Czy na szambo jest potrzebne pozwolenie na budowe ?

Główne forum dyskusyjne

Czy na szambo jest potrzebne pozwolenie na budowe ?

Postprzez P4trykpjakobiak » 28 wrz 2009, o 10:25


Witam
Stawiam maly budynek gospodarczy (do 35m2) na zgloszenie budowy bez
pozwolenia. Z racji tego iz wewnatrz bedzie ubikacja i jedna umywalka
chcialbym zrobic szambo. W starostwie dowiedzialem sie ze na szambo trzeba
wystapic o pozowlenie na budowe. Czy to jest prawda, moge postawic budynek
bez pozwolenia na budowe a szamba juz nie ? Szambo ma byc oczywiscie
zakupione gotowe, tylko wrzucic do dolu w ziemi. Czy takie sa naprawde
przepisy ? Czy moze ktos z was orientuje sie ile moze kosztowac projekt
takiego szamba od architekta ? Czy miejsce posadowienie szamba bedzie musial
wyznaczy geodeta - budynku napewno nie musi.
Pozdrawiam

--
P4tryk

P4trykpjakobiak
 
Posty: 40
Dołączył(a): 9 wrz 2009, o 10:09


Re: Czy na szambo jest potrzebne pozwolenie na budowe ?

Postprzez archslazien » 28 wrz 2009, o 11:29


On 28 Wrz, 11:25, "P4tryk" wrote:
Witam
Stawiam maly budynek gospodarczy (do 35m2) na zgloszenie budowy bez
pozwolenia. Z racji tego iz wewnatrz bedzie ubikacja i jedna umywalka
chcialbym zrobic szambo. W starostwie dowiedzialem sie ze na szambo trzeb=
a
wystapic o pozowlenie na budowe. Czy to jest prawda, moge postawic budyne=
k
bez pozwolenia na budowe a szamba juz nie ? Szambo ma byc oczywiscie
zakupione gotowe, tylko wrzucic do dolu w ziemi. Czy takie sa naprawde
przepisy ? Czy moze ktos z was orientuje sie ile moze kosztowac projekt
takiego szamba od architekta ? Czy miejsce posadowienie szamba bedzie mus=
ial
wyznaczy geodeta - budynku napewno nie musi.
Pozdrawiam

--
P4tryk


Tak. Na budowę szamba potrzebne jest pozwolenie.
Projekt gotowy pewnie duzo nie kosztuje, jednak musisz pamiętać, że
należy go adaptowac do warunków miejscowych.
Czyli konieczny jest projekt zagospodarowania działki z lokalizacja
tego zbiornika.
Dodatkowo, jeżeli projektowany zbiornik będzie na terenie
nieutwardzonym to potrzebne będzie wyłączenie z produkcji rolniczej.
A na samym początku musisz sprawdzić jakie sa zapisy w planie
zagospodarowania przestrzennego (zakładam, że jest), czy dopuszcza si=
ę
na tym terenie
budowe szamb. Ponadto musisz zrobić bilans terenu z wykazaniem
wielkości powierzchni bilogicznie czynnej, zgodnie z PZP.

pozdr
archslazien
 
Posty: 56
Dołączył(a): 10 wrz 2009, o 15:09

Re: Czy na szambo jest potrzebne pozwolenie na budowe ?

Postprzez qazqazvox29a » 28 wrz 2009, o 12:16



Użytkownik "P4tryk" napisał w wiadomości
news:h9pvie$7vv$1@atlantis.news.neostrada.pl...
Witam
Stawiam maly budynek gospodarczy (do 35m2) na zgloszenie budowy bez
pozwolenia. Z racji tego iz wewnatrz bedzie ubikacja i jedna umywalka
chcialbym zrobic szambo. W starostwie dowiedzialem sie ze na szambo trzeba
wystapic o pozowlenie na budowe. Czy to jest prawda, moge postawic budynek
bez pozwolenia na budowe a szamba juz nie ....
Nie potrzeba zezwolenia na oczyszczalnię przydomową (zgłoszenie), niezbędne

dokumenty dostarczy Ci sprzedawca (z reguły).
Dokumentacje, które są wystarczające (dla niektórych przynajmniej starostw)
można znaleźć na stronach producentów (sedyment) - wtedy możesz zrobić
trochę "po swojemu" :-)
qaz


qazqazvox29a
 
Posty: 134
Dołączył(a): 11 wrz 2009, o 15:36

Re: Czy na szambo jest potrzebne pozwolenie na budowe ?

Postprzez AndrzejDabrowskiandrzejek » 28 wrz 2009, o 19:04


qaz pisze:
Nie potrzeba zezwolenia na oczyszczalnię przydomową (zgłoszenie), niezbędne
dokumenty dostarczy Ci sprzedawca (z reguły).
Dokumentacje, które są wystarczające (dla niektórych przynajmniej starostw)
można znaleźć na stronach producentów (sedyment) - wtedy możesz zrobić
trochę "po swojemu" :-)

ale nie wszędzie taką oczyszczalnię można wybudować - u mnie o planie
zagospodarowania określona jest minimalna wielkość działki - 2000m2. Na
mniejszej nie da rady...

Pozdr.
Andrzej
AndrzejDabrowskiandrzejek
 
Posty: 4
Dołączył(a): 28 wrz 2009, o 19:10

Re: Czy na szambo jest potrzebne pozwolenie na budowe ?

Postprzez Maniek4brunobanani » 28 wrz 2009, o 23:39



Użytkownik "Andrzej Dabrowski" napisał w
wiadomości news:h9qtnu$1fv$2@news.onet.pl...
ale nie wszędzie taką oczyszczalnię można wybudować - u mnie o planie
zagospodarowania określona jest minimalna wielkość działki - 2000m2. Na
mniejszej nie da rady...

Na moim osiedlu ludziska maja oczyszczalnie na dzialkach 900m^2, wiec
technicznie to wykonalne.

Pozdro.. TK

Maniek4brunobanani
 
Posty: 3496
Dołączył(a): 10 wrz 2009, o 14:30

Re: Czy na szambo jest potrzebne pozwolenie na budowe ?

Postprzez qazqazvox29a » 29 wrz 2009, o 11:15



Użytkownik "Maniek4" napisał w wiadomości
news:h9rclg$bok$1@news.interia.pl...

Użytkownik "Andrzej Dabrowski" napisał w
wiadomości news:h9qtnu$1fv$2@news.onet.pl...
ale nie wszędzie taką oczyszczalnię można wybudować - u mnie o planie
zagospodarowania określona jest minimalna wielkość działki - 2000m2. Na
mniejszej nie da rady...

Na moim osiedlu ludziska maja oczyszczalnie na dzialkach 900m^2, wiec
technicznie to wykonalne.

Na idealnym gruncie może być studnia chłonna zamiast drenażu


qazqazvox29a
 
Posty: 134
Dołączył(a): 11 wrz 2009, o 15:36

Re: Czy na szambo jest potrzebne pozwolenie na budowe ?

Postprzez qlphonqlphon@poczta.fm » 29 wrz 2009, o 11:46

Na idealnym gruncie może być studnia chłonna zamiast drenażu

no nie zupełnie...
jak masz "prawdziwš" oczyszczalnie, to tak możesz zrzucać oczyszczonš wodę
ale jak dren jest głównym elementem oczyszczalni (wszystkie najtańsze POŒie
tak działajš)
to nie mozesz z niego zrezygnować...
wtedy proponujesz szambo z przelewem do studni chłonnej... a za to powinno
się rozstrzeliwać ;-)
qlphonqlphon@poczta.fm
 
Posty: 567
Dołączył(a): 8 wrz 2009, o 21:17

Re: Czy na szambo jest potrzebne pozwolenie na budowe ?

Postprzez AndrzejDabrowskiandrzejek » 30 wrz 2009, o 13:38


Maniek4 pisze:
ale nie wszędzie taką oczyszczalnię można wybudować - u mnie o planie
zagospodarowania określona jest minimalna wielkość działki - 2000m2. Na
mniejszej nie da rady...

Na moim osiedlu ludziska maja oczyszczalnie na dzialkach 900m^2, wiec
technicznie to wykonalne.

technicznie to na pewno :) ale oficjalnie zgody w moim przypadku nie da
rady uzyskać...

U mnie jest jeszcze inna kwestia - brak wodociągu (niby jest w planach
ale kiedy do nas dojedzie nie wiadomo...), wodę mamy ze studni i trochę
średnio by było jakby mi ktoś obok drenaż zrobił :)

Pozdrawiam,
Andrzej
AndrzejDabrowskiandrzejek
 
Posty: 4
Dołączył(a): 28 wrz 2009, o 19:10


<< Zobacz inne tematy

 


  • Tematy pokrewne
    Odpowiedzi
    Ostatni post

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google Adsense [Bot] i 7 gości