elektryk=c4=99 rozk=c5=82adam

Główne forum dyskusyjne

Re: elektryk=c4=99 rozk=c5=82adam

Postprzez Adama.g » 16 mar 2018, o 16:17


W dniu 2018-03-16 o 08:34, Budyń pisze:
jestem na etapie przewodow, rozkładam przewody i warto by położyćwszystko trochę na zaś.
przewiduję:
(...)

coś pominąłem? i w ogóle?


Zasilanie awaryjne?



--
Pozdrawiam.

Adam
Adama.g
 
Posty: 18
Dołączył(a): 9 wrz 2009, o 10:56


Re: elektryk=c4=99 rozk=c5=82adam

Postprzez UTF-8BS8W8eWhvkzyhowycinamy » 19 mar 2018, o 12:25


W dniu 2018-03-16 o 13:54, Mateusz Viste pisze:
On Fri, 16 Mar 2018 05:38:44 -0700, Bolko wrote:
-skrętka do komputerów: od centralnego punktu do każdego miejsca gdzie
sie moze przydazyc komputer osobny kabel

Ja bym się zastanowił nad światłowodem.
Kiedyś pracowałem w firmie która tego typu sprawami się zajmuje.
I podobno to przyszłość.
FTTH czyli światłowód do domu jest już teraz.
A za chwile być światło do komputera.
Znam gościa który w ten sposób zrobił całą domową sieć.

W poprzednim domu miałem (2008 - kładłem światłowód właśnie dlatego że
"to przyszłość" - dom na 4 poziomach, w piwnicy mała serwerownia). Nie
polecam. Światłowód bardzo źle się kładzie (łatwo zepsuć, nie da się brać
ostrych zakrętów), do tego standard wtyczek może się jeszcze 4 razy
zmienić. No i trzeba mieć kompatybilny/drogi sprzęt - a jak się nie ma to
bawić się w transceivery po obu końcach każdego światłowodu.

RJ45 istnieje od dekad i działa, tanim kablem potrafi wyciągnąć 1 Gbps, a
trochę droższym do 10 Gbps jeśli komuś naprawdę zależy.

Potwierdzam. Pomimo, że sam mam zboczenie zawodowe i w domu
"serwerownię", to w światłowód, jako sieć LAN w domu bym się nie pchał.
Raz, że sporo droższy od skrętki, a dwa, że jest mocno upierdliwy w
montażu, modyfikacjach itp. Skrętkę się po prostu tnie i zarabia/łączy
czy co tam trzeba. A ewentualne spawanie czy przycinanie światłowodu, to
już wyższa szkoła jazdy i trzeba mieć konkretny sprzęt do tego. A zyski
w zastosowaniu domowym niewielkie.
Porządnej jakości skrętkę kat. 6/6A dać w ściany i temat ogarnięty na
gigabit i wyższe nawet prędkości przyszłościowo, do 10 Gbps włącznie.
Światłowód jedynie przydatny na połączeniu router brzegowy całej
sieci<->operator.

Pzdr

--
/__/_* /
/ ) /_(//)()
/
UTF-8BS8W8eWhvkzyhowycinamy
 
Posty: 0
Dołączył(a): 13 kwi 2016, o 09:20

Re: elektryk=c4=99 rozk=c5=82adam

Postprzez UTF-8BS8W8eWhvkzyhowycinamy » 19 mar 2018, o 12:28


W dniu 2018-03-16 o 14:13, Adam Sz. pisze:
W dniu piątek, 16 marca 2018 14:10:27 UTC+1 użytkownik Janusz napisał:
Bo?----------------------------------^^
Jak nie będzie miał osobnej nagrywarki to spokojnie 1 wystarcza na
odbiornik.

Ale dzisiaj jak już bierzesz cyfrową TV - nagrywarka to standard ;)
Też uważam, że jak satelita to tylko 4 kable i do multiswitcha. Potem po
dwa kable do każdego odbiornika!
Taki sam kabel jak do satelity - podciągnąć również do multiswitcha.
Też to nic nie daje, musi potem taki kabel zakończyć gniazdkiem

rozdzielającym które też kosztuje.

Ale jednym kablem mamy sygnal TV + SAT + Radio i to ma sens :)

Też jestem za multiswitchem. Dużo wygodniejsze według mnie, jak do
pomieszczeń ciągniemy już tylko 2 kable (zwłaszcza, że koncentryk
średniowygodny jest) i mamy w nim wszystkie sygnały. Poza tym dopięcie
ewentualnego nowego sygnału też realizujemy na multiswitchu jedynie
tudzież przez jego wymianę, a nie dorabianie teraz wszędzie jakichś
kabli, co zazwyczaj nie za bardzo jest możliwe...

Pzdr
--
/__/_* /
/ ) /_(//)()
/
UTF-8BS8W8eWhvkzyhowycinamy
 
Posty: 0
Dołączył(a): 13 kwi 2016, o 09:20

Re: elektryk=c4=99 rozk=c5=82adam

Postprzez UTF-8BS8W8eWhvkzyhowycinamy » 19 mar 2018, o 12:31


W dniu 2018-03-18 o 16:48, Mateusz Bogusz pisze:
W dniu 16.03.2018 o 19:14, Borys Pogoreło pisze:
- Osobny obwód zasilający do komputerów z opcją podłączenia UPS-a

Teraz każdy "komputer" w domu ma własną baterię więc bez znaczenia.

Nie wszyscy używają tylko laptopów...

Pzdr

--
/__/_* /
/ ) /_(//)()
/
UTF-8BS8W8eWhvkzyhowycinamy
 
Posty: 0
Dołączył(a): 13 kwi 2016, o 09:20

Re: elektryk=c4=99 rozk=c5=82adam

Postprzez UTF-8BS8W8eWhvkzyhowycinamy » 19 mar 2018, o 12:34


W dniu 2018-03-16 o 20:19, nadir pisze:
W dniu 2018-03-16 o 08:34, Budyń pisze:
-skrętka do komputerów: od centralnego punktu do każdego miejsca
gdzie sie moze przydazyc komputer osobny kabel

Patrz nie tylko gdzie może być potencjalny komputer ale TV, konsola,
radio i co tam jeszcze w przyszłości będzie można ogarnąć skrętką.
Kable nie są drogie a gniazdami zakończysz tylko te, których będziesz
aktualnie potrzebował, reszta zabudowana zaślepkami.

A to to... Miałem też napisać, że po jednym kablu, to dla mnie osobiście
trochę mało. Kiedyś zrobiłem tak u rodziców, u których wydawało się, że
więcej gniazdek do niczego nie jest potrzebne i bardzo szybko okazało
się, że ich teraz brakuje i trzeba się było niepotrzebnie dodatkowymi
switchami posiłkować.
Dla mnie minimum na każde pomieszczenie to 2 linie/gniazdka kablowe, a
przy kąciku AV, czy w gabinecie do pracy/biurze to nawet więcej.
Weź też pod uwagę ewntualną drukarkę sieciową na przykład czy jakieś
inne, dla niektórych dziwne, urządzenia, które też często sieci
potrzebują, a ta na kablu raz że działa dużo lepiej, to jeszcze zwykle
urządzenie tańsze na takową.

Pzdr

--
/__/_* /
/ ) /_(//)()
/
UTF-8BS8W8eWhvkzyhowycinamy
 
Posty: 0
Dołączył(a): 13 kwi 2016, o 09:20

Następna strona >>

<< Zobacz inne tematy

 


  • Tematy pokrewne
    Odpowiedzi
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Google Adsense [Bot] i 10 gości



cron