświadczenie Hertza.
KIKIhfhf
 
Posty: 0
Dołączył(a): 17 lis 2016, o 19:30

Re: Elektryka na tapecie

Postprzez UTF-8QJarosC582awUTF-8QSokoC582owskijaros » 27 lip 2018, o 12:03


KIKI pisze:
No to ból faktycznie. Ale jak odetniesz zasilanie z chaty to chyba
nie masz gwarancji że nic nie pieprznie, jak piorun walnie obok to
poleci przewodem ochronnym albo indukcją albo czymś jeszcze...

Najciekawszy przypadek (kiedyś już opisywałem) przytrafił się moim
dalszym sąsiadom z tej samej ulicy. Router ADSL, który przed burzą
odłączony został od (a) zasilania, (b) kabla ethernetu łączącego go
z komputerem (c) linii telefonicznej. Tak go przypaliło, że aż miał
w środku widoczne czarne ślady ognia. Nie został odłączony od dwóch
aparatów telefonicznych (to był router voip), oba z długimi kablami
prowadzącymi na przeciwległe końce domu. I raczej nie walnął piorun
obok domu, tylko wyładowanie międzychmurowe wyindukowało w poziomym
dipolu napięcie wystarczające do przeskoku iskry między portami voip.

To było doświadczenie Hertza.

Niech dunder świśnie Hertza z tymi jego doświadczeniami!

--
Jarek
UTF-8QJarosC582awUTF-8QSokoC582owskijaros
 
Posty: 0
Dołączył(a): 23 kwi 2016, o 08:20

Następna strona >>

<< Zobacz inne tematy

 


  • Tematy pokrewne
    Odpowiedzi
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 27 gości



cron